Κοσμος

Οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» για τα «απαράδεκτα» ελληνικά ΜΑΤ

Με αφορμή την απρόκλητη επίθεση στην φωτορεπόρτερ Τ. Μπόλαρη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η διεθνής οργάνωση «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» καταδικάζει τις βιαιότητες από μερίδα των ΜΑΤ στη διαδήλωση των καθαριστριών. Συγκεκριμένα, η οργάνωση αναφέρεται στην επίθεση που δέχθηκε η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, καθώς τραυματίστηκε στα πόδια, κατά τη διάρκεια των ταραχών έξω από το υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στα ΜΑΤ και τις καθαρίστριες.

Όπως σημειώνουν οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» αν και έφερε πάνω της την ένδειξη ότι είναι φωτορεπόρτερ, αυτό δεν απέτρεψε τα ΜΑΤ να την χτυπήσουν. Είναι η δεύτερη φορά που η Τατιάνα Μπόλαρη δέχεται απρόκλητη επίθεση από μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Είχε προηγηθεί επίθεση το 2012 με τη φωτογραφία να κάνει το γύρο του κόσμου.

Τα ΜΑΤ χτύπησαν επίσης τον γνωστό φωτορεπόρτερ, Μάριο Λώλο (επίσης παλαιότερα θύμα αστυνομικής βίας), ο οποίος περιέγραψε στους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» τι ακριβώς συνέβη: «Για μισή ώρα τα ΜΑΤ πατούσαν πάνω μας, τη στιγμή που ήμασταν στο έδαφος. Δεν είχαν λόγο να επιτεθούν. Οι πόρτες του υπουργείου ήταν κλειστές, επομένως ήταν καλά προστατευμένο».

Από την μεριά τους οι Reporters Without Borders επισήμαναν πως «η συμπεριφορά των ΜΑΤ είναι απαράδεκτη. Ο αριθμός των περιπτώσεων βίας κατά των δημοσιογράφων από τη μεριά των ΜΑΤ, συνεχίζει να μεγαλώνει με τα χρόνια, δίχως να υπάρχει αξιοσημείωτη τιμωρία ή αποζημίωση στα θύματα. Τώρα μια φωτογράφος είναι στο νοσοκομείο».

Και συνεχίζει στην ανακοίνωση: «Αυτό το είδος της βίας διεξάγεται με πλήρη ατιμωρησία. Η ατιμωρησία πρέπει να σταματήσει, και οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν ό,τι συμβαίνει έξω, χωρίς να φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα. Καλούμε την αστυνομία να ερευνήσει αυτές τις δύο νέες περιπτώσεις και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. Η δεινή θέση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα συνεχίζει να επιδεινώνεται. Η οικονομική κρίση έχει σταθερά υποσκάπτει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας. Κατά τις διαδηλώσεις, τα ΜΑΤ επιτίθενται εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, ταραχοποιών και δημοσιογράφων χωρίς διάκριση. Οι δημοσιογράφοι συχνά εκτίθενται σε πολύ επιθετική συμπεριφορά από διαδηλωτές, αλλά και από μέλη του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής».

Η Ελλάδα κατετάγη 30η στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2007, ενώ πλέον είναι στην 99η θέση, η δεύτερη χαμηλότερη θέση από χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.