Κοσμος

2021: Πώς υποδέχονται την Πρωτοχρονιά σε όλον τον πλανήτη

Kαλωσόρισαν ήδη το 2021 σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

2021: H υποδοχή του νέου χρόνου θα γίνει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, λόγω της πανδημία του κορωνοϊού

Πέρυσι, πρόπερσι, και κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς οι ευχές για υγεία έρχονταν μάλλον σε δευτερεύουσα θέση ή λέγονταν μηχανικά. Με τον κορωνοϊό όμως αναδείχθηκε η σημασία της καλής υγείας ως ευχής για τον νέο χρόνο. Κι όταν θα έρθει η ώρα του αποχαιρετισμού του 2020 από κάθε πλευρά της γης, η υποδοχή του νέου χρόνου θα γίνει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Χωρίς πυροτεχνήματα, χωρίς τρελά γλέντια και γιορτές, χωρίς γκαλά και πρωτοχρονιάτικα σόου στα κέντρα των πρωτευουσών, αλλά σε περιορισμένο κύκλο, με μάσκες και κρατώντας αποστάσεις. Ορισμένοι θα γιορτάσουν μόνοι, γιατί έτσι επιτάσσει η πανδημία.

Κάποιοι ήδη γιόρτασαν

Το μικρό αρχιπέλαγος Κιριμπάτι και τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό υποδέχθηκαν πρώτα στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας το 2021 ενώ μία ώρα αργότερα στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, ξεκίνησε φαντασμαγορικό σόου με πυροτεχνήματα, αυτή τη φορά με εξ αποστάσεως θεατές. Ακόμη και τα σχέδια να επιτραπεί σε 5.000 εργαζόμενους πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της επιδημίας να παρακολουθήσουν το σόου προκειμένου να τους ευχαριστήσουν ακυρώθηκαν. Οι περισσότεροι κάτοικοι θα αρκεστούν να παρακολουθήσουν από την τηλεόραση του σπιτιού τους τους εορτασμούς, καθώς δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 5 ατόμων.

Δύο ώρες νωρίτερα από το Σίδνεϋ, την Πρωτοχρονιά γιόρτασε η Νέα Ζηλανδία, όπου εξακολουθούν να ισχύουν μόνο λίγοι περιορισμοί, είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως των οποίων οι κάτοικοι μπόρεσαν να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους ζωντανά. 

 

Πυροτεχνήματα γέμισαν τον ουρανό του Όκλαντ με τον κόσμο να συνωστίζεται κοντά στο κέντρο για να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό θέαμα με αρκετούς να μην φορούν προστατευτική μάσκα και σίγουρα να μην είναι δυνατή η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, αν και σχεδόν η χώρα έχει καταπολεμήσει τον κορωνοϊό. Από τα μεγάφωνα ακουγόταν μουσική στους δρόμους με το συγκεντρωμένο πλήθος να χορεύει γιορτάζοντας την αλλαγή του έτους.

Xωρίς αποστάσεις αλλά με μάσκες για τον κορωνοϊό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία στην Πιονγκγιάνγκ για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά στη Βόρεια Κορέα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το σόου με τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά ήταν φαντασμαγορικό.

Η κρατική τηλεόραση στη Βόρεια Κορέα μετέδωσε εικόνες από τους εορτασμούς για την έλευση της Πρωτοχρονιάς εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού. Επίσημα, η Πιονγκγιανγκ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού στο βορειοκορεατικό έδαφος, ωστόσο έχουν τεθεί σε ισχύ διάφορα «προληπτικά» μέτρα κατά της διασποράς Covid-19 στον γενικό πληθυσμό.

Υποδοχή του νέου χρόνου

Η Times Square θα μείνει φέτος άδεια. Αν και η κρυστάλλινη σφαίρα θα πέσει κανονικά στην Times Square της Νέας Υόρκης στις 31 Δεκεμβρίου, κατά την κάθοδό της θα συναντήσει άδειους δρόμους, αντί για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που περίμεναν κάθε χρόνο να γιορτάσουν. Οι αρχές της Νέας Υόρκης έχουν ήδη ανακοινώσει ότι η πλατεία δεν θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν, θα μπορούν να το κάνουν μέσω τηλεόρασης ή διαδικτύου.

Times Square © EPA/Peter Foley

Η δραματική αλλαγή δεν αφορά μόνο το Μανχάταν. Οι πόλεις των ΗΠΑ θα υποδεχτούν το 2021 με διαφορετικούς τρόπους, καθώς κρούσματα και θάνατοι σημειώνουν ανοδική πορεία σε όλη τη χώρα. Η πιο πρόσφατη καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins κάνει λόγο για 19.448.626 κρούσματα και 336.947 θανάτους.

Οι κάτοικοι της Ρώμης θα παρακολουθήσουν από τον καναπέ τους τους εορτασμούς στο Circus Maximus, το αρχαιότερο στάδιο της πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ώρες θεάματος και τον εορταστικό φωτισμό των εμβληματικών τόπων της Ρώμης. Ο δήμος απαγόρευσε τα πυροτεχνήματα.

Η Ιταλία, όπου οι φωτογραφίες των αυτοσχέδιων νεκροθαλάμων και των προσώπων των εξαντλημένων γιατρών και νοσηλευτών έκαναν τον υπόλοιπο πλανήτη να συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κρίσης, βρίσκεται σε lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00. Τα ρεβεγιόν έχουν απαγορευθεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι 100.000 αστυνομικοί θα αναλάβουν την καταστολή παράνομων πάρτι, συγκεντρώσεων και της… παράδοσης της καύσης αυτοκινήτων στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός εσωτερικών, Gérald Darmanin, προειδοποίησε ότι οι αστυνομικοί θα επιβάλλουν με αυστηρότητα και την απαγόρευση κυκλοφορίας που για τη Γαλλία ξεκινά από τις 8 το απόγευμα και λήγει στις 6 το πρωί, ως μέρος αυτού που περιέγραψε ως «μάχη κατά των μη εγκεκριμένων δημόσιων συναθροίσεων και του φαινομένου της αστικής βίας».

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις αναμένεται να εστιαστούν στα κέντρα των πόλεων και τις «ευαίσθητες» γειτονιές. Ο αριθμός των αστυνομικών είναι ο ίδιος που περιπολούσε τους δρόμους και την περσινή Πρωτοχρονιά. Ο Darmanin έχει ζητήσει από τους τοπικούς διοικητές της αστυνομίας να απαγορεύσουν και την πώληση καυσίμων και αλκοόλ σε μπιτόνια.

Στο Λονδίνο, η αμερικανίδα τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ θα δώσει συναυλία με livestream στην μνήμη των μελών του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπέκυψαν στην ασθένεια. Θα μεταδοθεί σε γιγάντια οθόνη στο Πικακτίλι Σέρκους και μέσω του YouTube.

Στην Ρωσία, περί τα δέκα άτομα κολύμπησαν, όπως κάθε χρόνο στα παγωμένα νερά της λίμνης Βαϊκάλης στην Σιβηρία, σε θερμοκρασίες -26 έως -35 βαθμών Κελσίου, ενώ στη Μόσχα μετά τις παραδοσιακές κωδωνοκρουσίες στον πύργο Σπάσκι, ο μοσχοβίτικος ουρανός θα γίνει ημέρα από τα πυροτεχνήματα. Αλλά και εδώ ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Μπαρ, εστιατόρια και ντίσκο θα πρέπει να κλείσουν το αργότερο στις 11 το βράδυ. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπγιάνι κάλεσε τους κατοίκους να γιορτάσουν στο σπίτι για να αποφευχθεί τυχόν διασπορά του ιού.

Στη Μόσχα θα γιορτάσουν με τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα αλλά κια τους περιορισμούς, λόγω κορωνοϊού © EPA

Στο Ντουμπάι, χιλιάδες άνθρωποι θα παρευρεθούν σε θέαμα πυροτεχνημάτων και λέιζερ στο Μπουρζ Χαλίφα, παρά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων της νόσου. Ολοι θα φορούν μάσκα και θα καταγραφούν.

Στην Βηρυτό, που βρίσκεται ακόμη υπό το σοκ της φονικής, καταστροφικής έκρηξης της 4ης Μαΐου, οι αρχές έχουν χαλαρώσει τα μέτρα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 03.00. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν και οργανώνουν γιορτές για το Νέο Ετοες.

Στην Βραζιλία, την δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο, οι γιατροί φοβούνται νέο κύμα της επιδημίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο με ανθρώπους να γιορτάζουν χωρίς μάσκα και μέτρα προφύλαξης, αστυνομικούς να κλείνουν μπαρ γεμάτα κόσμο.

Στην Γερμανία, στις ευχές της για το Νέο Ετος, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι αυτή η ιστορική κρίση του κορονοϊού θα παραταθεί και το 2021, ακόμη και αν το εμβόλιο φέρνει την ελπίδα.

Η Ολλανδία ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που απαγόρευσαν βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Το κεντρικό σόου ακυρώθηκε για να αποφευχθεί κοσμοσυρροή και αντικαταστάθηκε με σόου φωτός. Στις Βρυξέλλες θα γίνει σόου με λέιζερ, από τις 22.00 κάθε κατεργάρης στο … σπίτι του. Αλλά και στη Βιέννη το μεγάλο πάρτι ακυρώθηκε από τα μέσα Οκτωβρίου. Στο Λονδίνο ο δήμαρχος Σαντίκ Χαν προνόησε για την ακύρωση του σόου από τον Σεπτέμβριο. Από τότε τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται.

Στην Βαρκελώνη, αντί για χτύπημα καμπάνας τα τελευταία δώδεκα δευτερόλεπτα της χρονιάς με τους Ισπανούς να τρώνε από μια ρόγα σταφυλιού, θα αντικατασταθούν με 12 πυροτεχνήματα. Ακριβώς τα μεσάνυχτα ξεκινά δεκαπεντάλεπτο σόου πυροτεχνημάτων που οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν από το σπίτι τους χωρίς συνωστισμούς.

Η Κίνα, που γιορτάζει πρωτοχρονιά τον Φεβρουάριο, προγραμματίζει μικρής κλίμακας εκδηλώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Deutsche Welle. Guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ