- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ιαπωνία: 10 χρόνια μετά την καταστροφή που άφησε 18.500 νεκρούς
«Η ημέρα που δεν ήρθε το αύριο»
Η τριπλή καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, άφησε πίσω 18.500 νεκρούς και αγνοούμενους
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην Ιαπωνία σήμερα στις 14:46 (τοπική ώρα· στις 07:46 ώρα Ελλάδας), την ώρα που σημειώθηκε καταστροφικός σεισμός 9,0 βαθμών, που προκάλεσε το τσουνάμι το οποίο σφυροκόπησε τις ιαπωνικές ακτές και προκάλεσε την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, την 11η Μαρτίου 2011.
Η τριπλή καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, άφησε πίσω 18.500 νεκρούς και αγνοούμενους, κυρίως εξαιτίας των σεισμικών κυμάτων.
Το πυρηνικό δυστύχημα στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έκανε ακατοίκητες ολόκληρες πόλεις για χρόνια, εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
«Ακόμα σήμερα είναι αφόρητο να αναλογίζεται κανείς τα θύματα ή το πώς νιώθουν όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους», τόνισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα σε τελετή για την επέτειο.
Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να βοηθά τους πολίτες που επλήγησαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και διαβεβαίωσε ότι η Ιαπωνία, μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο, δεν θα ξεχάσει ποτέ τα μαθήματα που της δίδαξε η καταστροφή.
«Η ημέρα που δεν ήρθε το αύριο»
Ο ισχυρός σεισμός 9,0 - 9,1 βαθμών Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξαν τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας το 2011, προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές στις επαρχίες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Τσίμπα, Ιβάτε και Τόκιο.
Πυρκαγιές αναφέρθηκαν στο Τόκιο και στις πληγείσες περιοχές, κυρίως στην πόλη Κεσενούμα, όπου φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονταν σε μεγάλα τμήματα της πόλης.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαβάης, υπολογίζεται ότι το τσουνάμι άφησε πίσω του 25 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών, εκ των οποίων 4 έως 8 διαλύθηκαν στον ωκεανό και ένα έως δύο επιπλέουν στην επιφάνειά του.
Οι πυρηνικοί σταθμοί Οναγκάβα, Φουκουσίμα Ι και ΙΙ και Φουκουσίμα Τοκάι έκλεισαν αυτόματα μετά τον σεισμό. Ο πυρηνικός σταθμός Χιγκασιντόρι, επίσης, στη βορειοανατολική ακτή, είχε ήδη κλείσει για την περιοδική επιθεώρηση. Στο σταθμό στην Οναγκάβα ξέσπασε φωτιά, χωρίς όμως να απειληθεί ο αντιδραστήρας του εργοστασίου, με τον πρωθυπουργό Ναότο Καν να δηλώνει ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικής ενέργειας εξαιτίας του σεισμού. Στην ομιλία του εξέφρασε τη συμπάθεια του σε όλα τα θύματα, και υποσχέθηκε βοήθεια, δηλώνοντας ότι έχει συσταθεί μία υπηρεσία εκτάκτου ανάγκης.
Οι εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα
Μετά τον σεισμό, οι 3 αντιδραστήρες που βρίσκονταν σε κανονική λειτουργία στην μονάδα Φουκουσίμα Ι έκλεισαν αυτόματα. Το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί όταν το τσουνάμι έπληξε την μονάδα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία της γεννήτριας που τροφοδοτούσε το σύστημα έκτακτης ψύξης. Αυτό αύξησε την θερμοκρασία και την πίεση εντός των αντιδραστήρων. Ενώ αρχικά το εφεδρικό σύστημα μπόρεσε να επαναφέρει την πίεση σε κανονικά επίπεδα στους αντιδραστήρες 2 και 3, στον αντιδραστήρα 1 το σύστημα δεν λειτούργησε κανονικά. Τις επόμενες ημέρες τέθηκε εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης και στους υπόλοιπους αντιδραστήρες.
Στις 12 Μαρτίου σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη στο κτήριο που φιλοξενούσε τον αντιδραστήρα, ενώ νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στους υπόλοιπους αντιδραστήρες τις ακόλουθες ημέρες. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση ανάγκης και διατάχθηκε η εκκένωση των κατοικιών σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας που κατέγραψαν οι μετρήσεις ήταν πολύ πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Αργότερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε επίσης το κοντινό Φουκουσίμα II σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων (1,9 μίλια). Στις 13 Μαρτίου, η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε πως κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το πυρηνικό εργοστάσιο της Οναγκάουα,μετά την καταγραφή επιπέδων ραδιενέργειας που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό.
Αρχικά, στη διεθνή κλίμακα για περιστατικά που αφορούν πυρηνική ενέργεια και ραδιενέργεια (Διεθνής Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων / INES), από το 1 μέχρι το 7, η έκρηξη στη Φουκουσίμα αξιολογήθηκε ως κατηγορίας, αλλά αργότερα, μετά την αξιολόγηση των γεγονότων που ακολούθησαν, ανέβασαν αρχικά το επίπεδο στο 5 και τελικά στο 7, τον ανώτατο βαθμό επικινδυνότητας, που μέχρι τότε μόνο το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986 είχε αξιολογηθεί ως τέτοιο.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, TEPCO, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, ο σταθμός θα αποκατασταθεί πλήρως σε έξι ή εννέα μήνες και πρότεινε ένα σχέδιο αποκατάστασης
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ