- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΕΔΔΑ: Γιατί καταδικάστηκε η Τουρκία για παραβίαση της ελεύθερης έκφρασης- Η εμπλοκή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Το ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
Σύμφωνα με την απόφαση, η καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ για την Τουρκία αφορά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος καταδικάστηκε το 2012 για προσβολή της υπόληψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Κιλιτσντάρογλου είχε εκφωνήσει δύο ομιλίες στις 31 Ιανουαρίου και στις 7 Φεβρουαρίου 2012, όπου ασκούσε κριτική στον Ερντογάν, νυν πρόεδρο και τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.
Ο Ερντογάν είχε στη συνέχεια προσφύγει στη δικαιοσύνη εκτιμώντας ότι υπέστη πλήγμα στην προσωπική και επαγγελματική του τιμή καθώς και στην υπόληψή του.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταδικάστηκε εντέλει από την τουρκική δικαιοσύνη να πληρώσει 10.000 τουρκικές λίρες ως αποζημίωση και τόκους (περίπου 4.260 ευρώ).
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δικαστές του ΕΔΔΑ εκτίμησαν πως αυτή η καταδίκη αποτελούσε “ανάμιξη” στο δικαίωμα του Κιλιτσντάρογλου να “ασκεί την ελευθερία της έκφρασης” και ότι εκφράστηκε σε θέματα “γενικού ενδιαφέροντος” και πολιτικά προβλήματα “με την ιδιότητά του ως εκλεγμένου μέλους του Κοινοβουλίου”.
“Ήταν φυσικό πως, ως πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής, ο πρωθυπουργός είδε τα λόγια, τα γεγονότα και τις κινήσεις του να τίθενται υπό τον δριμύ έλεγχο ενός από τους κυριότερους πολιτικούς αντιπάλους του”, σημειώνουν οι δικαστές.
Το δικαστήριο εκτίμησε πως η τουρκική δικαιοσύνη “παρέλειψε να εντάξει τα αμφιλεγόμενο σχόλια στο πλαίσιο και τη μορφή στα οποία είχαν διατυπωθεί”.
Υπογράμμισε επίσης πως το ποσό των 4.000 ευρώ και πλέον των αποζημιώσεων και των τόκων που διατάχθηκε να καταβάλει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν “σημαντικό και ικανό να αποτρέψει άλλα άτομα από το να ασκήσουν κριτική σε πολιτικούς στο πλαίσιο μιας δημόσιας συζήτησης που παρουσιάζει δημόσιο ενδιαφέρον”.
Οι δικαστές εκτίμησαν ομόφωνα ως εκ τούτου πως η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.
Με έξι ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά, καταδίκασαν την Τουρκία να καταβάλει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 6.385 ευρώ για “υλική βλάβη” και 5.000 ευρώ για “ηθική βλάβη”.
Ο Τούρκος δικαστής εξέφρασε μια “εν μέρει αντίθετη” άποψη, εκτιμώντας πως οι δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου “εμφανίζουν μια μειωτική διάθεση και μπορεί να θεωρηθούν ως αλληλουχία προσβολών μάλλον παρά επικρίσεων”. Ο Τούρκος δικαστής θεώρησε παρόλα αυτά ότι σημειώθηκε παραβίαση της Σύμβασης.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ιδρύθηκε στο Στρασβούργο το 1959 από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αποστολή του είναι να μελετά και να εκδίδει αποφάσεις για ενδεχόμενες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αναφέρονται ενώπιόν του.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ