Κοσμος

Λονδίνο: «Προσβολή για τις γυναίκες» οι μυστικοί αστυνομικοί

Οι φεμινιστικές οργανώσεις απορρίπτουν τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη δολοφονία της Sarah Everard στο νότιο Λονδίνο

Ελπίδα Κουμιώτου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Project Vigilant: Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης με μυστικούς αστυνομικούς για την προστασία των γυναικών και οι αντιδράσεις που προκάλεσε

Οι φεμινιστικές οργανώσεις και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη νυχτερινή ψυχαγωγία –ιδιοκτήτες κλαμπ και μπαρ– διαφωνούν με το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να τοποθετήσει σε νυχτερινά κέντρα αστυνομικούς με πολιτικά. Μετά τη δολοφονία της 33χρονης Sarah Everard, στις 3 Μαρτίου, ανακοινώθηκε στο Λονδίνο ένα σχέδιο επαγρύπνησης και προστασίας των γυναικών το οποίο προβλέπει μυστική αστυνομία γύρω από τα μπαρ και τα κλαμπ, καθώς και διάθεση 25 εκατομμυρίων λιρών για φωτισμό των δρόμων και για κάμερες παρακολούθησης – παρότι το Λονδίνο είναι μία από τις μεγαλουπόλεις με το καλύτερο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης στον κόσμο.

Το σχέδιο της Ντάουνινγκ Στριτ ήρθε ως απάντηση στο κύμα διαμαρτυριών και στις αγρυπνίες με κεριά στους δρόμους μετά τον θάνατο της Everard την οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απήγαγε και δολοφόνησε ο αστυνομικός Wayne Couzens. Ενώ πολλοί την τελευταία εβδομάδα ζήτησαν νέα μέτρα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, οι προτάσεις της κυβέρνησης θεωρήθηκαν αναποτελεσματικές. Φεμινιστικές ομάδες, όπως οι Sisters Uncut, δήλωσαν ότι «οποιαδήποτε αύξηση της αστυνομικής δύναμης οδηγεί σε αύξηση της κρατικής βίας, ειδικά εναντίον εκείνων που είναι ήδη περιθωριοποιημένοι».

«Ο θάνατος της Sarah Everard πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των δομών βίας κατά των γυναικών σε αυτήν τη χώρα», είπε εκπρόσωπος της ομάδας Sisters Uncut, τονίζοντας ότι η αστυνομία αποτυγχάνει ξανά και ξανά να διαλευκάνει τις περιπτώσεις βιασμού, ενώ πολλοί αστυνομικοί έχουν ιστορικό κακοποίησης των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας. Η Farah Νazeer από τη Women's Aid Federation of England δήλωσε: «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια κρίση παγκόσμιων διαστάσεων. Το νομοσχέδιο της αστυνομίας επικεντρώνεται σε στενές μεταρρυθμίσεις ποινικής δικαιοσύνης που αγνοούν ότι μόνο ένα στα πέντε θύματα κακοποίησης καταγγέλλει το γεγονός στην αστυνομία. Χρειαζόμαστε μια συνδυασμένη, φιλόδοξη στρατηγική που να εστιάζει στην πρόληψη όλων των μορφών βίας των ανδρών εναντίον των γυναικών και στη στήριξη των θυμάτων», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «Το να παίζεις με τα φώτα του δρόμου είναι προσβολή για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας και κακοποίησης».

Οι οργανισμοί που εμπλέκονται στη νυχτερινή διασκέδαση καταδίκασαν επίσης τα σχέδια που περιγράφονται στο Project Vigilant. Η Bryony Beynon, διευθύνων σύμβουλος της Good Night Out, η οποία έχει διοργανώσει εκστρατείες για ασφαλέστερη νυχτερινή ζωή, είπε στο περιοδικό Vice: «Όχι μόνο αυτή η προσέγγιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλες τις γνωστές βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της βίας που σχετίζεται με το φύλο, αλλά μοιάζει με πρόσχημα για ακόμη πιο ενοχλητική αστυνόμευση, η οποία πιθανότατα θα έχει δυσάρεστο αντίκτυπο σε χώρους και μπαρ όπου συχνάζουν έγχρωμοι». Η Beynon κατέληξε λέγοντας ότι αυτό που θα έκανε τις γυναίκες να αισθάνονται πιο ασφαλείς θα ήταν «μυστική αστυνομία στον χώρο εργασίας» που να παρακολουθεί και να εμποδίζει την παρενόχληση των γυναικών. «Απορρίπτουμε την ιδέα για κατασκόπους στις χορευτικές πίστες και ελπίζουμε ότι οι πόροι θα κατανεμηθούν σε πρωτοβουλίες που οικοδομούν ασφαλέστερες κοινότητες για όλους».

Ο Michael Kill, Διευθύνων Σύμβουλος του Night Time Industries Association, ενός σώματος που εκπροσωπεί κλαμπ και συναυλιακούς χώρους, λέει ότι έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα εναντίον της παρενόχλησης γυναικών σε χώρους νυχτερινής ψυχαγωγίας. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αισθάνονται ευάλωτες όταν εργάζονται, ταξιδεύουν ή βγαίνουν έξω τη νύχτα. «Οι συνεχείς προσπάθειες για την προστασία των γυναικών και των ευάλωτων ατόμων πρέπει να υποστηριχθούν από την κοινωνία», πρόσθεσε ο Kill. «Η ανακοίνωση της πρόσθετης χρηματοδότησης είναι ευπρόσδεκτη και η πρωτοβουλία που προβλέπει αστυνομικούς σε χώρους ψυχαγωγίας είναι καλοπροαίρετη ― πλην όμως περιττή. Όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας διαθέτουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις και το προοσωπικό που προστατεύει τους θαμώνες από βία, παρενόχληση και απρεπή συμπεριφορά. Οι οικονομικοί πόροι πρέπει να διοχετευτούν σε κοινωνική ενίσχυση, παιδεία και εργασία προκειμένου τα άτομα να είναι λιγότερο ευάλωτα». Οι γυναικείες οργανώσεις, διά στόματος Farah Nazeer, διαφωνούν ωστόσο με τη «φυλετικά ουδέτερη» απόκριση των αρχών στην εγκληματικότητα και τονίζουν ότι, σε ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή βία, το 91% είναι γυναίκες.