Κοσμος

Γαλλία: Διάλυση της ακροδεξιάς ομάδας Génération Identitaire

Κατηγορείται για υποκίνηση φυλετικού μίσους και ήδη έχει καταδικαστεί για την κατάληψη του τζαμιού του Πουατιέ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H ακροδεξιά ομάδα Génération Identitaire στη Γαλλία διαλύεται με την κατηγορία ότι αποτελεί παραστρατιωτική οργάνωση.

Το πολιτικό κίνημα Génération Ιndentitaire κρίθηκε παράνομο στη Γαλλία σύμφωνα με τον νόμο εναντίον του κοινωνικού διαχωρισμού και του κοινοτισμού. Το GI εκφράζει εθνικιστικά και τοπικιστικά αισθήματα με αιχμή κατά του Ισλάμ η οποία εκφράστηκε βιαίως για πρώτη φορά το 2012 με την κατάληψη του τζαμιού του Πουατιέ. 

Η ανεπίσημη γέννηση του κινήματος χρονολογείται από το 2002 όταν ένας ακροδεξιός ακτιβιστής αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ζακ Σιράκ για τις υποχωρήσεις του έναντι των μουσουλμάνων. Με σημαία εμπνευσμένη από το Λάμδα των Σπαρτιατών, τα μέλη της GI κήρυξαν τον πόλεμο στη μουσουλμανική μετανάστευση και δήλωσαν «μαχητές Ευρωπαίοι». Αν και η ιδεολογική τους συγγένεια με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι προφανής, δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι δεσμοί μεταξύ των δύο κινημάτων: η GI ισχυρίζεται ότι αποτελεί «ευρωπαϊκό» κίνημα και έχει ως κεντρικό σύνθημα την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού πολιτισμού «των λευκών». Η φρασεολογία είναι τέτοια ώστε το Twitter έκλεισε πολλούς λογαριασμούς που σχετίζονταν με την ταυτότητα της GΙ, συμπεριλαμβανομένου ενός με τον τίτλο «Υπεραμυνθείτε της Ευρώπης». Η GI περιλαμβάνει στα αιτήματά της τον τερματισμό των διασώσεων μεταναστών στη Μεσόγειο, την κατάργηση των ΜΚΟ που βοηθούν τους αλλοδαπούς -τις οποίες θεωρούν υπεύθυνες για τους πνιγμούς στη θάλασσα- το σφράγισμα των συνόρων και τη διοχέτευση επιδομάτων κοινωνικής προνοίας μόνο στους Γάλλους.

H GI κατηγορείται για υποκίνηση φυλετικού μίσους και ήδη έχει καταδικαστεί για την κατάληψη του τζαμιού του Πουατιέ, για ασχημίες στη διαδήλωση του 2013 κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων και στις διαδηλώσεις κατά της λεγόμενης Ζούγκλας του Καλαί. Υπενθυμίζεται ότι στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας υπήρχε στρατόπεδο που φιλοξενούσε μέχρι και 10.000 μετανάστες οι οποίοι επιθυμούσαν να μεταβούν στην Αγγλία: πολλοί κάτοικοι της περιοχής στράφηκαν εναντίον τους και σημειώθηκαν ξενοφοβικά επεισόδια. Στη συνέχεια, έγιναν επίσης συλλήψεις μελών της GI σε συγκέντρωση έξω από το ροκ κλαμπ Μπατακλάν, λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς και στην συνοικία Μπομπινί όπου κατοικούν πολλοί Βορειοαφρικανοί. Οι επιχειρήσεις ελέγχου των συνόρων που διοργάνωσε η GI στις Άλπεις και στα Πυρηναία οδήγησαν στο άνοιγμα ερευνών για «υποκίνηση του κοινού στο μίσος», ακολούθησαν τα επεισόδια με χούλιγκαν που επιτέθηκαν στους Τούρκους στη Λυόν στο περιθώριο του ποδοσφαίρου του Euro το 2016: η κατάσταση έχει κλιμακωθεί με ναζιστικούς χαιρετισμούς στο κοινό, απειλές κατά της αστυνομίας και με οργάνωση μαθημάτων αυτοάμυνας. Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας τον Ιούνιο του 2020, μέλη της ομάδας ζητούσαν «δικαιοσύνη για τα λευκά θύματα του ρατσισμού».

Μετά από αιτήματα της εφημερίδας Le Monde, του πρακτορείου ειδήσεων της άκρας αριστεράς Mediapart και της Libération, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν κίνησε τη διαδικασία διάλυσης της οργάνωσης. H απόφαση είναι νομικά εύθραυστη και ο εκπρόσωπος του Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως γιατί η γαλλική κυβέρνηση δεν διαλύει και τις οργανώσεις του αναρχικού «Μαύρου Μπλοκ».

Για να διαλύσoυν το εν λόγω ταυτοτικό κίνημα, οι κρατικές υπηρεσίες βασίζονται σε δύο παραγράφους του άρθρου L.212-1 του Κώδικα Εσωτερικής Ασφάλειας, που συνιστούν προσαρμογή των διατάξεων του νόμου του 1936 για τις ιδιωτικές πολιτοφυλακές. Από τη μία πλευρά, η Génération Ιdentitaire εμφανίζεται σε στρατιωτική μορφή και από την άλλη πλευρά, διαδίδει «ιδεολογία που υποκινεί διακρίσεις, μίσος ή βία» προς τους αλλοδαπούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για νέους με μέση ηλικία τα 22 που αποφεύγουν το look του νεοφασίστα-ξυρισμένα κεφάλια και αρβύλες.

Μετά τον πυρετό των μέσων μαζικής ενημέρωσης, γύρω από τη διάλυση της GI, θα πέσει άραγε στη λήθη; Τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο. Στο νεφέλωμα των ακροδεξιών ομάδων υπάρχουν περίπου 3.500 μαχητές σε ολόκληρη τη Γαλλία και χωρίζονται σε περίπου πενήντα κινήματα: δεν θα τα παρατήσουν αλλά είναι λίγοι, είναι πάρα πολύ λίγοι.