- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πορτογαλία: Δεκτή προσφυγή νεαρών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά 33 χωρών για την κλιματική αλλαγή.
Έξι νεαρά παιδιά από την Πορτογαλία προσέφυγαν στo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, καταγγέλλοντας 33 ευρωπαϊκές χώρες ότι με την πολιτική τους εντείνουν τη κλιματική αλλαγή.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή και έθεσε διορία στις 33 χώρες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να πάρουν θέση στις κατηγορίες. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι λόγω της εξαιρετικής σημασίας του ζητήματος δίνει προτεραιότητα στην προσφυγή.
Σύμφωνα με την DW, στόχος των 6 ακτιβιστών είναι να υποχρεώσει το ΕΔΑΔ τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τις χώρες-μέλη της ΕΕ στις εν λόγω χώρες περιλαμβάνονται η Νορβηγία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ελβετία και η Ουκρανία.
Τους 6 νεαρούς Πορτογάλους στηρίζει στη νομική διαδικασία η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παγκόσμιο Δίκτυο Νομικής Δράσης» (GLAN), μέλος της οποίας είναι ο νομικός Τζέρι Λίστον: «Μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι απαραίτητη για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, διότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου αυτού είναι δεσμευτικές και οφείλουν να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο».
Οι νεαροί Πορτογάλοι αποφάσισαν να προσφύγουν στο Δικαστήριο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία το 2017, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 110 άνθρωποι. «Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες των πυρκαγιών», λέει ο Τζέρι Λίστον: «Ευτυχώς κανείς από τους 6 ακτιβιστές ή τους συγγενείς τους δεν τραυματίστηκε. Δεν ήθελαν ωστόσο να δεχθούν ότι το θέμα έκλεισε τότε με τις τρεις μέρες εθνικού πένθους. Ήταν πεπεισμένοι ότι έπρεπε να κάνουν κάτι».
Πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν επαρκούν για να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη από 1,5 μέχρι το πολύ 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.
Η εξειδικευμένη σε περιβαλλοντικά ζητήματα δικηγόρος Ρόντα Φερχάιεν θεωρεί πως οι δικαστικές υποθέσεις για την κλιματική αλλαγή σχετίζονται άμεσα με τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Η κλιματική αλλαγή άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την άσκησή τους. Το επίπεδο προστασίας που διασφαλίζει σήμερα η σχετική νομοθεσία σε παιδιά και νέους είναι εξαιρετικά χαμηλό. Γι' αυτό και τα δικαστήρια θα συνεχίσουν να εξετάζουν τέτοιες προσφυγές».
με πληροφορίες από DW
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ