Κοσμος

Φινλανδία: διαδικτυακές επιθέσεις στις γυναίκες της κυβέρνησης

Έκθεση για την οργανωμένη μισογυνική διαδικτυακή παρενόχληση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από το 2019, οι πέντε επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού στη Φινλανδία, που είναι όλες γυναίκες, έχουν υποστεί «εκπληκτικό αριθμό υβριστικών μηνυμάτων»

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin είναι μια ένδειξη της ισότητας των φύλων στη Φινλανδία. Αλλά ο όχλος του Διαδικτύου δεν συμφωνεί με την ισότητα, μολονότι στη Φινλανδία υπάρχουν γυναίκες υπουργοί ήδη από τη δεκαετία του 1920. Η έκθεση του Strategic Communications Centre of Excellence του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη Ρίγα της Λετονίας, διαπίστωσε ότι η φινλανδική κυβέρνηση είναι στόχος οργανωμένης μισογυνικής διαδικτυακής παρενόχλησης.

Από το 2019, οι πέντε επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού, που είναι όλες γυναίκες, έχουν υποστεί «εκπληκτικό αριθμό υβριστικών μηνυμάτων»: χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αμφισβητούν τις δεξιότητές τους στη λήψη αποφάσεων και τις ηγετικές τους ικανότητες, συχνά με μισογυνικά επίθετα και προτροπές να επιστρέψουν «στην κουζίνα». Η ρητορική μίσους φαίνεται ότι αποθαρρύνει τις νεότερες γυναίκες να μπουν στην πολιτική: όπως λέει η Iiris Suomela από το κόμμα των Πρασίνων, -η νεότερη Ευρωπαία πολιτικός- που συμμετέχει στον κυβερνώντα συνασπισμό, «αν και δεν λείπουν τα αρνητικά, ακόμα και τα υβριστικά σχόλια για τους άνδρες πολιτικούς, στο Διαδίκτυο εξτυλίσσεται εκστρατεία συκοφάντησης και εκφοβισμού εναντίον των γυναικών. Αυτή η κατάσταση καθιστά τις νέες γυναίκες και τις γυναίκες από μειονότητες απρόθυμες όχι μόνο να ασχοληθούν με τα κοινά αλλά και να εκφράσουν τη γνώμη τους». «Η διαδικτυακή παρενόχληση έχει σοβαρό αντίκτυπο στη δημοκρατία», πρόσθεσε η Suomela.

H Bella Forsgrén -επίσης μέλος των Πρασίνων- αν και παραδέχτηκε ότι δέχεται σεξιστικές επιθέσεις, δήλωσε ότι δεν επηρεάζουν την πολιτική της. «Όμως» πρόσθεσε, «πρέπει να βελτιώσουμε τη νομοθεσία μας αναφορικά με τη ρητορική μίσους και τη διαδικτυακή παρενόχληση». Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα υβριστικά μηνύματα δεν προέρχονται από bots αλλά από γνήσιους λογαριασμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ανώνυμοι. Όπως δήλωσε υπεύθυνος της έρευνας Rolf Fredheim, είναι δυσκολότερο να αστυνομεύεις αυθεντικό διαδικτυακό περιεχόμενο από το να διαγράφεις bots: χρειάζεται εξισορρόπηση μεταξύ του σεβασμού της ελεύθερης έκφρασης και του περιορισμού της ρητορικής μίσους. Και ενώ ο Fredheim και οι συνάδελφοί του ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να «ευαισθητοποιήσουν το κοινό επί του ζητήματος», η ευθύνη για τη εποπτεία του περιεχομένου βαραίνει μάλλον τις ίδιες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Έτσι κι αλλιώς, οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί το Twitter είναι πολύ πιο προηγμένοι από τους αλγορίθμους που χρησιμοποίησε η ομάδα του Fredheim για την ανίχνευση επιβλαβούς περιεχομένου. «Η αναχαίτιση του μισογυνισμού είναι λοιπόν ζήτημα βούλησης και προτεραιοτήτων», δήλωσε ο Fredheim.

Να σημειωθεί ότι στις φινλανδικές βουλευτικές εκλογές της 14ης Απριλίου 2019, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε το 17,73% των ψήφων κερδίζοντας 40 από τις 200 έδρες του Κοινοβουλίου. Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Antti Rinne σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το Κόμμα Κέντρου, την Πράσινη Ένωση, την Αριστερή Συμμαχία και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα. Πρωθυπουργός αναδείχτηκε η 35χρονη πρώην υπουργός Μεταφορών, Sanna Marin από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Είναι η τρίτη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα στη Φιλανδία.