ΗΠΑ- Εκλογές: Γιατί οι δημοσκόποι είναι σίγουροι για ήττα Τραμπ
Το 2016 οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν την Χίλαρι Κλίντον μπροστά από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ
Oι ειδικοί στις δημοσκοπήσεις λένε ότι αυτή τη φορά έχουμε καλούς λόγους να τις πιστεύουμε, σχετικά με την πρόβλεψη για ήττα του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές
Όποτε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βλέπει δημοσκοπήσεις που δεν του αρέσουν, κυρίως τα στοιχεία που τον εμφανίζουν πίσω από τον αντίπαλό του των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο, η αντίδρασή του είναι ίδια: ψευδείς ειδήσεις.
Αν οι δημοσκοπήσεις έχουν πάντα δίκιο, εκτιμά ο Ρεπουμπλικάνος, τότε η Χίλαρι Κλίντον θα έπρεπε να είναι υποψήφια για την επανεκλογή της και όχι εκείνος. Οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο εμφάνιζαν το 2016 την τότε υποψήφια των Δημοκρατικών μπροστά από τον Τραμπ, όπως συμβαίνει και τώρα.
Όμως οι ειδικοί στις δημοσκοπήσεις αναφέρουν ότι αυτή τη φορά έχουμε καλούς λόγους να τις πιστεύουμε.
Οι δημοσκοπήσεις διαβάζουν καλύτερα την εκλογική βάση του Τραμπ
Πολλοί δημοσκόποι έχουν αλλάξει τις μεθόδους τους για να λάβουν υπόψη τους περισσότερο τη δημογραφική ομάδα που αποφεύγει τις δημοσκοπήσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο: τους λευκούς χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου.
Δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο η ομάδα αυτή είναι πιο πιθανό σε σχέση με άλλες να μην συμμετέχει στις δημοσκοπήσεις, όμως κατά την εξέταση των δειγμάτων τους οι δημοσκόποι παρατήρησαν ότι αυτοί οι Αμερικανοί υποεκπροσωπούνταν.
Αυτό αποτελεί πρόβλημα στις πολιτικές δημοσκοπήσεις, καθώς οι λευκοί χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου τείνουν να στηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους. Επίσης αποτελούν μεγάλο μέρος των Αμερικανών ψηφοφόρων: το ινστιτούτο Pew εκτίμησε ότι το 2016 το 44% των ψηφοφόρων ήταν λευκοί χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου.
Για τον λόγο αυτό πολλά ινστιτούτα διενέργειας δημοσκοπήσεων περιλαμβάνουν πλέον ένα επιπλέον παράγοντα: Αν σε μια δημοσκόπηση συμμετάσχουν λιγότεροι λευκοί χωρίς πτυχίο από όσους θα ανέμενε κανείς βάσει του πληθυσμού που ερωτήθηκε, οι δημοσκόποι δίνουν αυτόματα περισσότερο βάρος στις απαντήσεις τους ώστε να εκπροσωπούνται σωστά.
Λιγότεροι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι φέτος
Πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν το 2016. Ούτε ο Τραμπ ούτε η Κλίντον ήταν δημοφιλείς, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το 20% των πιθανών ψηφοφόρων παρέμεναν αναποφάσιστοι μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές.
Το μεγάλο προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον τον Οκτώβριο σχεδόν εξαλείφθηκε λίγο πριν την 6η Νοεμβρίου, όταν διεξήχθησαν οι εκλογές το 2016, καθώς ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι αποφάσιζαν ποιον θα επιλέξουν.
Φέτος οι αναποφάσιστοι είναι λιγότεροι, με την πιο πρόσφατη έρευνα του Reuters/Ipsos να αναφέρει ότι λιγότερο από το 7% των πιθανών ψηφοφόρων δεν ξέρουν ποιον θα ψηφίσουν.
Πολιτικοί αναλυτές είναι πιο σίγουροι για τις δημοσκοπήσεις φέτος διότι οι πολίτες εμφανίζονται πιο σίγουροι για την ψήφο τους.
«Οι δημοσκοπήσεις μας θυμίζουν περισσότερο το 2012, όταν (…) το εκλογικό σώμα ήταν πιο αποφασισμένο», σχολίασε ο Κάιλ Κόντικ, πολιτικός αναλυτής στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos, ο Μπάιντεν έχει τη στήριξη του 52% των πιθανών ψηφοφόρων, ενώ ο Τραμπ του 42%. Ακόμη κι αν όλοι οι αναποφάσιστοι τελικά ψηφίσουν τον Τραμπ, αυτό δεν θα αρκέσει για να ξεπεράσει τον Μπάιντεν σε ψήφους.
Όμως για να κερδίσει την προεδρία ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει επαρκή αριθμό εκλεκτόρων.
Μεγαλύτερη προσοχή στις δημοσκοπήσεις στις πολιτείες
Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί επενδύουν επίσης περισσότερα στις δημοσκοπήσεις σε πολιτειακό επίπεδο, κυρίως στις πιο αμφίρροπες πολιτείες. Για παράδειγμα, το Reuters έχει πραγματοποιήσει ή σκοπεύει να πραγματοποιήσει 36 δημοσκοπήσεις σε έξι αμφίρροπες πολιτείες από τις 7 Σεπτεμβρίου και ως την ημέρα των εκλογών, την επόμενη Τρίτη.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των δημοσκοπήσεων δεν αυξάνει απαραιτήτως την ακρίβεια των μετρήσεων. Όμως επιτρέπει στους αναλυτές να παρακολουθούν την κοινή γνώμη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να εντοπίζουν ανακολουθίες στα στοιχεία.
Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos δείχνουν τον Τραμπ και τον Μπάιντεν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος στην Αριζόνα, τη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διατηρεί προβάδισμα στο Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O Aμερικανός πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει την επιβολή δασμών
Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με ισχυρές μπαταρίες παρέχοντας δωρεάν internet
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών
Iατρικά επείγοντα περιστατικά συμβαίνουν σε περίπου 1 από κάθε 604 πτήσεις
Το 2020 τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Βιέννη
Μίλησε για την πολιτική και τον ρόλο της στη δεύτερη κυβέρνηση του πατέρα της
Τρεις οι νεκροί - Ανάμεσά τους και ένας άμαχος
Το χρωστικό αυτό υπάρχει σε σχεδόν 3.000 προϊόντα διατροφής
Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς
Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών κυρίως από Πακιστανούς στη Βρετανία, η πολιτική ατζέντα, ο Κιρ Στάρμερ, ο Έλον Μασκ και η πολιτική ορθότητα
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τραγούδησε τα «χρόνια πολλά» στην Ιταλίδα ομόλογό του
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ
«Προχώρα, μπορείς να γράψεις ιστορία», απαντούν οι fans του διάσημου YouTuber
Η πρώην πρώτη κυρία απουσίαζε και από την κηδεία του Τζίμι Κάρτερ
O Καναδός ήταν ο πρώτος ξένος Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας
72 ώρες διορία στην εταιρεία Meta έδωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, προκειμένου να εξηγήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες της κατάργησης της υπηρεσίας ελέγχου του περιεχομένου στις πλατφόρμες της
Ανησυχίες για τις «δημοκρατικές παρεκκλίσεις» του δισεκατομμυριούχου
Τι λένε ισραηλινά ΜΜΕ
Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.