Κοσμος

Βαθιά θλίψη για το φόρο αίματος στη Μεσόγειο

Συγκλονισμένη η Ύπατη Αρμοστεία από την αυξανόμενη απώλεια ανθρώπινων ζωών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον αυξανόμενο φόρο αίματος από ναυάγια στη Μεσόγειο φέτος καθώς ολοένα περισσότεροι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες ταξιδεύουν με μη αξιόπλοα σκάφη, που βρίσκονται συχνά στα χέρια αδίστακτων διακινητών.

Χθες Δευτέρα, τουλάχιστον 17 άτομα πνίγηκαν όταν βυθίστηκε η βάρκα τους σε διεθνή ύδατα, περίπου 160 χλμ. νότια της Λαμπεντούσα (Ιταλία) και 80 χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης (Λιβύη). Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν δώδεκα γυναίκες, τρία παιδία και δύο άνδρες. Δύο εμπορικά πλοία από τη Γαλλία και το Βανουάτου διέσωσαν 226 άτομα, τα οποία αργότερα εξετάστηκαν από Ιταλούς γιατρούς που μετέφερε το ιταλικό ναυτικό. Το γαλλικό πλοίο Bourbon Arcadia διέσωσε 158 ανθρώπους ενώ άλλοι 68 διασώθηκαν από το Kehoe Tide από το Βανουάτου.

Αυτής της τραγωδίας προηγήθηκαν πολλά ναυάγια στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, 121 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τρία ναυάγια, ενώ 33 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. 134 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τη Λιβυκή Ακτοφυλακή. Οι επιζώντες λαμβάνουν ιατρική βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με το Διεθνές Ιατρικό Σώμα (International Medical Corps) και τη Λιβυκή Ακτοφυλακή. Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει επίσης στους επιζώντες ρουχισμό, στρώματα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Όσον αφορά τα άλλα ναυάγια, το πρώτο συνέβη ανοιχτά της Λιβύης γύρω στις 6 Μαΐου, όταν ένας σκάφος που μετέφερε 130 ανθρώπους ανατράπηκε περίπου μισή ώρα αφότου ξεκίνησε το ταξίδι, μόλις λίγα μίλια από την ακτή. Κάποιοι από τους 53 επιζώντες είπαν στην Υ.Α. ότι οι διακινητές τούς έσπρωξαν να ανέβουν στη βάρκα και ξεκίνησαν παρότι η βάρκα είχε υποστεί ζημιές. Εβδομήντα επτά (77) άτομα πιστεύεται ότι πνίγηκαν, μεταξύ των οποίων και τέσσερις γυναίκες. Από χθες (12 Μαΐου) η ακτοφυλακή έχει ανασύρει από τη θάλασσα 44 πτώματα που πιστεύεται ότι προέρχονται από το ίδιο ναυάγιο, τα περισσότερα από τα οποία ξεβράστηκαν στις ακτές τις τελευταίες μέρες. Οι επιβαίνοντες ήταν από το Σουδάν, τη Γκάνα, το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

Την προηγούμενη εβδομάδα (2 Μαΐου), η Λιβυκή Ακτοφυλακή διέσωσε 80 άτομα (υπηκόους της Ερυθραίας, της Σομαλίας και της Αιθιοπίας) όταν το ακατάλληλο σκάφος στο οποίο επέβαιναν άρχισε να παίρνει νερά, περίπου πέντε χλμ. από την ακτή, στοιχίζοντας τη ζωή σε τέσσερα ακόμη άτομα.

Δύο ημέρες νωρίτερα (30 Απριλίου), η Λιβυκή Ακτοφυλακή εντόπισε τα συντρίμμια ενός ακόμη σκάφους στα ανοικτά των ακτών της Τρίπολης. Ο μοναδικός επιζών, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες σε ένα κρατικό νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι 40 επιβαίνοντες (όλοι Σομαλοί) πνίγηκαν.

Ανάμεσα στα θύματα των ναυαγίων και τους επιζώντες βρίσκονται άνθρωποι που τρέπονται σε φυγή για να γλιτώσουν από βιαιοπραγίες ή διώξεις στις πατρίδες τους. Το ρίσκο που παίρνουν ξεκινώντας αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια στη θάλασσα αντικατοπτρίζουν τις περιορισμένες ασφαλείς επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους στη Λιβύη και αλλού. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ξεκινήσει μια ενημερωτική εκστρατεία σε συνεργασία με τη Λιβυκή Ακτοφυλακή, ΜΚΟ, εταίρους των Ηνωμένων Εθνών και αιτούντες άσυλο, με σκοπό να ενημερώσει τους ανθρώπους για τους πραγματικούς κινδύνους που κρύβουν τα ταξίδια δια θαλάσσης.

Η Ύπατη Αρμοστεία επικροτεί τις επιχειρήσεις διάσωσης από τις Ιταλικές και Λιβυκές Αρχές καθώς και τη συνεργασία ιδιωτικών πλοίων, χωρίς τα οποία, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν αναμφίβολα υψηλότερος. Ζητά όμως παράλληλα, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ειδικά σε ύδατα όπου έχει παρατηρηθεί υψηλός αριθμός περιστατικών. Καλούμε επίσης τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να παράσχουν δυνατότητες νόμιμης μετακίνησης ώστε να αποφεύγονται οι επικίνδυνες θαλάσσιες οδοί, διασφαλίζοντας ότι απελπισμένοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να βρουν καταφύγιο, θα μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν προστασία και άσυλο. Αυτές οι εναλλακτικές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μετεγκατάσταση, την ανθρωπιστική υποδοχή και τη διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης. Ζητούμε ακόμη από τις κυβερνήσεις να μην καταφεύγουν σε τιμωρητικά ή αποτρεπτικά μέτρα, όπως είναι η κράτηση για τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια.

Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά πως μέχρι στιγμής το 2014, περισσότεροι από 170 άνθρωποι έχουν πνιγεί σε ελληνικά, λιβυκά, ιταλικά και διεθνή ύδατα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.