Κοσμος

DW: Έντονη κριτική της Γερμανίας για την κατάσταση στο Καρά Τεπέ

«Η κατάσταση στη Λέσβο είναι χειρότερη από αυτή σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αφρική», σημειώνει ο Γκερντ Μίλερ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

DW: Η κριτική του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Γερμανίας για τις συνθήκες στο Καρά Τεπέ - Τι λέει για τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δριμύτατη κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό Καρά Τεπέ άσκησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ.

Μιλώντας εχθές (18/12) στο τηλεοπτικό κανάλι RTL/ ntv τόνισε ότι «είναι όντως ένα μεγάλο σκάνδαλο στην ΕΕ που δεν καταφέραμε μέχρι στιγμής, παρά την φωτιά πριν λίγους μήνες στη Μόρια, να δημιουργήσουμε καταστάσεις, οι οποίες θα είναι πράγματι ανθρώπινες.» Ο κ. Μίλερ που είναι αρμόδιος υπουργός για τη συνεργασία με τις αναπτυσσόμενες χώρες εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι χειρότερη από αυτή σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αφρική.

Γκέρντ Μίλερ: Για την κατάσταση στο Καρά Τεπέ συνυπεύθυνη και η ΕΕ

Επανειλημμένα στο παρελθόν ο πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) είχε αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά και έχει προτρέψει τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα. Ουκ ολίγες φορές έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος επίσης ανήκει στο CSU. Σε αντίθεση με τον Γκερντ Μίλερ ο κ. Ζεεχόφερ απορρίπτει μεμονωμένες γερμανικές πρωτοβουλίες στο προσφυγικό και επιμένει σε μια ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή. Όπως όμως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών αρχές τις εβδομάδες, οι προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας τους τελευταίους έξι μήνες για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου δεν επέφεραν αποτελέσματα.

Η Γερμανία συνεχίζει να δέχεται πρόσφυγες από Ελλάδα​

Μιλώντας χθες το απόγευμα στη γερμανική βουλή για το θέμα της υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα ο υφυπουργός Εσωτερικών Φόλκμαρ Φόγκελ ανακοίνωσε ότι στις 3 Δεκεμβρίου ήρθαν από τα ελληνικά νησιά και τα τελευταία ασυνόδευτα παιδιά που είχε υποσχεθεί να δεχτεί η Γερμανία. Σε ό,τι αφορά άλλα 243 άρρωστα προσφυγόπουλα, όπως και τις οικογένειές τους, που επίσης δεσμεύτηκε να υποδεχτεί η γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Φόγκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι ως το τέλος του μήνα θα έχουν έρθει όλοι. Πάντως, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θα αργήσουν για μήνες ακόμη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υποδοχή όλων των 1.553 προσφύγων, που είχε ανακοινώσει ότι θα δεχτεί η Γερμανία από τα ελληνικά νησιά μετά τη φωτιά στη Μόρια.

Ο κ. Φόγκελ κατέστησε σαφές ότι προς το παρόν η Γερμανία δεν σκοπεύει να δεχτεί άλλους πρόσφυγες από την Ελλάδα και ότι το θέμα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της. Πρωταρχικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά και ειδικά στη Λέσβο ο Φόλκμαρ Φόγκελ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση «λυπάται για την κατάσταση που επικρατεί» εκεί και ότι προσπαθεί στο «πλαίσιο των δυνατοτήτων της» να βοηθήσει επιτόπου.

Έκκληση πάνω από 240 βουλευτών​

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων epd πάνω από 240 Γερμανοί βουλευτές υπογράφουν μια «Χριστουγεννιάτικη Έκκληση», με την οποία καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί λύση σε επίπεδο ΕΕ. Την έκκληση υπογράφουν βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του εθνικιστικού και ξενοφοβικού Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ανάμεσα τους είναι οι πρόεδροι των Σοσιαλδημοκρατών, Σάσκια Έσκεν και των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο φιλελεύθερος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο, των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Γκάουντερ και η βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά, Ούλα Γέλπκε.

πηγή: DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ