Κοσμος

Η ζωή ενός τρανσέξουαλ στο Μπαγκλαντές

Η πραγματικότητα παραμένει δύσκολη, όμως γίνεται η αρχή για την αναγνώριση ενός «τρίτου φύλου»

elpida-koymiotou.jpg
Ελπίδα Κουμιώτου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Hijra Pride Day», στη Ντάκα του Μπαγκλαντές
Yποστηρικτές και μέλη της κοινότητας τρανσέξουαλ του Μπαγκλαντές συμμετέχουν στο πρώτο Τransgender Ρride, ή αλλιώς «Hijra Pride Day», στη Ντάκα του Μπαγκλαντές © EPA/MONIRUL ALAM

Τρανσέξουαλ στο Μπαγκλαντές: η κοινότητα «Hijra», το σχολείο που λειτουργεί ειδικά γι' αυτά τα άτομα και η αναγνώριση του «τρίτου φύλου»

Στις αρχές Μαρτίου η Tashnuva Anan Shishir έγινε η πρώτη τρανς παρουσιάστρια ειδήσεων στην τηλεόραση του Μπαγκλαντές. Στο τέλος του δελτίου η 29χρονη δάκρυσε λέγοντας ότι για χρόνια προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα με το bullying και τις προσβολές. Αλλά, ήδη το 2015, είχε γίνει μελέτη για την κάλυψη του κινήματος των τρανς στο Μπανγκλαντές, η οποία υπογράμμιζε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άτομα σαν τη Shishir. Τo outing και η θέση της Shishir στην τηλεόραση ανοίγει καινούργιο κεφάλαιο για την κουλτούρα της Νότιας Ασίας, σύμφωνα με την οποία η ομοφυλοφιλία, η δυσφορία φύλου και η αλλαγή φύλου είναι ποινικά αδικήματα. Η κατάσταση είχε μάλιστα επιδεινωθεί λόγω της ανόδου της ισλαμιστικής βίας η οποία κατέστησε την κοινότητα των τρανς, τη γνωστή ως «Hijra», ακόμα πιο ευάλωτη.

Bangladesh’s first transgender television news presenter makes debut

Ωστόσο, από τον Νοέμβριο του 2020 άρχισε να λειτουργεί στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Ντάκα, θρησκευτικό σχολείο ειδικά για τρανσέξουαλ που στην πλειονότητά τους είναι αναλφάβητοι. Περισσότεροι από 150 σπουδαστές μελετούν τώρα δωρεάν τις ισλαμικές γραφές στη «μαντράσσα» που χρηματοδοτείται από ιδιωτικές πηγές. Δεν πρόκειται για προσπάθεια «αναμόρφωσης» αλλά για την αρχή της αναγνώρισης ενός «τρίτου φύλου» από το οποίο μέχρι τώρα αφαιρούνταν τα πολιτικά δικαιώματα και η πρόσβαση στην εργασία και την εκπαίδευση. Η πραγματικότητα παραμένει δύσκολη: οι περισσότεροι τρανς μετακομίζουν στις μεγαλουπόλεις και αναζητούν δουλειά ως τραγουδιστές και χορευτές σε γαμήλιες τελετές, ή επιζούν ζητιανεύοντας και προσφέροντας σεξουαλικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ΒΒC, στο Μπανγκλαντές υπάρχουν επισήμως 10.000 hijras, αλλά η ίδια η κοινότητα υπολογίζει ότι ο αριθμός είναι πάνω από 50.000. Οι περισσότεροι είναι άνδρες που έγιναν γυναίκες. Όσο για τη μαντράσσα, που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Λοχάρ στη νότια Ντάκα, δέχεται τρανς άτομα χωρίς περιορισμό ηλικίας. Χρηματοδότης είναι ο Ahmad Ferdous Bari Chowdhury, ένας επιχειρηματίας που δεν ζει πια και που ονειρευόταν να εκπαιδεύσει τους hijra προκειμένου να μπορούν να βρουν δουλειά.

Κατά μια παράξενη σύμπτωση, τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε και στην πακιστανική τηλεόραση η πρώτη τρανς τηλεοπτική παρουσιάστρια ειδήσεων, ενώ τα ινδικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν την «πρώτη τρανς βασίλισσα στα καλλιστεία». Η Shishir που εκφωνεί το δελτίο ειδήσεων σήμερα στην Ντάκα καταλήγει λέγοντας με ανακούφιση: «Στο εξής θα περπατάμε με αξιοπρέπεια».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.