- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σκληρή γραμμή από το facebook για την προτεινόμενη νομοθεσία στην Αυστραλία, όπου οι εταιρείες τεχνολογίας θα πληρώνουν τους εκδότες για ειδήσεις
Η προτεινόμενη νομοθεσία στην Αυστραλία που θα αναγκάσει τις τεχνολογικές πλατφόρμες να πληρώνουν εκδότες ειδήσεων για περιεχόμενο, έφερε της άμεση αντίδραση από τo Facebook, που δήλωσε ότι πλέον δεν είναι εφικτή η δημοσίευση και κοινοποίηση ειδήσεων σε όσους βρίσκονται στην Αυστραλία.
«Αυτό που ο προτεινόμενος νόμος που εισήχθη στην Αυστραλία αποτυγχάνει να αναγνωρίσει είναι η θεμελιώδης φύση της σχέσης μεταξύ της πλατφόρμας και των εκδοτών μας», έγραψε ο Κάμπελ Μπράουν, αντιπρόεδρος global news partnership της Facebook, σε άρθρο του την Τετάρτη.
«Σε αντίθεση με ό,τι έχουν προτείνει ορισμένοι, το Facebook δεν κλέβει περιεχόμενο ειδήσεων. Οι εκδότες επιλέγουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους στο Facebook».
«Ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορούμε να συμπεριλάβουμε νέα για τους πολίτες της Αυστραλίας», πρόσθεσε ο Μπράουν.
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κακής κατανόησης της σχέσης μεταξύ της πλατφόρμας μας και των εκδοτών που το χρησιμοποιούν για να μοιραστούν περιεχόμενο της επικαιρότητας», δήλωσε ο υπεύθυνος του Facebook για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία Ουίλιαμ Ίστον.
«Μας θέτει ενώπιον μιας δύσκολης επιλογής: να συμμορφωθούμε με έναν νόμο που αγνοεί τις πραγματικότητες αυτής της σχέσης ή να σταματήσουμε να δίνουμε άδεια για περιεχόμενα επικαιρότητας στις υπηρεσίες μας στην Αυστραλία. Με βαριά καρδιά επιλέγουμε αυτή την τελευταία λύση», σημείωσε.
Η απόφαση του Facebook να αποκλείσει την κοινή χρήση ειδήσεων στην Αυστραλία περιόρισε την πρόσβαση σε κρίσιμες δημόσιες πληροφορίες σε κυβερνητικούς ιστότοπους για υπηρεσίες υγείας και πληροφορίες έκτακτης ανάγκης την Πέμπτη, προκαλώντας αντίδραση από την κυβέρνηση και το κοινό. Σημειώνεται ότι το Facebook έχει περίπου 16 ως 18 εκατομμύρια χρήστες σε καθημερινή βάση στη χώρα αυτή των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας Τζος Φράιντενμπεργκ, το Facebook προχώρησε σε αυτή την κίνηση δίχως προειδοποίηση για τις προθέσεις του και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες ήταν λανθασμένες, περιττές και βαριές. «Αλλά αυτό που επιβεβαιώνουν τα σημερινά γεγονότα για όλους τους Αυστραλούς είναι η τεράστια δύναμη στην αγορά αυτών των ψηφιακών γιγάντων μέσων», είπε.
Η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) της Αυστραλίας Ιλέιν Πίρσον χαρακτήρισε τον αποκλεισμό αυτόν -ο οποίος είχε επίσης έναν αντίκτυπο στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως και στην σελίδα στο Facebook του HRW- «επικίνδυνη και ανησυχητική στροφή».
«Η διακοπή της πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες σε όλη τη χώρα μέσα στη νύχτα είναι απαράδεκτη», σημείωσε.
Το Facebook είχε δείξει τις προθέσεις του
Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στη Γερουσία της Αυστραλίας, τον Ιανουάριο, το Facebook είχε προτείνει ότι θα μπορούσε να εμποδίσει το περιεχόμενο στη χώρα εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος. Η Google απείλησε στην ίδια ακρόαση να κλείσει εντελώς τη μηχανή αναζήτησης στην Αυστραλία.
Όμως, πριν από την ανακοίνωση του Facebook την Τετάρτη, η Google σηματοδότησε ότι κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση και, αντί να εγκαταλείψει την Αυστραλία, εμβαθύνει τις σχέσεις της με τους εκδότες εκεί. Η Google και η News Corp του Ρούπερτ Μέρντοκ ανήκουν σε μια νέα κοινοπραξία που περιλαμβάνει πολλά αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, καθώς και κάποια μέσα από τη Βρετανία, αλλά και τις Wall Street Journal και New York Post από τις ΗΠΑ.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των τεχνολογικών εταιρειών σηματοδοτούν μια κρίσιμη στιγμή για τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Οι Αυστραλοί βουλευτές αυτή την εβδομάδα άρχισαν να συζητούν τον προτεινόμενο νόμο, ο οποίος θα μπορούσε να επαναφέρει τους όρους συναλλαγών μεταξύ εκδοτών και τεχνολογικών εταιρειών παγκοσμίως. Ο Καναδάς, η ΕΕ και το ΗΒ δήλωσαν ότι εξετάζουν παρόμοια μέτρα.
Οι ειδικοί της υγείας επέκριναν την απόφαση του Facebook για την απαγόρευση της πρόσβασης σε ζωτικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, ενώ κυβερνητικοί βουλευτές κατηγόρησαν την εταιρεία για «εκφοβισμό».
Η ιδέα ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να πληρώσουν για περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους προωθείται από τους εκδότες εδώ και αρκετό καιρό και η News Corp ήταν ένας από τους πιο έντονους υποστηρικτές της.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ