Κοσμος

Σι Τζινπίνγκ - ΟΗΕ: Δεν θέλουμε Ψυχρό Πόλεμο με τις ΗΠΑ

Ο κορωνοϊός μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια «παγκόσμια απάντηση», έχοντας στην πρώτη γραμμή τον ΠΟΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σι Τζινπίνγκ με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο
Ο Σι Τζινπίνγκ με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο © EPA/Roman Pilipey

Ο Σι Τζινπίνγκ, σε μήνυμά του στον ΟΗΕ, ξεκαθαρίζει ότι η Κίνα δεν επιδιώκει Ψυχρό Πόλεμο με τις ΗΠΑ - Έκκληση Γκουτέρες για παγκόσμια ενότητα λόγω κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 ότι το Πεκίνο «δεν έχει καμία πρόθεση να διεξάγει ούτε Ψυχρό ούτε Θερμό πόλεμο με οποιοδήποτε κράτος», καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της χώρας του και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θα συνεχίσουμε να περιορίζουμε και να επιλύσουε τις διαφορές με τους άλλους μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων» είπε ο Κινέζος πρόεδρος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Φέτος, η Γενική Συνέλευση διεξάγεται αποκλειστικά μέσω βιντεοσκοπημένων ομιλιών, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στην πανδημία, σε μια αποστροφή της ομιλίας του που φάνηκε σαν απάντηση στα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (σ.σ. μολονότι και οι δύο ομιλίες ήταν προηχογραφημένες), ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να υπάρξει μια παγκόσμια απάντηση στην κρίση και να αναγνωριστεί ο ηγετικός ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ, κατηγορώντας αυτήν την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι είναι «μαριονέτα» του Πεκίνου.

«Απέναντι στον ιό, πρέπει να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και να το ξεπεράσουμε μαζί. Πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες της επιστήμης, να δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είπε ο Σι. «Οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικοποίησης του ζητήματος ή στιγματισμού πρέπει να απορριφθεί» πρόσθεσε.

Έκκληση Γκουτέρες για παγκόσμια ενότητα, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται

Αντιμέτωπος με την πανδημία της Covid-19, ο κόσμος χρειάζεται μια «παγκόσμια κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό των "θερμών" συγκρούσεων, κάνοντας "τα πάντα για να αποφύγει έναν νέο ψυχρό πόλεμο».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εγκαινιάζοντας την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

«Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση» προειδοποίησε ο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας την αυξανόμενη σινο-αμερικανική αντιπαλότητα στον κόσμο. Για μια εβδομάδα, 193 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας από σήμερα θα μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται διαδικτυακά φέτος λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

«Ο κόσμος μας δεν θα αντέξει ένα μέλλον στο οποίο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες θα χωρίσουν τον πλανήτη στις δύο πλευρές ενός μεγάλου χάσματος και η καθεμιά θα διέπεται από τους δικούς της εμπορικούς και χρηματοοικονομικούς κανόνες, το δικό της Διαδίκτυο και τις δικές του δυνατότητες στην τεχνητή νοημοσύνη» υπογράμμισε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπενθύμισε επίσης ότι είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο τη διακοπή των εχθροπραξιών για να καταστεί ευκολότερη η καταπολέμηση της πανδημίας κορωνοϊού.

«Ήρθε η ώρα να δώσουμε από κοινού νέα ώθηση στην ειρήνη και στη συμφιλίωση. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της -υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας- για την επίτευξη μιας παγκόσμιας κατάπαυσης του πυρός μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, εκφράζοντας ικανοποίηση για την υποστήριξη που είχε στο θέμα αυτό από τον Μάρτιο.

Επί του πεδίου ωστόσο, λίγα πράγματα έχουν υλοποιηθεί, συμπέρανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Ορισμένα ένοπλα κινήματα ανταποκρίθηκαν -στο Καμερούν, στην Κολομβία, στις Φιλιππίνες και αλλού- παρότι αρκετές από τις εκεχειρίες που είχαν ανακοινωθεί, δεν διατηρήθηκαν» παραδέχτηκε.

Μεταξύ των θετικών εξελίξεων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε το Σουδάν και τη νέα του ιστορική συμφωνία ειρήνης της κυβέρνησης με πέντε οργανώσεις ανταρτών, το Αφγανιστάν με την έναρξη ενδο-αφγανικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και τη Συρία όπου παρατηρείται εκεχειρία για αρκετούς μήνες στην περιοχή της Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.