Κοσμος

Στο διαδίκτυο χιλιάδες fake γυμνές φωτογραφίες γυναικών

Πώς απλές γυναίκες γίνονται υλικό για πορνό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Fake γυμνές φωτογραφίες χιλιάδων γυναικών διακινούνται στο διαδίκτυο, μέσω υπηρεσίας που τις αλιεύει από το Facebook και το Instagram.

Πάνω από 100.000 φωτογραφίες γυναικών από το Instagram και το Facebook έχουν δεχθεί επεξεργασία και διακινούνται ως γυμνές στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα μέσω της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. 

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας Sensity, οι ψευδώς γυμνές φωτογραφίες γυναικών -που πολλές φορές είναι ανήλικες- επεξεργάζονται μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να αφαιρεθούν τα ρούχα. 

Όπως αναφέρει η έρευνα, δημιουργούνται μέσω υπολογιστή συχνά ρεαλιστικές εικόνες και βίντεο, με βάση ένα πραγματικό πρότυπο και παρότι στην αρχή θύματα έπεφταν διασημότητες, πλέον γυναίκες από πολλές περιοχές του κόσμου μπορεί να έχουν γίνει χωρίς να το γνωρίζουν πορνογραφικό υλικό, απλά και μόνο επειδή έχουν δημόσιο το λογαριασμό του σε Facebook και Instagram. 

Και μπορεί παρόμοια από το Telegram εφαρμογή να έκλεισε πέρυσι, πιστεύεται ότι υπάρχουν αρκετές εκδόσεις που κυκλοφορούν. 

Σύμφωνα με το BBC, που δοκίμασε την εφαρμογή, η πιστότητα της φωτογραφίας δεν είναι ικανοποιητική, με πολλούς εύκολα να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για fake γυμνή φωτογραφία, αλλά όπως επισημαίνει ο διαχειριστής της υπηρεσίας, γνωστός ως «P» δεν είναι κάτι που τον νοιάζει ιδιαίτερα, αφού πρόκειται για υπηρεσία διασκέδασης και όχι βίας. «Κανείς δεν θα εκβιάσει κανέναν με αυτό, αφού η ποιότητα δεν είναι ρεαλιστική» 

Ο ίδιος, μάλιστα, σημειώνει ότι όταν βλέπουν μία φωτογραφία ανηλίκου να επεξεργάζεται, η διαχείριση κλείνει την πρόσβαση στον χρήστη για πάντα. 

Σύμφωνα με τη Sensity, από τον Ιούλιο του 2019 έως το 2020, περίπου 104.852 γυναίκες έχουν στοχοποιηθεί και είχαν κοινοποιηθεί δημόσια ψεύτικες γυμνές εικόνες.

Η έρευνά του διαπίστωσε ότι ορισμένες από τις εικόνες εμφανίστηκαν ανήλικοι, «υποδηλώνοντας ότι ορισμένοι χρήστες χρησιμοποιούν κυρίως το bot για να δημιουργήσουν και να μοιραστούν παιδοφιλικό περιεχόμενο». 

Ήδη στη Ρωσία το Telegram απαγορεύτηκε επίσημα. Πέρυσι, η πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ έγινε ένα από τα πρώτα μέρη για την απαγόρευση των deepfakes, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι «είναι μόνο θέμα χρόνου έως ότου αυτό το περιεχόμενο γίνει πιο εξελιγμένο. Ο αριθμός των βίντεο με πορνό φαίνεται να διπλασιάζεται κάθε έξι μήνες. Είναι καταστροφικό, για τα θύματα ψεύτικων πορνό. Μπορεί να αναβαθμίσει εντελώς τη ζωή τους επειδή αισθάνονται παραβιασμένοι και ταπεινωμένοι».

 

 

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ