- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Ποιες είναι οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την επανέναρξη του διαλόγου.
Η διεθνής κοινότητα καλοσωρίζει τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές.
Μετά το Βερολίνο, την Κομισιόν και το ΝΑΤΟ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Στις διερευνητικές επαφές που αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου, η Ελλάδα προσέρχεται με συγκεκριμένη ατζέντα: οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και καθορισμός ΑΟΖ. Η Τουρκία δεν αποκλείεται να επιδιώξει να ρίξει στο τραπέζι του διαλόγου και άλλα ζητήματα, με την ελληνική πλευρά όμως να είναι κατηγορηματική ότι τα μόνα για τα οποία θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 «θετικό βήμα επαναπροσέγγισης τη συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επεσήμανε, όμως, ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μία ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είναι «συνομιλίες και όχι διαπραγμάτευση».
Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας - Πώς αντέδρασαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για τα ζητήματα θαλάσσιων οριοθετήσεων». «Αυτές οι συζητήσεις έχουν την δυνατότητα να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων», σημειώνεται στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Επιπλέον, καλωσορίζει τον εποικοδομητικό ρόλο που έχει παίξει η Γερμανία στην ενθάρρυνση των δύο πλευρών για την επιστροφή των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας χαιρέτισε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι «καλή πρόοδος» έχει συντελεστεί στις τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ίδιο το ΝΑΤΟ. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποσυμπίεσης, αποφυγής της σύγκρουσης, με σκοπό την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στη θάλασσα ή στον αέρα».
«Αυτές οι συναντήσεις συνεχίζονται και έχει σημειωθεί καλή πρόοδος. Πρόκειται για τεχνικές στρατιωτικές συνομιλίες. Συμπληρώνουν τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας για επίλυση της υποκείμενης διαφοράς» πρόσθεσε για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Χαμόγελα σε Βερολίνο για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Την απόφαση Ελλάδας και Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους χαιρέτισε επίσης την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 και η γερμανική κυβέρνηση.
Και έκανε λόγο για «θετικό δείγμα», το οποίο κατά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βοηθήσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει ρητά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν πολύ σύντομα εκ νέου τις λεγόμενες "διερευνητικές συνομιλίες". Είναι ένα πολύ θετικό σήμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση να βρουν μια λύση για τα επίμαχα ζητήματα -σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο- με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι πάγια θέση του Βερολίνου ήταν και παραμένει πως ο δρόμος προς μια μόνιμη λύση για τα επίμαχα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων «και γι' αυτό η συμφωνία για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διμερή σχέση των δύο εταίρων μας, αλλά και ένα συνολικά καλό νέο για τη σταθερότητα στην περιοχή και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».
Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ακόμη ότι για τη γερμανική κυβέρνηση «είναι τώρα ασφαλώς σημαντικό αυτές οι συνομιλίες να ξεκινήσουν σύντομα και να οικοδομηθεί έτσι περαιτέρω εμπιστοσύνη».
Κομισιόν: «Θετικό» βήμα η έναρξη των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - Το tweet της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
«Καλωσορίζω την προγραμματισμένη έναρξη των συζητήσεων με την Ελλάδα, που είναι κρίσιμες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ» έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ