Κοσμος

Καμερούν: Στρατιωτική βοήθεια ΗΠΑ και ανθρώπινα δικαιώματα

Η χώρα, αν και θεωρείται από τις πιο σταθερές στην Αφρική σπαράσσεται από ένοπλα κινήματα αυτονομιστών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kameroyn-ipa-antropina-dikaiomata-stratos.jpg
Γυναίκες σε αναζήτηση στέγης στο νοτιοδυτικό Καμερούν εξαιτίας της κρίσης με τις αγγλόφωνες περιοχές © Giles Clarke/UNOCHA via Getty Images

Το Καμερούν διατηρεί στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται ως υπεύθυνες φρικαλεοτήτων εναντίον του πληθυσμού.

Tις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Μαρτίου 2020, πενήντα Καμερουνέζοι στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό Eμπάμ στο κεντρικό Καμερούν και βίασαν τουλάχιστον είκοσι γυναίκες, σύμφωνα με αναφορά του Human Rights Watch. Οι στρατιώτες μπήκαν σε 75 σπίτια, άρπαξαν χρήματα και αγαθά, και συνέλαβαν τριάντα έξι άντρες. Στη συνέχεια, εκτέλεσαν έναν από αυτούς και υπέβαλαν τους υπόλοιπους σε βασανιστήρια. Ένα χρόνο αργότερα οι επιζώντες από την επίθεση στο Eμπάμ έχουν χάσει τις ελπίδες τους για την απόδοση δικαιοσύνης και αποζημιώσεων και ζουν με την ανησυχητική επίγνωση ότι αυτοί που τους κακοποίησαν κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στην κυβέρνηση του Καμερούν βοήθεια 224 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, με αντάλλαγμα να παρακολουθεί ζητήματα ασφάλειας των ΗΠΑ και τις πωλήσεις όπλων στην κεντρική και δυτική Αφρική. Το Καμερούν, μια οιονεί προεδρική δημοκρατία ―πρόεδρος από το 1982 είναι ο Πολ Μπιγιά― βρίσκεται στην 138η θέση των χωρών (ανάμεσα σε 163 χώρες) σχετικά με τον δείκτη της διαφθοράς και μολονότι το νομικό σύστημα είναι εμπνευσμένο από το γαλλικό, σε τοπικό επίπεδο τις αποφάσεις παίρνουν οι φύλαρχοι.

Το Καμερούν διατηρεί στενές σχέσεις με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται ως υπεύθυνοι φρικαλεοτήτων εναντίον του πληθυσμού με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αποφασίσουν να κλείσουν δύο στρατιωτικά φυλάκια στην Γκάρουα και στην Μάρουα, δυο χωριά στο βόρειο μέρος της χώρας.

Η χώρα, αν και θεωρείται από τις πιο σταθερές στην Αφρική σπαράσσεται από ένοπλα κινήματα αυτονομιστών, κυρίως αγγλοφώνων. Η επιδρομή στο Εμπάμ ήταν προφανώς αντίποινα για την υποστήριξη των αυτονομιστών εκ μέρους των χωρικών: από το 2017 οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε βασανιστήρια κρατουμένων, σφαγές αμάχων, εκτελέσεις γυναικών και παιδιών, λεηλασιών και βιασμών.

Άνδρες που αιχμαλωτίστηκαν πριν από ένα χρόνο μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση στην Μπεζονγκαμπάνγκ κοντά στη σύνορα με τη Νιγηρία, περίπου εννιά χιλιόμετρα από το χωριό τους, όπου υπέστησαν βασανιστήρια προκειμένου να παραδεχτούν ότι υποστηρίζουν τους ένοπλους αυτονομιστές, τους λεγόμενους Άμπα. Στη στρατιωτική βάση Σαλάκ, η οποία φιλοξενεί αμερικανικό προσωπικό και αεροσκάφη, 60 Καμερουνέζοι υπέστησαν βασανιστήρια νερού, ξυλοδαρμό με ηλεκτρικά καλώδια και σανίδες,  ενώ καταγγέλλουν ότι τους έδεσαν και τους κρέμασαν με σχοινιά. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις ενέργειες των κυβερνητικών δυνάμεων και προέτρεψε την κυβέρνηση του Καμερούν «να διερευνήσει ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.»

Παρ’ όλ’ αυτά, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προορίζει  για το 2021 στρατιωτική βοήθεια ύψους 7,2 εκατομμυρίων στο Καμερούν. Στο μεταξύ, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου η ακτοφυλακή της Λιβύης διέσωσε πλοιάριο με 100 περίπου επιβάτες που προέρχονταν από το Καμερούν, το Σουδάν και το Μάλι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.