Κοσμος

Kαταστροφική η πανδημία για την αγορά εργασίας παγκοσμίως

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ILO για την Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
louketa.jpg
© EUROKINISSI

Oι απώλειες στην αγορά εργασίας από την πανδημία του κορωνοϊού ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ILO για την Ελλάδα

Χειρότερες από ό,τι προβλεπόταν αρχικά είναι οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας, την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν δεύτερο γενικευμένο lockdown, κάτι που θα επιδείνωνε την κατάσταση.  

Μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 17%, κάτι που ισοδυναμεί με 495 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Οι εκτιμήσεις της ILO τον Ιούνιο προέβλεπαν απώλειες 14% ή 400 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.  

Πτώση 10% στα εισοδήματα  

Τα εισοδήματα από την εργασία, παγκοσμίως, μειώθηκαν κατά 10,7%- ή 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια- τους εννέα πρώτους μήνες τους 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την ILO.   Το ποσό αυτό, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται τα κρατικά προγράμματα στήριξης, αντιστοιχεί στο 5,5% του παγκοσμίου ΑΕΠ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Όσο για το τρίτο τρίμηνο του 2020, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση 12,1% των ωρών εργασίας ή 345 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.  

Οι απώλειες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις  

«Το κλείσιμο των γραφείων εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στην αγορά εργασίας παγκοσμίως, οδηγώντας σε απώλεια ωρών εργασίας υψηλότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις», αναφέρει η ILO στην έκτη έκθεσή της για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εργασία.  

Οι εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες ή αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως όσοι εργάζονται στην ανεπίσημη οικονομία, έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις, επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Η ILO πρόσθεσε εξάλλου ότι η μείωση στα ποσοστά εργασίας ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.   «Όπως χρειάζεται να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να νικήσουμε τον ιό, με τον ίδιο τρόπο πρέπει άμεσα και αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές επιπτώσεις του. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις και τα εισοδήματα», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της ILO Γκάι Ράιντερ, εκτιμώντας ότι η πανδημία covid-19 είχε «καταστροφικές» επιπτώσεις στην εργασία και πολύ πιο σοβαρές από όσο αναμενόταν.  

Τα στοιχεία για την Ελλάδα  

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, περισσότερες από 180.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το τρίμηνο Απρίλιος- Ιούνιος, εν μέσω της πανδημίας και του lockdown που αυτή έφερε.  

Όμως, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, 1 στις 7 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα προχωρήσει στη μείωση των θέσεων απασχόλησης το επόμενο διάστημα. Από την επεξεργασία των επιμέρους στοιχείων, η έκθεση εκτιμά ότι το επόμενο εξάμηνο κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης.   Από την άλλη, στην εξαμηνιαία έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου- που επίσης δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου- σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις (55%) θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας, ενώ 1 στις 10 εξαρτά την απάντησή της από το εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας ή όχι.     

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.