Κοσμος

Περού: Άρχισε η δίκη για την υπόθεση «εξαναγκαστικών στειρώσεων»

272.028 Περουβιανές υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις περίδεσης των σαλπίγγων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι
Ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι © EPA / Ernesto Arias

Περού: Σε δίκη ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι για τις «εξαναγκαστικές στειρώσεις» - Πάνω από 272.000 γυναίκες τα θύματα.

Την Δευτέρα άρχισε η δίκη του πρώην προέδρου του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι για τις «εξαναγκαστικές στειρώσεις» χιλιάδων γυναικών, από το 1996 έως το 2000, που ανήκαν στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων που ανήκαν σε φυλές αυτοχθόνων.

Ο Φουχιμόρι, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του κράτους από το 1990 ως το 2000, τρεις πρώην υπουργοί Υγείας καθώς και άλλοι πρώην αξιωματούχοι διώκονται για την πρόκληση σοβαρών βλαβών «στη ζωή και στην υγεία» γυναικών, «σοβαρών τραυματισμών και κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, 272.028 Περουβιανές υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις περίδεσης των σαλπίγγων. Οι 2.074 έχουν καταθέσει προσφυγές στη δικαιοσύνη διότι υποχρεώθηκαν να υποβληθούν στις επεμβάσεις αυτές. Επισήμως, είναι γνωστό ότι 18 από τις γυναίκες πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών των επεμβάσεων.

Ο πρώην πρόεδρος, ιαπωνικής καταγωγής, σήμερα 82 ετών, που εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών για διαφθορά και σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν συμμετείχε στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, που διεξήχθη ψηφιακά. Τυπικά, δεν είναι υποχρεωμένος να συμμετάσχει σε όλες τις ακροαματικές διαδικασίες της δίκης του, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες.

Τα θύματα είχαν ήδη προσφύγει στην περουβιανή δικαιοσύνη, αλλά το 2014 αυτή αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη σε βάρος του κ. Φουχιμόρι, με το σκεπτικό πως δεν μπορούσε να αποδειχθεί πως επρόκειτο για εσκεμμένη πολιτική από μέρους του. Τον Νοέμβριο του 2015, η κυβέρνηση του Περού διέταξε να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο των θυμάτων των εξαναγκαστικών στειρώσεων, ενώ από τον Απρίλιο του 2018, η γενική εισαγγελία άρχισε να διενεργεί νέα έρευνα.

Τα θύματα μπορεί να αποκτήσουν το δικαίωμα να το ζητήσουν από το κράτος, στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του Σχεδίου αποζημίωσης των θυμάτων της ένοπλης σύρραξης στο Περού, που μαινόταν την περίοδο από το 1980 μέχρι το 2000.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.