Κοσμος

Μπάτλι - Ιμάμηδες: Ελπίζουμε το σχολείο να απολύσει τον καθηγητή

O ιμάμης Aντέλ εξήγησε ότι η γελοιογραφία του Μωάμεθ που εδειξε ο καθηγητής στην τάξη «δεν μπορεί να ενταχθεί στην ελευθερία της έκφρασης»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιμάμηδες ζητούν την απόλυση καθηγητή του Batley Grammar School γιατί έδειξε στην τάξη γελοιογραφία του Μωάμεθ
Ιμάμηδες έξω από το Batley Grammar School © Christopher Furlong/Getty Images

Ιμάμηδες κατέφθασαν στο Μπάτλι της Αγγλίας ζητώντας την απόλυση του καθηγητή που έδειξε στην τάξη γελοιογραφία του Μωάμεθ

Ιμάμηδες από το Μπράντφοντ και το Λιντς έφτασαν χθες στην πόλη Μπάτλι όπου την περασμένη εβδομάδα ένας καθηγητής τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή έδειξε στους μαθητές γελοιογραφία του Μωάμεθ. Όπως είπε ο πακιστανικής καταγωγής ιμάμης Aντέλ, «Ήρθαμε για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους γονείς και στο σχολείο με την ελπίδα ότι θα κάνει το σωστό: θα απολύσει τον καθηγητή». Ο Αντέλ εξήγησε ότι στην προσβλητική γελοιογραφία ο Προφήτης εμφανιζόταν ως καμικάζι κι ότι η χειρονομία του καθηγητή «δεν μπορεί να ενταχθεί στην ελευθερία της έκφρασης».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα 29χρονος καθηγητής, το όνομα του οποίου δεν δημοσιεύτηκε για ευνόητους λόγους, έδειξε μια γελοιογραφία σε μάθημα όπου συζητούσε το θέμα της βλασφημίας. Αν και υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για όσα συνέβησαν στη σχολική αίθουσα, πάνω από εξήντα γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο ζητώντας την απόλυσή του με αποτέλεσμα την επίσημη συγνώμη εκ μέρους του γυμνασιάρχη Gary Kibble. Αλλά έκτοτε η ένταση επιδεινώθηκε και ο καθηγητής τέθηκε όχι μόνο σε διαθεσιμότητα αλλά και σε αστυνομική προστασία.

«Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της βίας» δήλωσε ο ιμάμης Αντέλ αναφερόμενος στα αιματηρά επεισόδια στο Μάντσεστερ το 2017 και του Λονδίνου το 2005, το 2017 και το 2019. «Αλλά έχουμε δικαιώματα. Ελπίζουμε ότι η Βρετανία δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Γαλλίας που απαγόρευσε τη μπούρκα κι ότι δεν θα φτάσει στο σημείο να απαγορεύσει τη σφαγή ζώων χαλάλ. Αν προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις, θα βρεθούμε σε επικίνδυνο έδαφος». Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από το σχολείο, κανείς από τους γονείς δεν δέχτηκε να απαντήσει. Το μόνο που είπε ένας εξ αυτών ήταν «Εδώ δεν είναι Γαλλία και δεν θα αφήσουμε να γίνει Γαλλία!»

Στο Μπάτλι το 40% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι από το Πακιστάν και την Ινδία, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην Αγγλία από τη δεκαετία του 1950, όταν χρειάζονταν εργατικά χέρια στην υφαντουργία. Όσο για το συγκεκριμένο σχολείο, λειτουργεί από τον 17ο αιώνα και μέχρι το 1970 είχε τη φήμη ότι έβγαζε ένα καλό ποσοστό διανοουμένων, ανάμεσα στους οποίους τον φιλόσοφο και θεολόγο Jοseph Priestley. Στην πόλη γίνονται από την περασμένη Παρασκευή δύο συλλογές υπογραφών, η μία υπέρ του καθηγητή, η άλλη κατά, και σύμφωνα με στοιχεία στο Snapchat υπέρ αυτού υπέγραψαν 1.009 άτομα, ενώ μόνο 111 υπέγραψαν κατά. Η διαμάχη συνεχίζεται, ωστόσο, στα ηλεκτρονικά δίκτυα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.