Κοσμος

Εκλογές - ΗΠΑ: Γιατί ο Μπάιντεν είναι πιο κοντά στη νίκη

Τι συμβαίνει στις πολιτείες - κλειδιά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ - Πού ποντάρει ο Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν έχει πλέον αρκετά μεγαλύτερες πιθανότερες να είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ. 

Και αυτό γιατί φαίνεται πως επικρατεί στις πολιτείες-κλειδιά, Νεβάδα, Ουισκόνσιν, Αριζόνα και Μίσιγκαν. Αυτό σημαίνει πως θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες ακόμα και αν δεν κερδίσει την Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχει το προβάδισμα αλλά αναμένεται ακόμα να προσμετρηθούν πολλές ψήφοι κυρίως επιστολικές. Σημειώνεται πως η οδηγία των Δημοκρατικών προς τους ψηφοφόρους τους ήταν να ψηφίσουν με επιστολή ενώ των Ρεμπουμπλικάνων με φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα.

Ένα άλλο σημείο που φαίνεται να είναι υπέρ του Μπάιντεν είναι πως οι ψήφοι που δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμα προέρχονται από αστικές περιοχές με μεγάλο πληθυσμό, όπου παραδοσιακά οι Δημοκρατικοί πλεονεκτούν. 

Δείτε εδώ το γράφημα των New York Times με την κατάσταση στις κρίσιμες πολιτείες περίπου στις 18:20 ώρα Ελλάδας. Στο γράφημα φαίνονται τα αποτελέσματα, αλλά και πόσες ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα (κατά προσέγγιση).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των New York Times υπάρχουν 154 σενάρια που δίνουν τουλάχιστον 270 εκλέκτορες στον Μπάιντεν και 92 που δίνουν τη νίκη στον Τραμπ.

Ο Τραμπ μιλά ξανά για νοθεία - Δεν παραδέχεται τη διαφαινόμενη ήττα 

«Χθες βράδυ προηγούμουν, συχνά σταθερά, σε πολλές πολιτείες-κλειδιά, τις περισσότερες από τις οποίες ελέγχουν οι Δημοκρατικοί. Τότε, μία προς μία, ξεκίνησαν μαγικά να εξαφανίζονται καθώς γινόταν η καταμέτρηση των ψήφων. ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ και οι “δημοσκόποι” έκαναν ένα μεγάλο και ιστορικό λάθος».

Αυτό αναφέρει σε νέο tweet ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φαίνεται να μην είναι έτοιμος να παραδεχθεί τη διαφαινόμενη ήττα του. 


Φαβορί στις στοιχηματικές και πάλι ο Μπάιντεν

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ξανά ως φαβορί για τη νίκη στις αμερικανικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλάζοντας άρδην την πρόβλεψή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που έδειχνε ως επικρατέστερο τον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία τριών από αυτές.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή σημειώθηκε έπειτα από πρόβλεψη για ανατροπή υπέρ του Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 89% των ψήφων. Σύμφωνα με την Edison Research, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,3% των ψήφων, έναντι 49% που εξασφαλίζει ο Τραμπ.

Κατά τη Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 58%, ενώ μία ώρα νωρίτερα αυτή ανερχόταν σε 29%. Σύμφωνα παράλληλα με την PredictIt, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Δημοκρατικός υποψήφιος ανέρχεται τώρα σε 63%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Smarkets, η πιθανότητα να κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος ανέρχεται τώρα σε 41%, με το ποσοστό αυτό να έχει σημειώσει τεράστια πτώση από το 80% που ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ