- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο μεγαλοϊδεατισμός Ερντογάν σπρώχνει σε 3 ηπείρους την Τουρκία
Πού έχει στείλει η Άγκυρα τους περισσότερους Τούρκους στρατιώτες
Η Τουρκία έχει στείλει στρατιώτες της σε 3 ηπείρους, καθώς δεν σταματά να εμπλέκεται -έμμεσα ή άμεσα- σε πολεμικές συγκρούσεις τρίτων χωρών.
Σε 3 ηπείρους έχει αφήσει το στρατιωτικό της αποτύπωμα η Τουρκία, φροντίζοντας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να εμπλέκεται σε εμπόλεμες συγκρούσεις τρίτων χωρών.
Η εμπλοκή της Τουρκίας στην πρόσφατη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μόνο τυχαία δεν είναι.
Φανερώνει για άλλη μια φορά την ξεκάθαρη πρόθεση της Άγκυρας να αφήσει το στρατιωτικό της αποτύπωμα σε όλο και περισσότερα εδάφη ανεξαρτήτως απόστασης από το έδαφός της. Αποστολή ξένων μισθοφόρων με τουρκική μισθοδοσία, παροχή πολεμικού εξοπλισμού και στρατιωτικές βάσεις εντάσσονται στην προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιαστεί ως περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να προωθεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, ανεξάρτητα από το τι θέλουν χώρες όπως ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία.
Και δεν είναι μόνο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πριν η Τουρκία αποφασίσει να υποστηρίξει στο στρατιωτικό πεδίο το Αζερμπαϊτζάν -σύμμαχο και οικονομικό της εταίρο- είχε εμπλακεί στον εμφύλιο στη Λιβύη. Η τουρκική παρουσία στην αφρικανική χώρα, την οποία κυβερνούσε για δεκαετίες ο Μουάμαρ Καντάφι, εκτός ότι ενόχλησε σφόδρα Ιταλία και Γαλλία που έχουν ζωτικά οικονομικά-ενεργειακά συμφέροντα εκεί, είχε αντίκτυτο και στα ελληνοτουρκικά.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αντάλλαγμα του στρατιωτικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που έστειλε στην κυβέρνηση της Τρίπολης του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ-Σάρατζ και των ξένων μισθοφόρων που μετέφερε από τη Συρία και πλήρωσε για να πολεμήσουν τα στρατεύματα του στρατάρχη Χάφταρ, πήρε δύο μνημόνια συνεργασίας. Το ένα που αφορά στις θαλάσσιες ζώνες έδωσε «πάτημα» στην Τουρκία να ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανεξάρτητα από το γεγονός ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, καθώς «εξαφανίζει» από τον χάρτη νησιά όπως Ρόδος, Κάρπαθος και Καστελόριζο.
Στη Συρία, η Τουρκία ήταν από τις χώρες που βοήθησαν τους αντικαθεστωτικούς για ξεκινήσουν την προσπάθεια να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011, όταν η «Αραβική Άνοιξη» έφθασε στη συγκεκριμένη χώρα, έχοντας «σαρώσει» πρώτα κράτη στη Βόρεια Αφρική. Ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την Τουρκία να έχει πραγματοποιήσει δύο -μεγάλης κλίμακας- στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος, ενώ πλέον έχει υπό τον έλεγχό της εδάφη γύρω από την Ιντλίμπ, εκπαιδεύοντας τζιχαντιστές, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας πραγματοποιεί κατά διαστήματα επιδρομές, η Άγκυρα κατέχει 13 βάσεις, οι οποίες λειτουργούν ως «ορμητήρια» για επιθέσεις κατά μαχητών του PKK. Στο Κατάρ -σημαντικό στρατιωτικό, οικονομικό και εμπορικό εταίρο- η Τουρκία έχει εγκαταστήσει βάση με 300 στρατιωτικούς, ενώ λαμβάνει και τεχνογνωσία για τα γαλλικά Rafale που έχει αγοράσει και χρησιμοποιεί ήδη η Ντόχα και προσεχώς θα προμηθευτεί η Ελλάδα.
Η τουρκική παρουσία στην Αφρική πέρα από την άμεση στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη
Το στρατιωτικό αποτύπωμα της Άγκυρας επεκτείνεται και στην Αφρική, όπου εκτός από τη Λιβύη, υπάρχει επίσης σε Σομαλία και Σουδάν.
Στη Σομαλία, όπου η τρομοκρατική Αλ-Σαμπάμπ διατηρούσε για χρόνια υπό τον έλεγχό της σημαντικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, η Τουρκία έχει στήσει τη δική της βάση, εκπαιδεύοντας μέλη του κυβερνητικού στρατού, τόσο στο πλαίσιο των διμερών διπλωματικών σχέσεων όσο και σε εκείνο των αποστολών του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Κέρας της Αφρικής.
Την ίδια στιγμή στο Σουδάν, με πρόσχημα την αναστήλωση κτιρίων και μνημείων που ανάγονται στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατασκευάζει βάση στο νησί Σουακίν, το οποίο η Άγκυρα έχει μισθώσει για 100 χρόνια από την κυβερνήση του Χαρτούμ.
Κύπρος: 40.000 Τούρκοι στρατιώτες στα Κατεχόμενα
Στην Ευρώπη η Τουρκία κατέχει από το 1974 εδάφη στην Κύπρο. Εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο στρατιωτικό αποτύπωμά της σε αριθμό δυνάμεων, καθώς στα Κατεχόμενα στο νησί υπάρχουν περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιώτες.
Στην Αλβανία έχει έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση των Τιράνων να χρησιμοποιεί τη ναυτική βάση στην περιοχή του Αυλώνα. Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζει να προκαλεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ
«Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, το καθεστώς γίνεται όλο και πιο πολύ αυταρχικό σε όλες τις εξουσίες, την πολιτική, τη δικαστική κ.λπ. Και όλο αυτό δομείται επάνω σε μια σκληρή ιδεολογία, που είναι κάτι σαν ένα μίγμα ενός ολοένα και αυξανόμενου παλιού εθνικισμού, επιθετικού εθνικισμού και ισλαμισμού.
» Οπότε αυτό το "πάντρεμα" είναι ένα μείγμα, ένα κοκτέιλ αν θέλετε, που δημιουργεί αυτήν την κατάσταση. Που επαναλαμβάνεται και γίνεται σε κύκλους. Στην αρχή ήταν στη Συρία. Μετά από λίγο ήταν η Λιβύη. Μετά είναι η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα. Μετά είναι ο Καύκασος» εξήγησε ο αρχισυντάκτης της Άχβαλ Νιουζ Γιαβούζ Μπαϊντάρ για το πώς η Τουρκία έχει φθάσει να έχει στρατιωτική παρουσία -άμεση ή έμμεση- σε τρεις ηπείρους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.