- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μοζαμβίκη: Η καταγγελία MKΟ «Save the Children» για τον αποκεφαλισμό παιδιών ακόμη και 11 ετών - Οι μαρτυρίες γυναικών για τα παιδιά τους και προειδοποιήσεις.
H οργάνωση «Save the Children» κατήγγειλε σήμερα ότι παιδιά ηλικίας ακόμη και 11 ετών αποκεφαλίζονται στη Μοζαμβίκη στο πλαίσιο εξέγερσης ισλαμιστών κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και πολλοί περισσότεροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η οργάνωση υποστήριξε ότι μίλησε με εκτοπισμένες οικογένειες που περιέγραψαν «τρομακτικές σκηνές» ανθρωποκτονιών, με μητέρες που μιλούσαν για τη δολοφονία των μικρών γιων τους. Σε μία περίπτωση, μια γυναίκα κρύφτηκε, αβοήθητη, με τα άλλα τρία παιδιά της την ώρα που ο 12χρονος γιος της δολοφονείτο εκεί κοντά. «Προσπαθήσαμε να διαφύγουμε προς το δάσος, αλλά έπιασαν τον μεγαλύτερο γιο μου και τον αποκεφάλισαν», διηγήθηκε η 28χρονη, η οποία σύμφωνα με την Save the Children ονομάζεται Έλσα. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα επειδή θα μας σκότωναν κι εμάς». Μια άλλη μητέρα, μια 29χρονη που ονομάζεται Αμέλια είπε ότι ο γιος της ήταν μόλις 11 όταν τον σκότωσαν ένοπλοι άνδρες.
Στην βορειότερη επαρχία της Μοζαμβίκης Κάμπο Ντελγκάδο μαίνεται από το 2017 μια αιματηρή εξέγερση ενόπλων, που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, η οποία κλιμακώθηκε δραματικά πέρυσι.
Μολονότι οι αποκεφαλισμοί ήταν πάντα χαρακτηριστικό γνώρισμα των επιθέσεων, καθ' όλη τη διάρκεια του 2020 οι ένοπλοι εμπλέκονταν τακτικά σε μάχες με τον στρατό για να αιχμαλωτίσουν και να καταλάβουν σημαντικές πόλεις. Η βαρβαρότητα συνεχίστηκε με μαζικές εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας περίπου 52 ανθρώπων στο χωριό Ξιτάξι τον Απρίλιο.
Συνολικά περίπου 2.700 άνθρωποι σε όλες τις πλευρές έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία, σύμφωνα με την συμβουλευτική οργάνωση που παρακολουθεί την πολιτική βία Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED). Περίπου 670.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα παράλληλα με την Save the Children.
Οργάνωση γνωστή τοπικά ως Αλ Σαμπάμπ («οι νέοι», στην αραβική γλώσσα) εξαπέλυσε μια αιματηρή εξέγερση το 2017 στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και βρίσκεται στην μεθόριο με την Τανζανία, προτού δηλώσει πίστη το 2019 στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την περασμένη εβδομάδα την οργάνωση ενόπλων στην Μοζαμβίκη ξένη τρομοκρατική οργάνωση για τις σχέσεις της με το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας ότι η οργάνωση φέρεται να έχει δηλώσει πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση ήδη από το 2018. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη του επίθεση στο Κάμπο Ντελγκάδο τον Ιούνιο του 2019. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μοζαμβίκη ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις θα εκπαιδεύσουν πεζοναύτες της Μοζαμβίκης για δύο μήνες, ενώ οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επίσης ιατρικό και εξοπλισμό επικοινωνιών για να βοηθήσουν τη Μοζαμβίκη να καταπολεμήσει την εξέγερση.
Στις αρχές του μήνα, η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι εγκλήματα πολέμου διαπράττονταν από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται επίσης για καταχρήσεις εναντίον αμάχων -μια κατηγορία που η κυβέρνηση έχει απορρίψει.
Ο Τσανς Μπριγκς, διευθυντής της Save the Children για τη Μοζαμβίκη, δήλωσε ότι οι πληροφορίες για επιθέσεις σε παιδιά «μας προκαλούν αποτροπιασμό» και σημείωσε ότι «όλες οι πλευρές σε αυτήν τη σύγκρουση οφείλουν να εγγυηθούν ότι τα παιδιά δεν αποτελούν ποτέ στόχο». «Η βία πρέπει να σταματήσει και οι εκτοπισμένες οικογένειες χρειάζεται να έχουν υποστήριξη καθώς προσπαθούν να αναρρώσουν και να επουλώσουν τις πληγές τους», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από την πείνα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ