Κοσμος

ΟΗΕ για Μιανμάρ: Διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Στους 70 οι νεκροί από την ημέρα του πραξικοπήματος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΟΗΕ για Μιανμάρ: Η στρατιωτική Χούντα διαπράττει πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις.

Σχεδόν 40 ημέρες έχουν περάσει από το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και ο Τόμας Άντριους, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει ότι η χούντα «διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Άντριους τόνισε ότι «υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις» ότι ο στρατός και τα κορυφαία στελέχη του «πιθανότατα διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, αναγκαστικών εξαφανίσεων, διώξεων, βασανιστηρίων και φυλακίσεων κατά παράβαση των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου». 

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα, στη βίαιη καταστολή κατά των διαδηλωτών, που παραμένουν στους δρόμους, ζητώντας την επιστροφή στη Δημοκρατία. 

Ο Άντριους προς επίρρωση όσων ανέφερε είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη: «Κοιτάξτε τα γεγονότα». Επιπλέον, υπενθύμισε ότι για να υπάρξει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, οι εγκληματικές ενέργειες «πρέπει να διαπράττονται στο πλαίσιο μιας μεγάλης κλίμακας ή συστηματικής επίθεσης εναντίον οποιουδήποτε άμαχου πληθυσμού και με πλήρη γνώση».

Μιανμάρ: Λίγα λουλούδια στο σημείο όπου σκοτώθηκε διαδηλωτής © EPA / STRINGER

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον του πληθυσμού στη Μιανμάρ αποτελούν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας, στοχεύουν άμαχο πληθυσμό, είναι διαδεδομένα με περίπου 2.000 άτομα να έχουν συλληφθεί σε τουλάχιστον 28 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, είναι καλά οργανωμένα και διατάσσονται «με πλήρη γνώση» των ηγετών.

Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε ότι εναπόκειται στο δικαστήριο να κρίνει, ωστόσο, σημείωσε ότι επί του παρόντος συγκεντρώνονται αποδεικτικά στοιχεία από τον ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας για τη Μιανμάρ που συγκροτήθηκε το 2018 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ακόμη, ζήτησε την επιβολή πολυμερών κυρώσεων εις βάρος των ηγετών της στρατιωτικής χούντας και της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μιανμάρ –ιδιοκτησίας του στρατού– τα έσοδα της οποίας αναμένεται να φτάσουν φέτος το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Διαδήλωση κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ © EPA / LYNN BO BO

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στα δεινά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, ο Άντριους τόνισε ότι «η Μιανμάρ ελέγχεται από ένα δολοφονικό και παράνομο καθεστώς, του οποίου οι σημερινοί ηγέτες έχουν διαπράξει τις φρικαλεότητες που αποτελούν αντικείμενο κατηγοριών γενοκτονίας, που ερευνά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». Ο αντιπρόσωπος της Μιανμάρ, Τσαν Αι, από την πλευρά του, απέρριψε την ίδια την αρχή ενός ειδικού εισηγητή για μια συγκεκριμένη χώρα, πριν αρχίσει να δικαιολογεί το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, που οδήγησε στη σύλληψη πολλών πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατικά εκλεγμένης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Στιγμιότυπο από επεισόδια στη Μιανμάρ © EPA / LYNN BO BO

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ