- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Το εμβόλιο της BioNTech για τον κορωνοϊό δεν ανήκει στη Γερμανία αλλά στην Ευρώπη» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας για το εργοστάσιο παραγωγής στο Μάρβουργο.
Την επιλογή της υπέρ μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού υπερασπίστηκε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι θα ήταν «τρομερό» αν κάποιες ισχυρές χώρες μπορούσαν να έχουν εμβόλια και οι πιο μικρές όχι.
«Στο θέμα της παραγγελίας των εμβολίων, νομίζω ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και νομίζω ότι ήταν σωστό που αποφασίσαμε υπέρ μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.
Απαντώντας σε ερώτηση αν σε αυτό το ζήτημα τα έχει κάνει «όλα σωστά» και αν πιστεύει ότι πρέπει να ζητήσει για κάτι συγγνώμη, εξήγησε: «Θα ήταν τρομερό, αν στη Γερμανία μπορούσαμε να εμβολιαστούμε και σε άλλες χώρες -και κυρίως μικρότερες χώρες- δεν υπήρχε η διαπραγματευτική δυνατότητα».
Και ξεκαθάρισε ότι την Ευρώπη, στο σύνολό της, δεν θα τη βοηθούσε ιδιαίτερα αν κάποιοι εμβολιάζονταν και κάποιοι όχι. «Θα το έβρισκα πολύ περίεργο, εάν κάποιες ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, υποσκέλιζαν τους άλλους» εκτίμησε η Άνγκελα Μέρκελ.
Επιπλέον, σχολίασε με αρνητικό τρόπο το γεγονός ότι κάποιοι συμπεριφέρονται «σαν να μας ανήκει στη Γερμανία το εμβόλιο, επειδή το δημιούργησε η BioNTech, αλλά η BioNTech συνεργάζεται με την Pfizer, η οποία είναι διεθνής εταιρεία».
«Καμία φαρμακευτική εταιρεία, η οποία απευθύνεται σε διεθνή αγορά, δεν θα εστιάσει σε μία και μόνο περιοχή -εκτός αν υπάρχει, όπως στις ΗΠΑ, σχετική νομοθεσία. Και στη χώρα μας δεν έχουμε τόσο μεγάλη δυνατότητα παραγωγής για την Ευρώπη» ανέφερε ακόμη.
Και επανέλαβε: «Θεωρώ σωστή την ευρωπαϊκή προσέγγιση». Επιπλέον, υπενθύμισε ότι ήταν σαφές πως «στην αρχή δεν θα είχαμε τόσα εμβόλια όσα θα έχουμε στη συνέχεια».
Η Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την BioΝΤech - Τι είπε για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που παρασκεύασε η γερμανική εταιρεία
Αναφερόμενη, μάλιστα, στην κριτική που ασκείται στην BioNTech, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι επιστήμονές της εργάζονται μέρα - νύχτα, υπογραμμίζοντας πως τον περασμένο Ιανουάριο άλλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη εντελώς το αντικείμενο των ερευνών τους προκειμένου να δημιουργήσουν εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
«Από αυτό σήμερα επωφελούμαστε Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για κριτική στην BioNTech. Τι θέλουμε τώρα και γκρινιάζουμε;», διερωτήθηκε σε αρκετά έντονο ύφος.
Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ «έκανε ό,τι μπορούσε», συνέχισε η κα Μέρκελ και αναφέρθηκε στο υπό κατασκευή εργοστάσιο του Μαρβούργου, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες παραγωγής του εμβολίου BioNTech/Pfizer. «Όταν θα είναι έτοιμο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα διασφαλίσει επιπλέον 75 εκατομμύρια δόσεις για το β' τρίμηνο. Και για να ετοιμαστεί, βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά.
Άνγκελα Μέρκελ: Σωστά εμβολιάζονται πρώτοι για κορωνοϊό οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας
Απαντώντας, σε ερώτηση σχετικά με την προτεραιότητα του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και ειδικά όσων ζουν σε οίκους ευγηρίας, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αυτή είναι η ορθή στρατηγική και πρόσθεσε ότι «ραγίζει η καρδιά» της όταν σκέφτεται πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι, αναφέροντας ότι της είναι «προσωπικά πολύ δύσκολο συναισθηματικά».
Η ίδια, πάντως, απάντησε ότι δεν μετάνιωσε που δεν εγκατέλειψε νωρίτερα την πολιτική, αλλά ήταν υποψήφια και στις εκλογές του 2017. «Πολιτική σημαίνει και ότι συχνά φτάνεις στο γραφείο το πρωί και δεν ξέρεις τι θα γίνει το βράδυ» είπε η Καγκελάριος εξηγώντας ότι, όπως και αρχή του 2020 δεν μπορούσε να προβλέψει την πανδημία, έτσι και το 2007 δεν μπορούσε να φανταστεί τη μετέπειτα οικονομική κρίση.
«Πολλές φορές αυτό είναι κουραστικό, αλλά αυτό είναι που το κάνει και συναρπαστικό. Πρέπει κανείς να αντιδρά γρήγορα σε καταστάσεις που δεν εξελίσσονται όπως θα περίμενε, όπως τώρα, με τους αριθμούς των κρουσμάτων που δεν μειώνονταν παρά το αυστηρό lockdown» κατέληξε η Άνγκελα Μέρκελ.