Αποποινικοποιείται η κάνναβη στις ΗΠΑ σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο που βγάζει τη μαριχουάνα από τα «επικίνδυνα ναρκωτικά»


Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, βγάζοντάς την από τα «επικίνδυνα ναρκωτικά».
Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 το νομοσχέδιο με το οποίο βγαίνει η κάνναβη από τον ομοσπονδιακό κατάλογο των «επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών», ένα ιστορικό βήμα προς την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας στη χώρα.
Το κείμενο εγκρίθηκε με 228 ψήφους υπέρ έναντι 164 κατά, χάρη στους Δημοκρατικούς που ελέγχουν αυτό το Σώμα. Είναι πιθανόν, ωστόσο, να απορριφθεί από τη Γερουσία όπου σήμερα πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Με το νομοσχέδιο αυτό αποποινικοποιείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο η κατοχή κάνναβης, την οποία η DEA, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, θεωρεί ισοδύναμη με την κοκαΐνη, την ηρωίνη και το LSD. Υπενθυμίζεται, ότι η κατανάλωση κάνναβης είναι νόμιμη σε πολλές Πολιτείες, για ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους.
Παράλληλα, θα ακυρωθούν και οι καταδίκες που έχουν επιβληθεί από ομοσπονδιακά δικαστήρια για παραβάσεις ήσσονος σημασίας του Νόμου περί ναρκωτικών. Οι προασπιστές του νόμου υποστηρίζουν ότι από τις μαζικές φυλακίσεις για κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης πλήττονται κυρίως οι μειονότητες.
Σύμφωνα με την οργάνωση NORML, που τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης, είναι η πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια που η Βουλή των Αντιπροσώπων επανεξετάζει την κατηγοριοποίηση της κάνναβης.
«Είναι μια ιστορική στιγμή» δήλωσε πριν από την ψηφοφορία η Τούλσι Γκάμπαρντ, που εκλέγεται στη Χαβάη με τους Δημοκρατικούς. Είναι «ένα βήμα προς το τέλος του δαπανηρού και καταστροφικού πολέμου εναντίον αυτού του ναρκωτικού που κατέστησε εγκληματίες πολλούς απλούς Αμερικανούς, κατέστρεψε τόσες οικογένειες και τόσες ζωές», εξήγησε.
Με το νομοσχέδιο θα επιβληθεί επίσης φόρος ύψους 5% στις πωλήσεις κάνναβης και παραγώγων της, για να χρηματοδοτηθεί με τα έσοδα η επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.
Τα 2/3 των Αμερικανών θέλουν αποποινικοποίηση της κάνναβης
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πάνω από τα 2/3 των Αμερικανών συμφωνούν με τη νομιμοποίηση της κάνναβης.
Στην πράξη πάντως, η κάνναβη δεν θα γίνει νόμιμη σε όλη τη χώρα, αφού η κάθε Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους για τα ναρκωτικά. Σήμερα, η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς είναι νόμιμη σε 33 από τις 50 πολιτείες, καθώς και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον. Συνολικά 11 πολιτείες και η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα έχουν επίσης νομιμοποιήσει τη χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
«Οι περισσότερες συλλήψεις για κάνναβη αφορούν την κατηγορία της απλής κατοχής και γίνονται με βάση την πολιτειακή νομοθεσία, από τις αστυνομικές αρχές των πολιτειών» εξήγησε ο δικηγόρος Βινς Σλιουόσκι.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι
Η κράτησή του δεν σχετίζεται με δημοσιογραφικές δραστηριότητες, ξεκαθαρίζει η Άγκυρα
«Δεν πρόκειται απλώς για μια καταστροφή. Είναι μια σύνθετη ανθρωπιστική κρίση...» σημειώνει ο Ερυθρός Σταυρός
«Αν κατασκευάσετε το αυτοκίνητό σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα βγάλετε πολλά χρήματα» απαντά
Ευάλωτες σε χάκερ και εκβιαστές φωτογραφίες που εστάλησαν και σε προσωπικά μηνύματα
Εκεί που κανείς δεν κρίνει και όλοι χωράνε
Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πλασματικός
Κατάπαυση πυρός κήρυξαν οι αντάρτες της PDF
Πόσους καλεσμένους θα έχει τελικά ο ιδρυτής της Amazon
Άγνωστη για την ώρα η τύχη των επιβατών
Οι συμβουλές των γιατρών μετά από μια απλή θεραπεία
«Μόνο η πίεση φέρνει αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος
Κόκκινη γραμμή ο αφοπλισμός της οργάνωσης
Το φαινόμενο ήταν ορατό στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη
Δραματική η κατάσταση μετά το χτύπημα των 7,7 Ρίχτερ
«Βγάλτε με από εδώ. Μου λείπει η γυναίκα και ο γιος μου»
Σκοπός της προσωρινής εκεχειρίας είναι να διευκολυνθούν οι προσπάθειες διάσωσης
Είχε συλληφθεί νωρίτερα φέτος μαζί με δύο Βρετανούς και τον Αφγανό διερμηνέα τους.
Τουλάχιστον 1.650 νεκροί έχουν καταγραφεί μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ
Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 29 νεκρούς και 40 τραυματίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.