Κοσμος

Moderna: Κάνει δοκιμή για εμβόλιο πιο αποτελεσματικό σε μετάλλαξη

Για το στέλεχος του ιού που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική - Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αμερικανική εταιρεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο για τον κορωνοϊό από τη Moderna
Εμβόλιο για τον κορωνοϊό από τη Moderna © EPA

H Moderna ανακοίνωσε ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές για να αναπτύξει νέο εμβόλιο περισσότερο αποτελεσματικό στη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε στη Ν. Αφρική.

Το σχέδιό της να αναπτύξει ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε η Moderna.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 32 νέα κρούσματα της μετάλλαξης, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», η αμερικανική εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι το υφιστάμενο εμβόλιο που έχει αναπτύξει, είναι αποτελεσματικό τόσο στη μετάλλαξη κορωνοϊού που ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία όσο και σε εκείνη που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να λειτουργεί, παράγει όμως λιγότερα αντισώματα κατά της μετάλλαξης που ξεκίνησε στη Νότια Αφρική. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ξεκινά κλινικές δοκιμές με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το κατά πόσο τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται ήδη για τον εμβολιασμό πολιτών σε κράτη ανά τον κόσμο, είναι αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανάψει το πράσινο φως για το εμβόλιο της Moderna, με τις πρώτες 8.000 δόσεις να φθάνουν και στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η κωδική ονομασία για τη μετάλλαξη του ιού στη Νότια Αφρική είναι 501.V2 και για την αντίστοιχη στη Μεγάλη Βρετανία (B.1.1.7).

Εμβόλιο Moderna για τον κορωνοϊό - Πώς λειτουργεί - Η τεχνολογία mRNA

Το εμβόλιο της Moderna στηρίζεται στην τεχνολογία mRNA σε αντίθεση με άλλα όπως αυτό της AstraZeneca, το οποίο είναι ένα εμβόλιο με «ιό ξενιστή». Δηλαδή ένας ειδικά δημιουργημένος ιός που δίνει γενετικές οδηγίες στα ανθρωπινά κύτταρα να φτιάξουν ένα «τοίχος προστασίας» από τον νέο κορωνοϊό.

Το εμβόλιο της Moderna για τον κορωνοϊό, όπως και εκείνο των Pfizer/Moderna χρησιμοποιούν νουκλεϊκά οξέα που ονομάζονται messenger RNA (mRNA).

Το εμβόλιο της Moderna για τον κορωνοϊό παράγει λιγότερα αντισώματα απέναντι στη μετάλλαξη του ιού από τη Νότια Αφρική
Το εμβόλιο της Moderna για τον κορωνοϊό παράγει λιγότερα αντισώματα απέναντι στη μετάλλαξη του ιού από τη Νότια Αφρική © EPA/CJ GUNTHER

Τα συνηθισμένα εμβόλια τείνουν να είναι αδρανοποιημένοι ή εξασθενημένοι ιοί οι οποίοι, όταν εγχέονται στο σώμα, διεγείρουν μια ανοσοαπόκριση που μπορεί αργότερα να προστατεύσει από τον ζωντανό παθογόνο παράγοντα. Ωστόσο, η διαδικασία λήψης τέτοιων εμβολίων απαιτεί διάφορες χημικές ουσίες και καλλιέργειες κυττάρων. Αυτό απαιτεί χρόνο και δημιουργεί κίνδυνο εν τω μεταξύ να υπάρξει μόλυνση.

Τα εμβόλια mRNA δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Διδάσκουν στον ίδιο τον οργανισμό να φτιάχνει τις προσβλητικές πρωτεΐνες -σε αυτήν την περίπτωση, εκείνες που "τυλίγουν" το ιικό RNA του κορωνοϊού (spike - ακίδα). Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα «φωλιάζει» μέσα σε αυτά τα αντιγόνα, εξασκούμενο για την ημέρα που οι ίδιες πρωτεΐνες του θα εμφανιστούν, έχοντας συνδεδεμένη πάνω την απειλή (σ.σ. στην προκειμένη περίπτωση τον κορωνοϊό).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.