Κοσμος

Hayabusa2: Αυτά είναι τα δείγματα από αστεροειδή που ήρθαν στη Γη

«Φαίνεται να περιέχουν άφθονη οργανική ύλη» δηλώνουν Ιάπωνες επιστήμονες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Hayabusa2 έστειλε στη Γη δείγματα από αστεροειδή και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες - Γιατί οι Ιάπωνες επιστήμονες δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των επιστημόνων στην Ιαπωνία η ποσότητα σκόνης από τον αστεροειδή που έστειλε στη Γη το διαστημικό σκάφος Hayabusa2.

Τα δείγματα είναι από τον αστεροειδή Ryugu. Η ιαπωνική αποστολή κράτησε 6 χρόνια και έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα, καθώς στέφθηκε με επιτυχία.

Το Hayabusa2 κατάφερε να συλλέξει υλικό από τον αστεροειδή και να το στείλει στη Γη προς ανάλυση. Επιστήμονες στην Ιαπωνία ελπίζουν μέσα από αυτά τα δείγματα να δώσουν απαντήσεις για τη δημιουργία του Σύμπαντος και ίσως και για την εμφάνιση ζωής στη Γη (σ.σ. υπάρχει θεωρία που θέλει τη ζωή στη Γη να ξεκινά από αστεροειδή, ο οποίος προσέκρουσε στον πλανήτη, μεταφέροντας οργανική ύλη).

Η κάψουλα με τα δείγματα που μάζεψε το Hayabusa2 από τον αστεροειδή Ryugu προσγειώθηκε στην Αυστραλία και από εκεί μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία. Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 Ιάπωνες επιστήμονες της Jaxa (Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία) άνοιξαν το δοχείο και δεν πίστευαν αυτό που αντίκρισαν.

«Όταν το ανοίξαμε, έμεινα άφωνος. Ήταν περισσότερο από αυτό που θα περιμέναμε και υπήρχε τέτοια ποσότητα, που ήμουν πραγματικά εντυπωσιασμένος» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Χιροτάκα Σαγουάντα. Και πρόσθεσε: «Δεν ήταν μόνο λεπτά σωματίδια, όπως σκόνη, αλλά και άφθονα δείγματα αρκετών χιλιοστών».

 

 

«Υπάρχουν πολλά δείγματα και φαίνεται ότι περιέχουν άφθονη οργανική ύλη. Οπότε ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε πολλά πράγματα για το πώς οι οργανικές ουσίες αναπτύχθηκαν στο μητρικό σώμα του Ryugu» τόνισε από τη μεριά του ο Σεϊτσίρο Γουατανάμπε.

Ο Ryugu είναι ένας αστεροειδής τύπου C, πλούσιος σε άνθρακα. Αποτελείται από οργανικά και ενυδατωμένα μέταλλα, τα οποία διατηρούνται εδώ και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επελέγη για να κάνει «στάση» το Hayabusa2. Τα δείγματα θα μπορούσαν μεταξύ άλλων να δώσουν απαντήσεις σχετικά με το πώς η Γη καλύφθηκε με νερό.

 

 

«Χάρη στην ταχεία αποστολή της, τα δείγματα που πήραμε από τον Ryugu είναι πολύ καθαρά και δεν έχουν μολυνθεί από την ατμόσφαιρα της Γης, καθώς επιβεβαιώσαμε ότι δεν υπήρχε διαρροή» υπογράμμισε ο Γιουίτσι Τσούντα, διευθυντής της διαστημικής αποστολής.

 

 

Όπως μετέδωσε το Reuters, το Hayabusa-2 συνεχίζει τη διαστημική του αποστολή, βάζοντας «πλώρη» για δύο ακόμη αστεροειδείς.

Περίπου το 10% του υλικού από τον Ryugu θα σταλεί στη NASA τον Δεκέμβριο του 2021 σε αντάλλαγμα δειγμάτων από τον αστεροειδή Bennu, τα οποία συνέλεξε το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx τον περασμένο Οκτώβριο και αναμένεται να επιστρέψει στη Γη μέχρι τα τέλη του 2023. Ένα άλλο 15% θα διατεθεί σε διεθνείς ερευνητές, και ένα 40% θα αποθηκευτεί για μελλοντική έρευνα, όταν η τεχνολογία θα έχει οδηγήσει σε νέες ακόμη πιο εξελιγμένες μεθόδους ανάλυσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις