Κοσμος

John Oliver: Παρανοϊκή η απόφαση να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τον ΠΟΥ

H Αμερική ενεργεί ενάντια στα δικά της συμφέροντα και ταυτόχρονα επηρεάζει και καταστρέφει και τον υπόλοιπο κόσμο

Ελένη Χελιώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Τζον Όλιβερ σχολιάζει τον ρόλο του ΠΟΥ, την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τον Οργανισμό και πώς αυτό επηρεάζει τον υπόλοιπο κόσμο

Ο John Oliver στην πολυβραβευμένη του εκπομπή «Last Week Tonight» παρουσιάζει κάθε Κυριακή βράδυ ένα σημαντικό θέμα και ταυτόχρονα πρόβλημα της αμερικανικής κοινωνίας, πολιτικής, βιομηχανίας κ.λπ, και το αναλύει εις βάθος με στοιχεία βασισμένα στην έρευνα. Ταυτόχρονα, ειρωνεύεται, χλευάζει ανοιχτά και βρίζει όποτε θέλει (καθότι η εκπομπή του εκπέμπει στο συνδρομητικό κανάλι HBO) και καταφέρνει τόσο να ενημερώνει όσο και να διασκεδάζει.

Στο τελευταίο του επεισόδιο ασχολήθηκε με την ανεξήγητη απόφαση του προέδρου Donald Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αφού χρησιμοποίησε τον οργανισμό ως αποδιοπομπαίο τράγο για τη διαχείριση (ή την έλλειψη αυτής) της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνησή του, ο Trump υπέβαλε επίσημα την ειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουλίου 2021. Αυτή είναι μια επιλογή που ο Τζον Όλιβερ χαρακτηρίζει ως τη «χειρότερη απόφαση στη χειρότερη στιγμή». Και ενώ το σύνταγμα του ΠΟΥ ουσιαστικά δεν έχει σχετικές διατάξεις που αφορούν την αποχώρηση των κρατών μελών, υπάρχει μια εξαίρεση για τις ΗΠΑ την οποία απαιτήσαν οι ΗΠΑ πριν από δεκαετίες. «Αυτό είναι ένα πολύ περίεργο πλεονέκτημα που μπορεί να έχει μόνο η Αμερική», είπε ο Oliver. Ειρωνευόμενος συνέχισε λέγοντας ότι «Είναι σαν να απαιτούμε να είμαστε η μόνη χώρα στην οποία επιτρέπεται να κάνει χαλάουα σε κάθε σκίουρο. Κατ’ αρχάς γιατί να θέλουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό, και πιο συγκεκριμένα, γιατί να μπούμε καν στη διαδικασία να σκεφτούμε να το κάνουμε;»

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα στο επεισόδιό του αυτό ήταν το γεγονός ότι η Αμερική ενεργεί ενάντια στα δικά της συμφέροντα και ταυτόχρονα επηρεάζει και καταστρέφει και τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Oliver εστίασε επίσης στο ότι μία από τις βασικές κριτικές του Trump για τον ΠΟΥ είναι ότι αυτοί, ως χώρα, πληρώνουν πολύ περισσότερα στον οργανισμό από χώρες όπως η Κίνα - είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα μιας «μηδενικής-ανάπτυξης» πολιτικής της εποχής του Ρίγκαν η οποία πάγωσε τις συνεισφορές των κρατών μελών στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990. «Λόγω του ότι οι συνεισφορές δεν μπορούσαν να αυξηθούν, ο ΠΟΥ φυσικά χρειαζόταν όλο και περισσότερες εθελοντικές δωρεές όσο πέρναγαν τα χρόνια», δήλωσε ο Oliver, και συνέχισε λέγοντας ότι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συνεισέφεραν 446,5 εκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ το 2019, ενώ η συνεισφορά της Κίνας ήταν 43 εκατομμύρια δολάρια, είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήσαμε εμείς (οι ΗΠΑ).

Η απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τον ΠΟΥ πιθανότατα θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις: Ο οργανισμός στόχευε να εξαλείψει πλήρως την πολιομυελίτιδα έως το 2023 με σημαντική βοήθεια από τις ΗΠΑ, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας (Global Polio Eradication Initiative). Εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν τον επόμενο Ιούλιο, αυτό το χρονοδιάγραμμα θα είναι αναμφίβολα ανέφικτο. Όπως το έθεσε ο Oliver: «Παρόλο που οριακά θα άρμοζε στην πολιομυελίτιδα να επιστρέψει κατά τη διάρκεια αυτού του γαμημένου εφιάλτη που είναι αυτός το έτος, μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε από το να συμβεί».


​*Με στοιχεία από το Slate