- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο 46χρονος Ιρανός μουσικός Omid Tootian παραμένει εγκλωβισμένος στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας από τα μέσα Σεπτεμβρίου
Την ιστορία ενός 46χρονου μουσικού από το Ιράν που είναι εγκλωβισμένος στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας από τα μέσα Σεπτεμβρίου που έφτασε στην κατεχόμενη Κύπρο από την Τουρκία προκειμένου να ζητήσει πολιτικό άσυλο, κάνει γνωστή με δημοσίευμα της η Deutsche Welle.
«Καθώς οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφαρμόζοντας όψιμους εσωτερικούς κανόνες για περιορισμό της πανδημίας, δεν επιτρέπουν στον Ιρανό την είσοδο από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ο Omid Tootian παραμένει εγκλωβισμένος στη νεκρή ζώνη φοβούμενος να επιστρέψει στο βόρειο μέρος της Κύπρου.
Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, επικαλούμενος την πολιτική σύμπνοια μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι τουρκοκυπριακές αρχές να τον στείλουν πίσω στην Τουρκία, από όπου είχε φύγει την 1η Σεπτεμβρίου, φτάνοντας αεροπορικώς στο τ/κ αεροδρόμιο Ερτζάν. Για τον ίδιο η επιστροφή του στην Τουρκία μπορεί να σημάνει και την οριστική απέλαση του στο Ιράν, τρία χρόνια μετά την απόφαση του να εγκαταλείψει την πατρίδα του», γράφει η Deutsche Welle.
Ο Omid Tootian βρισκόταν στην Τουρκία όταν κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, για το οποίο δέχτηκε πολλές απειλές κατά της ζωής του αφού περιελάμβανε τραγούδια με έντονο πολιτικό στίχο, επικριτικά για το καθεστώς της χώρας του. Μετά από τρία χρόνια παραμονής στην Τουρκία, νέες απειλές για τη ζωή του 46χρονου μουσικού διατυπώθηκαν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων αλλά και τηλεφωνικώς το περασμένο καλοκαίρι όταν κυκλοφόρησε διαδικτυακά το δεύτερό του άλμπουμ. Ο ίδιος ο Tootian θεωρεί ότι ο νέος κύκλος απειλών εναντίον του ανοίχτηκε από συμπατριώτες του που διαμένουν στην Τουρκία.
Οι απειλές, όπως εξηγεί στην DW, συνεχίστηκαν για μήνες μέχρι που αποφάσισε να εγκαταλείψει την Τουρκία εξαιτίας της εγγύτητας της χώρας με το Ιράν και της δυνατότητας των διωκτών του να τον βρουν εκεί όπου ζούσε. Στην απόφασή του να εγκαταλείψει την Τουρκία για να αιτηθεί άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία συνέτειναν, όπως εξηγεί στην DW, πληροφορίες για σύλληψη Ιρανών αντικαθεστωτικών από τις τουρκικές αρχές και επιστροφή τους στο Ιράν.
Μερικές μέρες μετά την άφιξη του στο νησί και υπό τον φόβο της επαναπροώθησης του στην Τουρκία από τις τουρκοκυπριακές αρχές, ο Tootian επιχείρησε να περάσει στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία για να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Στο χέρι κρατούσε τα αποτελέσματα τριών PCR τεστ για τον κορωνοϊό, τα οποία ήταν όλα αρνητικά. Ωστόσο, όπως ο ίδιος δηλώνει στην DW, οι Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί δεν του επέτρεψαν ούτε την είσοδο ούτε την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Οι προσπάθειές του συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες, λαμβάνοντας πάντα την ίδια αρνητική απάντηση από τους Ελληνοκύπριους αστυνομικούς.
Έτσι, ο 46χρονος μουσικός παραμένει στην νεκρή ζώνη σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα από το 1974 κτήρια, στον δρόμο του εμβληματικού για την πρωτεύουσα της Κύπρου ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας. Μεταξύ των οδοφραγμάτων των δύο πλευρών, οι λιγοστοί εργαζόμενοι στη νεκρή ζώνη, τον προμήθευσαν τις επόμενες μέρες με ένα αντίσκηνο. Από την καλοσύνη των ανθρώπων αυτών εξαρτάται η κάλυψη και των άλλων καθημερινών αναγκών του 46χρονου Ιρανού.
Άρνηση με απόφαση ΥΠΕΣ
Λειτουργός Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανέφερε στη DW ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει ήδη προχωρήσει σε διαβήματα προς τις κυπριακές Αρχές, υποδεικνύοντας την ανάγκη να επιτραπεί στον Omid Τootian να αιτηθεί άσυλο όπως προβλέπει η εθνική νομοθεσία και οι διεθνείς συμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι αν και ο Tootian είναι η πρώτη περίπτωση δυνητικού αιτητή ασύλου που εγκλωβίζεται μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου, από τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας, οι κυπριακές αρχές έχουν αρνηθεί σε πολλές περιπτώσεις την είσοδο σε πρόσφυγες-μετανάστες, με πιο χαρακτηριστική την υπόθεση ενός πλοιαρίου με 175 Σύρους μετανάστες τον περασμένο Μάρτιο, στο οποίο η λιμενική αστυνομία δεν επέτρεψε τον ελλιμενισμό, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να διασωθούν από τις τ/κ αρχές στη βόρεια πλευρά του νησιού.
Εφτά μήνες μετά, ο Υπουργός Εσωτερικών κινείται στο ίδιο μήκος κύματος ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Αφήνοντας αιχμές για πιθανόν υποβολιμαίο περιστατικό από την Τουρκία, ο κ. Νουρής δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ότι για την περίπτωση του 46χρονου μουσικού εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν λόγω Covid-19.
Σε αντίθεση με το περιεχόμενο των καταγγελιών του 46χρονου Ιρανού, που αναφέρονται σε τρία πρόσφατα τεστ για Covid-19, τα οι αστυνομικοί του οδοφράγματος αρνήθηκαν να εξετάσουν, θέση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πως ο Omid Tootian δεν προσκόμισε τελικά στους αστυνομικούς του οδοφράγματος αρνητικό τεστ για Covid-19. Σε κάθε περίπτωση, η άρνηση των αστυνομικών να επιτρέψουν στον 46χρονο Ιρανό πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου, έχει ως αποτέλεσμα να καταστούν πλέον εκπρόθεσμα τα τεστ του, αφού από τα κατεχόμενα η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει την είσοδο μόνο σε όσους έχουν αρνητικό τεστ, το οποίο διεξήχθη τουλάχιστον 72 ώρες πριν την παρουσίασή του στο οδόφραγμα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ