Κοσμος

Ισραήλ, εμβόλια και fake news

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει τα δικά της σχέδια για τον εμβολιασμό των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με το σχήμα Covax του ΠΟΥ

Μάκης Προβατάς
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ισραήλ διαμαρτύρεται ότι τα ΜΜΕ και πολλές ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις αρχές ότι εμποδίζουν τον εμβολιασμό των Παλαιστινίων.

Από την αρχή αυτής της πανδημίας πολλοί είχαμε, και όχι αδικαιολόγητα, στραμμένο το βλέμμα στο Ισραήλ. Θέλαμε να δούμε η συγκεκριμένη χώρα, από τις κορυφαίες στην επιστημονική έρευνα, και με την τόσο ξεχωριστή σχέση μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των πολιτών του, πως θα αντιμετώπιζε αυτή την πρωτόγνωρη για όλο τον κόσμο κατάσταση. Τον τελευταίο χρόνο, συχνά οι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στα πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας έλεγαν στα ελληνικά ΜΜΕ: «Ας δούμε και ας παραδειγματιστούμε από το Ισραήλ». Είδαμε λοιπόν μεταξύ άλλων, να είναι η πρώτη χώρα που επέβαλλε δυο εβδομάδες καραντίνα σε όποιον έμπαινε στην χώρα, να κάνει τρία ολικά lock down κάθε φορά που άνοιγε και έκρινε ότι αυτό απέτυχε. Εδώ και δυο μήνες που βγήκαν τα εμβόλια είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της, μακράν του δεύτερου, αφού έσπευσε να αγοράσει και σε πολύ υψηλότερη τιμή από ότι όλοι οι άλλοι το εμβόλιο της Pfizer. Τις τελευταίες εβδομάδες μάθαμε και για ένα εισπνεόμενο φάρμακο το οποίο δοκιμάζεται εκεί από τον Nadir Arber διευθυντή του Integrated Cancer Prevention Center στο Tel Aviv-Sourasky Medical Center (Ichilov). Ο Νετανιάχου πρόσφατα το χαρακτήρισε «θαυματουργό», και μάλιστα μάθαμε ότι σε αυτές τις δοκιμές θέλει να συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Όμως… Αυτές τις μέρες το Ισραήλ διαμαρτύρεται ότι τα ΜΜΕ και πολλές ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ισραηλινές αρχές ότι εμποδίζουν τον εμβολιασμό των Παλαιστινίων. Το Ινστιτούτο Gatestone απαντά, ότι, μετά τις Συμφωνίες του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη δεκαετία του 1990, η Παλαιστινιακή αρχή και μόνον αυτή ―όχι το Ισραήλ― ευθύνεται για την υγειονομική περίθαλψη των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών. Εξάλλου, η Παλαιστίνη έχει αναγνωριστεί από 150 χώρες ως ανεξάρτητο κράτος, άρα μια τέτοια εκστρατεία υγείας δεν θα μπορούσε να αποτελεί καθήκον άλλου κράτους. Όσο για τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ εμβολιάζονται από την έναρξη του προγράμματος όπως όλοι οι πολίτες, πλην όμως η αραβική κοινότητα δείχνει κάποια δυσπιστία έναντι των εμβολιασμών. Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι Άραβες πολίτες, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφτηκε στα τέλη Ιανουαρίου δύο αραβικές πόλεις, η μια ήταν η Ναζαρέτ.

Τo Gatestone κάνει μια αναδρομή της παρουσίασης του Ισραήλ στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ και καταλήγει ότι είναι τόσο έντονη η προκατάληψη εναντίον του εβραϊκού κράτους, ώστε αξιέπαινες ενέργειες που θα έμπαιναν σε πρωτοσέλιδα αν αφορούσαν οποιαδήποτε άλλη χώρα, συχνά αγνοούνται ή υποβαθμίζονται όταν πρόκειται για το Ισραήλ. Όταν για παράδειγμα συμβαίνει μια καταστροφή οπουδήποτε στον κόσμο, το Ισραήλ είναι συχνά μεταξύ των πρώτων που προσφέρει βοήθεια και στέλνει συνεργεία διάσωσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έστειλαν μια ομάδα στην Ονδούρα μετά την καταστροφή από τους τυφώνες που άφησαν χιλιάδες ανθρώπους χωρίς στέγη.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αποστολές διάσωσης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έχουν βοηθήσει την Αλβανία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες, την Γκάνα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιαπωνία, την Κολομβία, την Αϊτή, την Κένυα, τις ΗΠΑ, τη Σρι Λάνκα και την Αίγυπτο - κανείς όμως δεν φαίνεται να μιλάει γι’ αυτά. Στο πλαίσιο της Επιχείρησης Καλής Γειτονίας (Operation Good Neighbor), το 2016-2018, οι IDF δημιούργησαν κινητές νοσοκομειακές δυνάμεις στα σύνορα της Συρίας για να περιθάλψουν πολίτες που τραυματίστηκαν από βίαιες συγκρούσεις στη χώρα τους, και έστειλαν προμήθειες απευθείας στη Συρία -μια χώρα που δεν έχει φιλικές προθέσεις έναντι του Ισραήλ- προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν εκεί.

Η ίδια αρνητική πολιτική των ΜΜΕ εκτείνεται και σε άλλες συνεισφορές του Ισραήλ σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως οι επιστημονικές καινοτομίες, η ιατρική τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη. Η αναφορά στο εβραϊκό κράτος φαίνεται ότι αντιτίθεται στην αντζέντα των εφημερίδων, εκτός αν είναι δυνατό να μετατραπεί μια καλή είδηση σε κακή.

Τις τελευταίες εβδομάδες έγκυρα μέσα ενημέρωσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατακρίνουν το Ισραήλ παρά την αξιοσημείωτη επιτυχία του στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εφημερίδα Guardian ανέφερε:

«Εδώ και δύο εβδομάδες το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού χορηγώντας περισσότερες από 150.000 δόσεις την ημέρα, αριθμός που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του εμβολίου για πάνω από 1 εκατομμύριο σε σύνολο 9 εκατομμυρίων πολιτών ―υψηλότερο ποσοστό από οπουδήποτε αλλού». Αλλά συνέχιζε: «Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, περιοχές οι οποίες τελούν υπό ισραηλινή κατοχή, είναι να παρακολουθούν και να περιμένουν».

Η Washington Post δημοσίευσε παρόμοιες απόψεις με τον τίτλο: «Το Ισραήλ αρχίζει τους εμβολιασμούς, αλλά οι Παλαιστίνιοι ίσως χρειαστεί να περιμένουν επί μήνες». Κι όπως ήταν αναμενόμενο, το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ακολουθώντας την ίδια λογική, ανήρτησε στον ιστότοπό του μια κοινή δήλωση διαφόρων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζουν, εσφαλμένα, ότι έγιναν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Ο Ken Roth, Εκτελεστικός Διευθυντής του Human Rights Watch ‒ενός οργανισμού από τον οποίο ο ιδρυτής του, ο αείμνηστος Robert L. Bernstein, αποχώρησε ακριβώς λόγω της μεροληψίας του εναντίον του Ισραήλ- σε ένα tweet του ανέφερε: «Μεροληπτική αντιμετώπιση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ» και ισχυρίστηκε σε ένα ακόμη tweet ότι: «δεν έχει εμβολιάσει ούτε έναν Παλαιστίνιο». Η Διεθνής Αμνηστία εκτόξευσε παρόμοιες κατηγορίες.

Aλλά, αν εννοούν τους Παλαιστινίους Άραβες που ζουν στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, ή στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, δεν είναι Ισραηλινοί πολίτες, άρα δεν είναι εγγεγραμμένοι σε ισραηλινούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει τα δικά της σχέδια για τον εμβολιασμό των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με το σχήμα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γεγονός το οποίο έχει αναφερθεί στα ίδια ΜΜΕ ότι το Ισραήλ επιχειρεί να εμποδίσει.

Τη στιγμή που το Ισραήλ σχεδίαζε το πρόγραμμα εμβολιασμού και προμήθευε εμβόλια, η Παλαιστινιακή Αρχή είχε διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Από τότε που αποκαταστάθηκε η επαφή των δύο πλευρών μέχρι τώρα, ούτε η ΠΑ ούτε το καθεστώς της Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας είχαν ζητήσει από το Ισραήλ βοήθεια για τους εμβολιασμούς: έχουν κάνει τις δικές τους επιλογές. Υπάρχουν πληροφορίες ότι πριν από λίγες ημέρες η ΠΑ προσέγγισε τις ισραηλινές αρχές ζητώντας δόσεις εμβολίων. Το πράγμα εξετάζεται.

Ο δημοσιογράφος της Jerusalem Post, Seth Frantzman, επιβεβαιώνει προσωπικά ότι οι Άραβες στην ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν εμβολιαστεί και συνεχίζουν να εμβολιάζονται. Ο Frantzman, γράφει ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που χωρίς να είναι Ισραηλινοί πολίτες εμβολιάζονται αφού παρουσιαστούν στα κέντρα μαζικού εμβολιασμού: αναφέρει το παράδειγμα ενός Παλαιστίνιου στην Ιουδαία, ο οποίος εμβολιάστηκε από τις ισραηλινές αρχές παρότι δεν είχε ισραηλινή κάρτα υγείας.

Επιπροσθέτως, παρά τους συνηθισμένους ισχυρισμούς για το αντίθετο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν αποδεχτεί όλα τα αιτήματα για ιατρική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αναπνευστήρων, γεννητριών οξυγόνου και εξοπλισμού τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Αυτό δεν έχει γραφεί πουθενά στον ευρωατλαντικό Τύπο. Αλλά ίσως οι New York Times το ξέρουν διότι δεν αναφέρουν τίποτα για τους αδικημένους Παλαιστινίους, αποδίδουν όμως την επιτυχία του Ισραήλ στους εμβολιασμούς στην επιθυμία του πρωθυπουργού Νετανιάχου να «αποκαταστήσει την κακή δημόσια εικόνα του».

Το Ινστιτούτο Gatestone επισημαίνει ότι οι φιλο-παλαιστινιακές δυνάμεις δεν εξυπηρετούν σωστά τους Παλαιστινίους και τους βαραίνουν με περιττή εχθρότητα. Τον τελευταίο καιρό το Ισραήλ έχει κάνει πολλές χειρονομίες για την επίτευξη της ειρήνης και τη συμφιλίωση μετά από τόσες δεκαετίες εχθροπραξιών και τρομοκρατίας. Αντί η πανδημία να χρησιμοποιηθεί σαν ενωτικό υλικό, τα ΜΜΕ παίζουν ένα παλιό διχαστικό παιχνίδι fake news που έχει χρεοκοπήσει.