Κοσμος

Αναστασιάδης: Κατέθεσε σε Επιτροπή για τα «χρυσά διαβατήρια»

Οι ερωτήσεις για τα συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου της Κύπρου

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νίκος Αναστασιάδης: Κατέθεσε στην Επιτροπή για τα «χρυσά διαβατήρια» - Οι απαντήσεις του Προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τα όσα του καταλογίζονται σε σχέση με το δικηγορικό του γραφείο αλλά και την εμπλοκή συγγενών του στη «βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων» κατέθεσε σήμερα ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε σχέση με την εμπλοκή του δικηγορικού του γραφείου στην έκδοση χρυσών διαβατηρίων, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά πως από 2013 αποχώρησε πλήρως από το γραφείο. Παραδέχθηκε πάντως ότι τα τελευταία χρόνια εγκρίθηκαν συνολικά 65 αιτήσεις για πολιτογράφηση που κατατέθηκαν από το γραφείο του, εκ των οποίων οι 57 από το Υπουργικό Συμβούλιο της δικής του κυβέρνησης. Σε σχέση με τις δύο θυγατέρες του, που διατηρούν μετοχές στο δικηγορικό γραφείο, ανέφερε ότι ελέγχθηκαν ως πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας χωρίς να προκύψει το ο,τιδήποτε.

Απαντήσεις για τους συγγενείς

Οι ερωτήσεις για τα συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου της Κύπρου, που ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο ακυρωθέν πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων», δεν περιορίστηκαν στις κόρες του Προέδρου, αφού τα μέλη της Επιτροπής ήγειραν και το θέμα της ενασχόλησης των γαμπρών του Νίκου Αναστασιάδη σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που συνδέονται με το εν λόγω πρόγραμμα. Συγκεκριμένα μετά από ερώτηση για το αν υπάρχουν πολιτογραφήσεις που συνδέονται με εταιρείες συγγενών του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία του γαμπρού του Γιάννη Μισιρλή, για την οποία όμως είπε ότι λειτουργούσε δέκα χρόνια πριν γίνει γαμπρός του.

Ερωτηθείς αν ο γαμπρός του είναι μέτοχος στην εταιρεία, στην οποία ανήκει η υπό κατασκευή μαρίνα της Αγίας Νάπας, διευθυντικά στελέχη και μέτοχοι της οποίας πολιτογραφήθηκαν ως Κύπριοι, ο Πρόεδρος απάντησε πως δεν μπορεί να γνωρίζει όλες τις δραστηριότητές του γαμπρού του. Σε σχέση με καταγγελίες βουλευτή που συσχέτιζαν τις πολιτογραφήσεις με εταιρεία πώλησης πολυτελών αυτοκινήτων που συνδέεται με τον δεύτερο γαμπρό του Γιάννη Λούτσιο, ο Νίκος Αναστασιάδης παρέπεμψε σε έρευνα του Γενικού Ελεγκτή, από την οποία όπως είπε δεν προέκυψε τίποτε. Τέλος ο Νίκος Αναστασιάδης ερωτήθηκε για την απόσπαση της ανιψιάς της συζύγου του Προέδρου Μαρίας Αδαμίδου στο Υπουργείο Εσωτερικών.  Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται και καταθέσεις αξιωματούχων ενώπιον της επιτροπής, η ανιψιά της κ. Άντρης Αναστασιάδη ήταν υπεύθυνη για τις πολιτογραφήσεις στο γραφείο του ΥΠΕΣ, από το 2013 έως το 2019. Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέπεμψε στην κατάθεση του τέως Υπουργού Σωκράτη Χάσικου, αφού όπως είπε ήταν θέμα του Υπουργού «να της αναθέτει διάφορες εργασίες».

Ο Συλλούρης και ο Σαουδάραβας

Ο Νίκος Αναστασιάδης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και για δημοσιεύματα που φέρουν τον παραιτηθέντα Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να εμφανίζεται ως συνεργάτης του Προέδρου σε επενδυτικά Fora στο εξωτερικό. Ο Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι, αν και δεν είναι βέβαιος για την περίπτωση Συλλούρη, σε κάποιες περιπτώσεις εξουσιοδοτούσε κάποιους να εκπροσωπήσουν το κράτος για την προώθηση του προγράμματος παραχώρησης διαβατηρίων έναντι επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Σαουδάραβα, με το ιδιωτικό τζετ του οποίου ο Νίκος Αναστασιάδης ταξίδεψε στις Σεϋχέλλες, διερωτήθηκε γιατί είναι κακό ο Πρόεδρος να ταξιδεύει, γλιτώνοντας από το κράτος έξοδα πολλών χιλιάδων ευρώ. Υπέδειξε μάλιστα πως ο συγκεκριμένος Σαουδάραβας είναι πολύ καλός του φίλος και ό,τι έγινε δεν έγινε ούτε κρυφά, αλλά ούτε με ανταλλάγματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο Σαουδάραβας επενδυτής όσο και άλλα 41 μέλη της οικογένειάς του έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα τον Ιανουάριο του 2015 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Αναστασιάδη. Το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

 

Δέσμευση για ανάληψη ευθυνών

Κατά την τρίωρη κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε μια αναδρομή στο ιστορικό του προγράμματος ενώ κατέθεσε σωρεία φακέλων προς τα μέλη της. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κενά, λάθη και παραλείψεις και εξέφρασε τη θέση ότι έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα μέτρα για αυστηροποίηση του προγράμματος. Υποστήριξε τέλος ότι η κυβέρνησή του δεν γνώριζε την έκταση των προβλημάτων, η οποία όπως είπε διαφάνηκε μέσα από διάφορα δημοσιεύματα. Κάλεσε μάλιστα τα μέλη της Ερευνητικής να είναι ιδιαίτερα αυστηρά στο πόρισμά τους, εάν κάτι δεν έγινε νόμιμα. Ερωτηθείς πάντως για το τι προτίθεται να πράξει αν η Επιτροπή εντοπίσει ευθύνες, ο Πρόεδρος αρκέστηκε να πει ότι θα τις αναλάβει χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Εκτεθειμένος ο Πρόεδρος λέει η αντιπολίτευση

Η αναφορά Αναστασιάδη για ανάληψη των ευθυνών του δεν φαίνεται πάντως να πείθει την αντιπολίτευση, η οποία με ανακοίνωση κατηγόρησε τον Πρόεδρο ότι κατά την κατάθεσή του αναμάσησε τα όσα έχει πει κατά διαστήματα για το σκάνδαλο των διαβατηρίων. Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι η κατάθεση του Προέδρου ενίσχυσε τις ανησυχίες των πολιτών, αφού «ο Πρόεδρος δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται την σκανδαλώδη σύγκρουση συμφέροντος του ιδίου και σειράς Υπουργών του» στο θέμα των χρυσών διαβατηρίων. Σε καμία ευνομούμενη χώρα, σημειώνει το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του κράτους δεν δέχεται δωρεές όπως οικογενειακές διακοπές στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ ξένου μεγιστάνα, ο οποίος μάλιστα έλαβε διαβατήρια για όλο του το σόι.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ