Κοσμος

Brexit και επίσημα: Τι ισχύει από σήμερα

Σε τελωνεία και δασμούς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
brexit-4.jpg
Υποστολή της βρετανικής σημαίας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου © EPA/OLIVIER HOSLET

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Πώς επηρεάζει το Brexit τους τελωνειακούς κανονισμούς

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στη 01:00 ώρα Ελλάδας, ολοκληρώνοντας την ιστορική «απόσχισή» του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από 47 χρόνια.  

H Βρετανία παύει να εφαρμόζει τους κανόνες της ΕΕ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για όσα ισχύουν από σήμερα, 1 Ιανουαρίου 2021, με τους κανονισμούς και τις αλλαγές στα τελωνεία.   

Έτσι, από σήμερα: – το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται «τρίτη χώρα» για τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 (εφεξής ΕΕ27), – δεν υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ27, – απαιτούνται τελωνειακές διατυπώσεις για τη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ των δύο μερών, – το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει πρόσβαση στα τελωνειακά συστήματα πληροφορικής της ΕΕ27, πλην της πρόσβασης στο NCTS ως χώρα της κοινής διαμετακόμισης.  

Κατά συνέπεια, η διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας και τα άλλα κράτη - μέλη προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίθετο, θα αντιμετωπίζεται διαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρεωτική πλέον τήρηση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων για εμπορεύματα με προορισμό ή προέλευση το Ηνωμένο Βασίλειο.  

Οι δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές Αναφορικά με τις δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές που εφαρμόζονται στα προσωπικά είδη που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν την συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό, τουλάχιστον κατά τα δύο δωδεκάμηνα, πριν από τη μεταφορά της στην Ελλάδα για να απαλλαγούν από πρόσθετους δασμούς και ΦΠΑ.  

Επίσης, η προβλεπόμενη απαλλαγή για το μέσο μεταφοράς παρέχεται με την προϋπόθεση ότι το δικαιούχο πρόσωπο το είχε στην κυριότητά του και το χρησιμοποιούσε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του επί έξι μήνες τουλάχιστον πριν από τη μεταφορά της συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα.  

Για την εφαρμογή των ισχυουσών απαλλακτικών διατάξεων και ειδικότερα ως προς το δασμό, το τέλος ταξινόμησης και τον ΦΠΑ εισαγωγής, το χρονικό διάστημα παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου (δηλαδή την 31 Δεκεμβρίου 2020) μπορεί να υπολογιστεί ως διάστημα παραμονής σε τρίτη χώρα, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από την κείμενη τελωνειακή νομοθεσία όρων και προϋποθέσεων.  

Ταυτόχρονα οι προερχόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζονται ως ταξιδιώτες τρίτων χωρών. Κατά συνέπεια, θα τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των εμπορευμάτων που εισάγονται με τις προσωπικές αποσκευές από πρόσωπα που ταξιδεύουν από τρίτες χώρες.  

Ειδικότερα, ορίζεται χρηματικό όριο 300 ευρώ για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ως προς την αξία των εμπορευμάτων (πλην καπνικών και αλκοολούχων), που εισάγονται με τις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών προερχόμενων από τρίτες χώρες.

Σε περίπτωση επιβατών αεροπλάνων και πλοίων, το χρηματικό όριο απαλλαγής ανέρχεται σε 430 ευρώ. Για τους ταξιδιώτες κάτω των 15 ετών το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 150 ευρώ ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσο.    

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.