Κοσμος

Συνεργασία Merck και Johnson & Johnson για περισσότερα εμβόλια

Η παρέμβαση Μπάιντεν που «ένωσε» τις δύο ανταγωνίστριες φαρμακοβιομηχανίες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς η παρέμβαση Μπάιντεν έκανε τη φαρμακοβιομηχανία Merck να βοηθήσει την ανταγωνίστρια «Johnson & Johnson» να παράγει περισσότερα εμβόλια για κορωνοϊό.

Η φαρμακοβιομηχανία Merck συμφώνησε να βοηθήσει την ανταγωνίστρια Johnson & Johnson να αυξήσει την παραγωγή της και να βγάλει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού.

Πρόκειται για μια «ασυνήθιστη» συνεργασία, η οποία έκλεισε μετά από παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Την είδηση γνωστοποίησε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη. Η παραγωγή εμβολίων της Johnson & Johnson παρουσιάζει καθυστερήσεις και η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε για αυτήν τη συνεργασία, προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα. «Μόλις μάθαμε πως η Johnson & Johnson βρισκόταν πίσω στα στάδια παραγωγής, αναλάβαμε δράση προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία και να "ενώσουμε" δύο από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες» σημείωσε κατά την ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, η Ψάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανικός Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το εμβόλιο Johnson & Johnson, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να χαιρετίζει τη συγκεκριμένη απόφαση. Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι ξεκαθάρισε ότι θα έκανε το εμβόλιο της Johnson & Johnson, θέλοντας να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το Διάταγμα της Παραγωγής για λόγους Ασφαλείας προκειμένου να εξοπλίσει τις μονάδες της Merck με τα απαραίτητα έτσι ώστε να ξεκινήσει να παράγει το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι μονοδοσικό -γεγονός που σημαίνει και εμβολιασμό διπλάσιου αριθμού πολιτών.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: 100 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουνίου

Η Johnson & Johnson είχε υποσχεθεί να παραδώσει 12 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη, ωστόσο -όπως αποδείχτηκε- είχε έτοιμα μόλις 4 εκατομμύρια.

Η φαρμακοβιομηχανία, πάντως, έχει δεσμευτεί πως θα είναι σε θέση να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Η Merck που συμφώνησε να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής, σταμάτησε τις δοκιμές στο δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τον Ιανουάριο. Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι θα έρθει σε συμφωνία με άλλες εταιρείες για να βοηθήσει στην παραγωγή εμβολίων στις εγκαταστάσεις της.

Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στην Ευρώπη, με τη γαλλική Sanofi να συνεργάζεται τόσο με την Pfizer όσο και με την Johnson & Johnson.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις