Κοσμος

Μέρκελ: Έκκληση για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού

Τι ανέφερε στο πασχαλινό της μήνυμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ © EPA / CLEMENS BILAN / POOL

Γερμανία: Έκκληση της Άνγκελα Μέρκελ για τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού το Πάσχα - Τι αναφέρει μελέτη του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» για ασφαλές άνοιγμα.

H Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για τη Δυτική Εκκλησία.  

«Με τη συμπεριφορά μας μπορούμε να ανακόψουμε την αύξηση των κρουσμάτων, να την σταματήσουμε και κατόπιν να την αναστρέψουμε. Αυτό είναι το θέμα και για το φετινό Πάσχα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να κερδίσουν μόνοι τους τη μάχη κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας. Εκείνοι ξέρουν καλά τι να περιμένουν. Και δεν δίνουν πια τη μάχη να κρατήσουν στη ζωή μόνο ηλικιωμένους, αλλά και μεσήλικες και νέους», είπε στο πασχαλινό της μήνυμα η Άνγκελα Μέρκελ και προσέθεσε: «Δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους, αλλά να τους βοηθήσουμε με τη στάση μας. Μαζί θα νικήσουμε τον ιό». 

Η Καγκελάριος επανέλαβε ότι και αυτό το Πάσχα βρίσκει τη Γερμανία, όλη σχεδόν την Ευρώπη και αρκετές χώρες του κόσμου με περιορισμούς λόγω της πανδημίας, και τόνισε ότι οι γιορτές θα γίνουν και φέτος σε στενό κύκλο και με περιορισμένες επαφές. Επιπλέον, ζήτησε να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να αποφευχθούν τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Γερμανία: Εισήγηση του Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» όχι νωρίτερα από τον Μάιο ή τον Ιούνιο

Μόνο με προσεκτική χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία το νωρίτερο από τον Μάιο ή τον Ιούνιο μπορεί να αποτραπεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».

«Η αποτροπή της υπερφόρτωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εφόσον η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού πραγματοποιηθεί προσεκτικά και σταδιακά από τον Μάιο ή τον Ιούνιο», αναφέρει το Ινστιτούτο και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αν οι διαπροσωπικές επαφές μειωθούν κατά 50% επί τέσσερις εβδομάδες και έπειτα επανέλθουν, η υπερφόρτωση του συστήματος δεν μπορεί να αποφευχθεί». Σύμφωνα ωστόσο με τους υπεύθυνους της μελέτης, το μοντέλο που ερευνάται έχει ως βασική αδυναμία το γεγονός ότι σε κάποιες παραμέτρους οι υπολογισμοί γίνονται με επαφές σε επίπεδα προ πανδημίας. «Όλα πάντως τα σενάρια αύξησης των επαφών, κατά 20, 40 ή 60%, οδηγούν σε υπέρβαση των ορίων αντοχής του συστήματος υγείας», προειδοποιεί το Ινστιτούτο και σημειώνει ότι δεν έχει συνυπολογιστεί στην έρευνα η αναστολή των εμβολιασμών των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca που αποφασίστηκε χθες.

Όπως, άλλωστε, έχει γίνει γνωστό, υπέρ σκληρότερου lockdown τάσσεται για μία ακόμη φορά και η Ένωση των Ιατρών Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής (DIVI), με τον επιστημονικό διευθυντή της, Κρίστιαν Καραγιαννίδη, να προειδοποιεί για τον κίνδυνο σοβαρής κρίσης στα νοσοκομεία της χώρας. «Από τα μέσα Μαρτίου οι ασθενείς με Covid-19 που έφθασαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκαν κατά 1000. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, σε λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες θα φτάσουμε στο όριό μας», δήλωσε στη Rheinische Post. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Γερμανία 1500 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες για ασθενείς με covid-19. «Δεν ζωγραφίζουμε εικόνες τρόμου, οι προειδοποιήσεις μας δικαιολογούνται από τους αριθμούς. Υπάρχει τώρα επείγουσα ανάγκη για σκληρό lockdown δύο εβδομάδων, υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα στους εμβολιασμούς από τους οικογενειακούς γιατρούς», πρόσθεσε ο κ. Καραγιαννίδης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.