Κοσμος

Η δολοφονία του Ράιαν Πόστον

Μια ολέθρια σχέση, ένας ανούσιος φόνος, μια οδυνηρή απώλεια

Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η δολοφονία του Ράιαν Πόστον: Η γνωριμία του με τη Σέινα Χούμπερς που έπασχε από Διαταραχή Μεταιχμιακής Προσωπικότητας και η δολοφονία του με 6 σφαίρες

Σε περιπτώσεις διαβόητων κατά συρροή δολοφόνων το πιο τρομακτικό είναι ίσως ο αριθμός των θυμάτων τους, η μεθοδολογία τους, η διάρκεια της δράσης τους. Τα θύματα γίνονται αριθμοί και το ενδιαφέρον μπορεί να απομακρύνεται από τον πόνο που προκάλεσε η απώλεια καθενός από αυτά. Στην περίπτωση της δολοφονίας του Ράιαν Πόστον το πιο τρομακτικό είναι ακριβώς ο πόνος από την απώλεια ενός νέου ανθρώπου, στο ξεκίνημα της καριέρας του, από τη φιλενάδα του, με μοναδικό κίνητρο τη ζήλια.

Ο Ράιαν Πόστον ήταν ένας 29χρονος δικηγόρος, εντυπωσιακής ομορφιάς, εξυπνάδας και ευγένειας που στις 12 Οκτωβρίου 2012, βράδυ Παρασκευής, ετοιμαζόταν για το πρώτο ραντεβού του με τη μις Οχάιο 2012, Όντρι Μπολτ. Η γνωριμία τους έγινε μέσω Facebook και μετά από την ανάλαφρη και διασκεδαστική επικοινωνία τους, αποφάσισαν να συναντηθούν. Αρχικά σχεδίαζαν να βρεθούν στο διαμέρισμα του Ράιαν, αλλά τελικά συναντήθηκαν σε ένα μπαράκι του Σινσινάτι. Ο Ράιαν ήταν αποφασισμένος να κάνει νέο ξεκίνημα στη ζωή του, μετά το άνοιγμα του Νομικού Γραφείου του στο Σινσινάτι και τον χωρισμό του από την προβληματική φιλενάδα του, Σέινα Χούμπερς.

Τους 18 μήνες που ο Ράιαν είχε σχέση μαζί της, με πολλά διαλείμματα ενδιάμεσα και άκαρπες προσπάθειές του να χωρίσουν, κανείς στον κύκλο του, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, δεν φάνηκε να συνειδητοποιεί ότι η νέα αυτή γυναίκα ήταν επικίνδυνη επειδή έφτανε συχνά στα άκρα. Ο παρορμητισμός, τα ξεσπάσματα θυμού, οι απεγνωσμένες προσπάθειές της να αποφύγει την εγκατάλειψη την έκαναν να βγαίνει εκτός ελέγχου. Συμπεριφορές που αποτυπώνονται συχνά σε ταινίες ή σε φτηνά ρομάντζα ως εκδηλώσεις έρωτα και πάθους, είναι πολλές φορές διαταραχές προσωπικότητας που μπορούν να διαγνωσθούν, να γιατρευθούν, ή τουλάχιστον να επισημανθούν ώστε να προφυλαχθούν οι αποδέκτες τους. Δυστυχώς, ο Ράιαν Πόστον, αν και είχε αγανακτήσει με τη συμπεριφορά της Σέινα πολλές φορές και είχε προσπαθήσει να χωρίσει, άλλες τόσες λύγιζε, τη δεχόταν ξανά πίσω και η σχέση τους συνεχιζόταν.

Ο Ράιαν Πόστον είχε γεννηθεί στις 30 Δεκεμβρίου 1982 στο Κεντάκι και ήταν ο μοναχογιός -με τρεις νεότερες αδερφές- μιας εύπορης και αγαπημένης οικογένειας. Γυμνάσιο και λύκειο είχε παρακολουθήσει στις Φιλιππίνες (στη Μανίλα) και στη Γενεύη, όπου διέμεναν οι Πόστον όταν ο πατέρας εργαζόταν στον χώρο της διαφήμισης. Οι γονείς του χώρισαν στην πορεία, αλλά διατήρησαν καλές σχέσεις μεταξύ τους και έμεναν σε γειτονικά σπίτια στο Κεντάκι. Ο Ράιαν, για να τιμήσει τον αγαπημένο πατριό του, πήρε ως μεσαίο όνομα το επώνυμό του, «Κάρτερ». Αργότερα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα Ιστορία, Γεωγραφία και Πολιτικές Επιστήμες και στη συνέχεια φοίτησε στη Νομική του Β. Κεντάκι. Όταν αποφοίτησε, άρχισε να εργάζεται σαν δικηγόρος στο Σινσινάτι.

Το 2011 που ο Πόστον ήταν 28 ετών γνώρισε τη 19χρονη Σέινα Χούμπερς, φίλη της ξαδέρφης του, στο Facebook, και συνδέθηκαν αμέσως. Η Χούμπερς ήταν φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, υψηλής ευφυΐας (έλεγε ότι διέθετε τον δείκτη νοημοσύνης του Αϊνστάιν) και μετά την αποφοίτησή της με άριστα έκανε μεταπτυχιακό στη Σχολική Συμβουλευτική. Η Χούμπερς δεν είχε μεγαλώσει σε οικογένεια με προνόμια και πολιτικές διασυνδέσεις όπως ο Ράιαν. Κι ενώ εκείνη μαγεύτηκε από τη σχέση τους και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να γαντζωθεί σ’ αυτήν, ο Ράιαν σύντομα συνειδητοποίησε ότι η Σέινα, πέρα από την ελκυστική εμφάνιση (που τον είχε αρχικά τραβήξει μέσα από τις φωτογραφίες της που αναρτούσε στο facebook), ήταν ένα ρηχό και προβληματικό άτομο. Κάθε προσπάθειά του, ωστόσο, να την απομακρύνει δεν έφερνε αποτέλεσμα. Η Σέινα ήταν πάντα πρόθυμη να πηγαίνει βόλτα τον σκύλο του, να κάνει τα ψώνια και τη μπουγάδα του, και κατάφερνε να μη φεύγει από τη ζωή του και να μπαινοβγαίνει στο διαμέρισμά του.

Το τελευταίο βράδυ της ζωής του ο Ράιαν ζήτησε να φιλοξενηθεί στο σπίτι του πατέρα του, Τζέι Πόστον. Φοβόταν ότι η Σέινα θα εμφανιζόταν στο διαμέρισμά του, επειδή της είχε πει ότι δε θα την έβλεπε εκείνο το Σαββατοκύριακο, και για μια ακόμη φορά θα αρνιόταν να φύγει. Ο πατέρας του θορυβήθηκε που ο Ράιαν δεν είχε δώσει οριστικό τέλος στη σχέση τους, ούτε είχε ενημερώσει τη Σέινα για το ραντεβού του με τη μις Οχάιο. Όλη τη νύχτα άκουγε το κινητό του γιου του να κουδουνίζει από εισερχόμενα μηνύματα (εκατό της Σέινα για κάθε ένα που έστελνε ο Ράιαν). Το πρωί συμβούλεψε μια ακόμη φορά τον γιο του να τερματίσει τη σχέση με τη Σέινα. «Μην ανησυχείς, έχω υπό έλεγχο την κατάσταση» απάντησε ο πανύψηλος Ράιαν. Αλλά δεν την είχε.

Στις οκτώμισι το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου η Σέινα εμφανίστηκε στο διαμέρισμα του Ράιαν απρόσκλητη. Στις εννιά παρά τέταρτο, στην κλήση έκτακτης ανάγκης, η φωνή της έλεγε: «Μόλις πυροβόλησα τον φίλο μου, βρισκόμενη σε αυτοάμυνα». Τον είχε πυροβολήσει συνολικά έξι φορές. Στην τρίωρη κατάθεσή της στο αστυνομικό τμήμα, οι αστυνομικοί δεν χρειάστηκε να της κάνουν καμιά ερώτηση… γιατί δεν έπαψε να μιλάει. Είπε ότι ο Ράιαν είχε πολλά όπλα στο σπίτι του (πήγαιναν μάλιστα συχνά για σκοποβολή μαζί) και πριν τον πυροβολήσει, κατάλαβε ότι ήταν έτοιμος να πιάσει το όπλο που βρισκόταν γεμάτο πάνω στο γραφείο του. Τον πρόλαβε όμως εκείνη και τον πυροβόλησε στο πρόσωπο. Όταν αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν νεκρός, έριξε κι άλλες βολές. «Ήταν πολύ ματαιόδοξος» είπε, «ήθελε να κάνει πλαστική στη μύτη, κι εγώ τον πυροβόλησα στη μύτη! Όταν είδα τα μάτια του να τρεμοπαίζουν, έριξα κι άλλες βολές για να τον αποτελειώσω, γιατί δε θα ήθελε να ζήσει με πρόσωπο παραμορφωμένο». Μετά έλεγε «Κανείς δεν θα θέλει να με παντρευτεί τώρα». Οι αστυνομικοί εναλλάσσονταν ακούγοντάς τη να φλυαρεί. Όταν έμενε μόνη, έψελνε και μονολογούσε «Το έκανα, τα κατάφερα, δεν το πιστεύω ότι το έκανα». Και μετά «είμαι τόσο καλή ηθοποιός». Η ψυχρή και αλλόκοτη συμπεριφορά της κατά την ανάκριση που βιντεοσκοπήθηκε έκανε πολλούς να την παρομοιάσουν με την Τζόντι Έριας που επίσης είχε σκοτώσει τον φίλο της, είχε κοινά χαρακτηριστικά με τη Χούμπερς, και στην αίθουσα ανάκρισης… έκανε γυμναστική. 

Η Σέινα Χούμπερς συνελήφθη για τη δολοφονία του Ράιαν Πόστον και κρατήθηκε στη φυλακή έως τη δίκη της, αφού αδυνατούσε να καταβάλει την εγγύηση των 5 εκατομμυρίων. Στη δίκη της, τον Απρίλιο του 2015, δήλωσε αθώα και οι συνήγοροί της ισχυρίστηκαν ότι υπήρξε θύμα κακοποίησης από τον Πόστον και τον πυροβόλησε ευρισκόμενη σε άμυνα. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η Χούμπερς δολοφόνησε τον Πόστον επειδή εκείνος ήθελε να τερματίσει μόνιμα τη σχέση τους. Ο πατέρας του Πόστον κατέθεσε ότι ο γιος του φοβόταν να πει στη Χούμπερς ότι θα έβγαινε με τη μις Οχάιο την ημέρα της δολοφονίας του. Η μις Οχάιο, Όντρι Μπολτ, περιέγραψε τη γνωριμία της με τον Ράιαν και πως εκείνος δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ραντεβού τους το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου 2012.

Κατά τη δίκη, ψυχίατρος διέγνωσε ότι η Σέινα Χούμπερς πάσχει από Διαταραχή Μεταιχμιακής Προσωπικότητας (bpd). Τα άτομα αυτά βρίσκονται στο μεταίχμιο νεύρωσης και ψύχωσης, κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να αποφύγουν την εγκατάλειψη, έχουν επαναλαμβανόμενες ασταθείς σχέσεις, προβλήματα ταυτότητας (πώς βλέπουν τον εαυτό τους), παρορμητικότητα, κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας ή απειλούν ότι θα αυτοκτονήσουν, δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, έχουν χρόνια αίσθηση κενού και ανίας, ανεξέλεγκτο και ανάρμοστο θυμό, έντονο στρες που οδηγεί σε παροδική παράνοια ή σοβαρά διασχιστικά συμπτώματα.

Εντυπωσιακό είναι ότι στη διάρκεια της σχέσης της Σέινα Χούμπερς με τον Ράιαν Πόστον είχαν ανταλλαγεί μεταξύ τους 50.000 μηνύματα (σε αναλογία 100 προς 1, 100 της Σιένα για 1 του Ράιαν). Παρότι αυτή η διαταραχή προσωπικότητας είναι πολύ σοβαρή, ίσως δεν γίνεται αντιληπτός ο κίνδυνος που διατρέχει το θύμα. Γι’ αυτό, η σύσταση των ψυχιάτρων είναι η απομάκρυνση από μια βίαιη σχέση ακόμη κι αν ο παρτενέρ είναι άτομο ελκυστικό (φυσικά, καλό είναι να μην υπάρχουν γεμάτα όπλα τριγύρω!).

Η Διαταραχή Μεταιχμιακής Προσωπικότητας δεν λειτουργεί ως ελαφρυντικό στην επιβολή ποινής για τα αμερικανικά δικαστήρια και, καθώς ούτε ο ισχυρισμός της υπεράσπισης περί άσκησης βίας από το θύμα επαληθεύτηκε, η Σέινα Χούμπερς καταδικάστηκε σε ισόβια. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής της, η αισθηματική ζωή της Σιένα ήταν πάλι περίπλοκη. Ερωτεύθηκε ένα διεμφυλικό άτομο (άντρα που αναγνώριζε τον εαυτό του ως γυναίκα) και εξέτιε ποινή για ληστεία. Σε συνεντεύξεις της εξηγούσε ότι ήταν η αδελφή ψυχή της και θα ήταν για πάντα μαζί. Οι φυλακές επέτρεψαν τον γάμο τους. Όταν τελείωσε η δίκη της και η Σέινα Χούμπερς καταδικάστηκε τελικά σε ισόβια, ζήτησε διαζύγιο από το «άλλο της μισό».

Η δολοφονία του Ράιαν Πόστον υπήρξε υλικό πολλών δημοσιογραφικών εκπομπών και τηλεοπτικών ταινιών.

Μόνη επιθυμία του πατέρα του, η υπόθεση να μείνει γνωστή ως «η δολοφονία του Ράιαν Πόστον», συνδεδεμένη με το όνομα του γιου του και όχι με το όνομα της διαταραγμένης φιλενάδας του που του στέρησε τη ζωή και έφερε τόσο πόνο στην οικογένειά του.