Κοσμος

Τo podcast του Barack Obama και του Bruce Springsteen που ενώνει

Γλείφοντας τις Πληγές των Δύσκολων Εποχών

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπαράκ Ομπάμα, Μπρους Σπρίνγκστιν

Renegades: Born In The USA, ο Γιώργος Φλωράκης γράφει για το podcast του Μπαράκ Ομπάμα με τον Μπρους Σπρίνγκστιν στο Spotify

Η πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών, αμέσως μετά το τέλος της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τις τελευταίες ημέρες του διαδόχου του, χαρακτηρίστηκε από μια σειρά ακραίων φαινομένων διχασμού. Ευτυχώς, οι καιροί αλλάζουν. Η ψύχραιμη πλευρά της Αμερικής πασχίζει να βρει έναν νέο βηματισμό.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν μία από τις πιο άσχημες στιγμές της αμερικάνικης ιστορίας. Η απόσυρση της χώρας από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, η επίθεση σε σημαντικές πλευρές της πολιτικής Ομπάμα για την Υγεία, ο ρατσισμός απέναντι σε οποιονδήποτε δεν ήταν λευκός, άντρας, κάτοχος όπλου και φανατικός ψηφοφόρος του Τραμπ, η πολιτική απέναντι στην πανδημία, η πολιτική ως προς τη μετανάστευση και η ενθάρρυνση αθλιοτήτων όπως η εισβολή στο Καπιτώλιο, ήταν μερικά μόνο από τα στοιχεία των προεδρικών «κατορθωμάτων».

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Αμερική να γλείφει τις πληγές της. Ο νέος πρόεδρος είναι έτοιμος να αποκαταστήσει σε πολιτικό επίπεδο τα περισσότερα από τα σημαντικά επιτεύγματα του παρελθόντος. Αν όμως, σε επίπεδο υψηλής πολιτικής μπορεί κανείς με μία και μόνο απόφαση να προσχωρήσει -για παράδειγμα- και πάλι στη Συμφωνία για το Κλίμα, σε κοινωνικό επίπεδο δεν είναι καθόλου εύκολο να κλείσουν από τα πάνω τα ρήγματα της πολιτικής Τραμπ. Έτσι, φαίνεται απόλυτα αναγκαίο να αναλάβουν δράση μερικές από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της χώρας, με στόχο να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να επιτευχθούν οι μέγιστες συναινέσεις σε επίπεδο κοινωνίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ένας από τους πολύ αγαπητούς προέδρους στην ιστορία της Αμερικής και ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ένας πολύ δημοφιλής μουσικός του rock, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν για το Spotify μια σειρά από podcast με τίτλο «Renegades: Born In The USA». Η στόχευση του εγχειρήματος είναι πολλαπλή. Η χρήση της τεχνολογίας πρώτης γραμμής δείχνει την ανάγκη στόχευσης σε νέες μορφές επικοινωνίας, θερμότερες και πιο οικείες. Η συνάντηση των δύο ανδρών δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας ανθρώπων από διαφορετικές αφετηρίες ώστε να ξεπεραστούν οι κάθε λογής διαχωρισμοί του πρόσφατου παρελθόντος. Και -κυρίως- να καταλάβει κάθε Αμερικανός, και ειδικά οι νέοι, ότι μέσα σε ένα χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον γεμάτο εγκαρδιότητα και καλή διάθεση, είναι η ώρα να συζητηθούν αυτά που ενώνουν τους Αμερικανούς και όχι αυτά που τους χωρίζουν: η ιστορία της χώρας, η πατρότητα, η πίστη στα αμερικάνικα ιδεώδη, η προσήλωση στην καινοτομία, ο αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως λέει στο πρώτο από τα podcast της σειράς, «όλα αυτά δεν αποτελούν πράξεις νοσταλγίας ούτε προσπαθούν ν αποκρύψουν τα σημεία στα οποία αποτύχαμε, είναι μια πυξίδα για τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται να κάνει ο καθένας από εμάς ως πολίτης». 

SYND 23 11 73 SAUDI ARABIAN OIL MINISTER SPEAKING IN COPENHAGEN ABOUT THE OIL PRODUCTION

Η αυστηρή εκ των άνω πολιτική είχε πάντα ως γνώμονα την επικράτηση των απόψεων της μιας παράταξης εις βάρος των απόψεων της άλλης. Ακόμη χειρότερα, της επικράτησης των συμφερόντων της μιας ελίτ εις βάρος των συμφερόντων της άλλης. Μετά από το πιο έντονο διάστημα διχασμού στην ιστορία της Αμερικής, μοιάζει κοινός τόπος ότι για να πάνε μπροστά οι κοινωνίες, δεν χρειάζεται να πάψουν να υπάρχουν συμφέροντα, ελίτ ή κοινωνικές τάξεις. Χρειάζεται όμως να συμφωνήσουμε στα ελάχιστα θεμελιώδη στοιχεία, χωρίς τα οποία η κοινωνία δεν μπορεί να πάει μπροστά. Αυτό το minimum των συναινέσεων αναζητούν οι δύο οικοδεσπότες του “Renegades…”. Κι ο στόχος τους είναι από κάθε άποψη, υψηλός.


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.