Κοσμος

Τι ισχυρίζεται η Τουρκία για τον χάρτη-πρόκληση

«Αβάσιμες οι ελληνικές αιτιάσεις»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τουρκία: Τι δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της χώρας για τον χάρτη-πρόκληση και την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, Χαμί Ακσοί, σχολίασε σήμερα την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη δημοσιοποίηση χάρτη από υπουργό της Τουρκίας, στον οποίο η χώρα έχει «μαρκάρει» το μισό Αιγαίο. 

Ο Ακσοί χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας ως «αβάσιμη, που απέχει πολύ από το δίκαιο και την ανθρώπινη διάσταση», ενώ υποστηρίζει ότι «η μόνη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό στην περιοχή, που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή είναι η Τουρκία». 

Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έκανε μια αβάσιμη δήλωση σήμερα (18 Οκτωβρίου) σχετικά με την επέκταση της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν είναι κυριαρχία, αλλά περιοχές εξυπηρέτησης. 

Από αυτή την άποψη, αυτός ο ισχυρισμός της Ελλάδας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα χωρικά της ύδατα και θεωρεί αυτήν την περιοχή για τη διάσωση και την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως παραβίαση της κυριαρχίας της, απέχει πολύ από νομικούς και ανθρωπιστικούς λόγους. η αυθαιρεσία που αναφέρεται αφορά την επικαιροποίηση των περιοχών έρευνας και διάσωσης στις σημερινές συνθήκες, όπου παρέχει η χώρα μας τις υπηρεσίες αυτές. η περιοχή έρευνας και διάσωσης της χώρας μας έχει επεκταθεί για να διασφαλίσει και την ασφάλεια των επιχειρήσεων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική μεσόγειο. Η Τουρκία, με επιτυχημένες δραστηριότητες θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα που λειτουργεί με πολιτικά κίνητρα, ενεργεί με ανθρωπιστικά κίνητρα.

Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει αναπάντητα αιτήματα για συνεργασία και συντονισμό με τη χώρα μας σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης του Αμβούργου του 1979 σχετικά με τις επικαλυπτόμενες περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης των δύο παράκτιων χωρών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, ισχυριζόμενη ότι οι εν λόγω περιοχές είναι περιοχή κυριαρχίας, η Ελλάδα δεν δίστασε να αφήσει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη δεύτερη μοίρα και έδειξε αυτή τη στάση την με την απάνθρωπη μεταχείριση παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η μόνη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή στην περιοχή, είναι η Τουρκία. σε αυτό το πλαίσιο, η επέκταση της περιοχής έρευνας και διάσωσης της χώρας μας είναι ένα σημαντικό βήμα που έγινε για να γίνουν το αιγαίο και η ανατολική μεσόγειος ασφαλέστερες περιοχές , καθώς είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία στον κόσμο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ