- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις στη Βρετανία εναντίον του νομοσχεδίου «περί αστυνομίας, εγκλήματος και δικαστηρίων»
Με βίαιες συγκρούσεις στο Λονδίνο και στο Μπρίστολ, χιλιάδες διαδηλωτές απάντησαν στο νομοσχέδιο «περί αστυνομίας, εγκλήματος και δικαστηρίων» που περιλαμβάνει σημαντικές κυβερνητικές προτάσεις για το έγκλημα και τη δικαιοσύνη στην Αγγλία και στην Ουαλία. Στις προχθεσινές διαδηλώσεις στο Λονδίνο προσήχθησαν 100 άτομα.
Το νομοσχέδιο δίνει στην αστυνομία τη δυνατότητα να θέτει περιορισμούς σε διαδηλώσεις αν αποδείξει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε «σοβαρή δημόσια αναταραχή, σοβαρή ζημιά σε περιουσία ή σοβαρή διαταραχή της ζωή της κοινότητας». Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει συγκεκριμένη διαδρομή μιας πορείας και θα έχει δικαίωμα να θέτει περιορισμούς χρόνου τόσο σε πορείες όσο και σε στατικές διαμαρτυρίες. Θα απαγορεύεται στο εξής το κλείσιμο δρόμων για πάνω από ένα προσυμφωνημένο χρονικό διάστημα ενώ θα υπάρχει όριο θορύβου το οποίο αν ξεπεραστεί θα επιβάλλεται πρόστιμο.
Ο προτεινόμενος νόμος περιλαμβάνει την περιγραφή αδικημάτων «εκ προθέσεως ή απερίσκεπτης πρόκλησης δημόσιας όχλησης» στα οποία περιλαμβάνονται η κατάληψη δημοσίων και ιδιωτικών χώρων και ο βανδαλισμός μνημείων ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως και 10 χρόνια. Αν και το δικαίωμα διαμαρτυρίας και έκφρασης κατοχυρώνεται από τον νόμο, η ιστορία των δημόσιων διαμαρτυριών βρίθει από περίπλοκες νομικές μάχες σχετικά με το αν στις διαδηλώσεις παρεισφρέουν εξτρεμιστές και αν η αστυνομία χρησιμοποιεί σωστά την εξουσία της. Σήμερα ωστόσο η νομοθεσία σχετικά με τις διαδηλώσεις και τον ρόλο της αστυνομίας θεωρείται χαώδης και το κυβερνών κόμμα ισχυρίζεται ότι υπάρχει ανάγκη «να μπει κάποια τάξη». Από την πλευρά του, το Εργατικό κόμμα θεωρεί αυτή την πρωτοβουλία «επιβολή δυσανάλογου ελέγχου στην ελεύθερη έκφραση και το δικαίωμα διαμαρτυρίας».
Η προτεινόμενη νομοθεσία καθιστά αυστηρότερη την καταδίκη για σοβαρά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων σεξουαλικά αδικήματα και βία εναντίον των γυναικών, ενώ εισάγει καινούργιους κανόνες κράτησης για υπόπτους που βρίσκονται υπό έρευνα. Αν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο οι ύποπτοι για σοβαρά εγκλήματα θα περνούν περισσότερο χρόνο στη φυλακή προτού να μπορούν να απελευθερωθούν υπό όρους, ενώ θα γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για την τρομοκρατία και για σεξουαλικά αδικήματα ενηλίκων σε θέσεις εμπιστοσύνης, όπως αθλητικοί προπονητές και θρησκευτικές προσωπικότητες. Το νομοσχέδιο προβλέπει πιο στενή παρακολούθηση των παραβατών που βγαίνουν από τη φυλακή, καθώς αναγκαστική κοινοτική εργασία (καθαρισμό δρόμων και πάρκων, βοήθεια στην τροχαία, καθαρισμό τοίχων από γκραφίτι) για τους όσους διαπράττουν λιγότερο σοβαρά εγκλήματα και ψυχοκοινωνική στήριξη για την επανένταξή τους. Ένταξη προβλέπει το νομοσχέδιο και για τους τσιγγάνους, οι οποίοι ωστόσο φαίνεται πως συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Μπρίστολ όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα νομάδων.
Τα περισσότερα συνδικάτα και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Black Lives Matter UK και η Sisters Uncut αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και έχουν δημιουργήσει το hashtag #KillTheBill με σκοπό περαιτέρω διαμαρτυρίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διαμαρτυρίες περιλαμβάνουν αποκαθήλωση μνημείων όπως εκείνο του δουλεμπόρου του 17ου αιώνα Edward Colston το οποίο κατέστρεψαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας του Black Lives Matter τον περασμένο Ιούνιο.