Κοσμος

Βρετανία: Παραδέχθηκε παραβίαση διεθνούς δικαίου ενόψει Brexit

Νομοσχέδιο που θα αναιρεί μονομερώς πρόνοιες της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υποστολή της βρετανικής σημαίας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Υποστολή της βρετανικής σημαίας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου © EPA/OLIVIER HOSLET

Υπουργός Βορ. Ιρλανδίας παραδέχτηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με ν/σ που θα αναιρεί μονομερώς πρόνοιες της Συμφωνίας Αποχώρησης

Στην παραδοχή ότι η βρετανική κυβέρνηση θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με νομοσχέδιο που θα αναιρεί μονομερώς πρόνοιες της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, προέβη το μεσημέρι ο Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις.

Ο κ. Λιούις αναφερόταν στο νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς του Ην. Βασιλείου που τροποποιεί τη συμφωνία με την ΕΕ αναφορικά με την υποχρέωση του Λονδίνου να ενημερώνει τις Βρυξέλλες για κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεων στη Βόρεια Ιρλανδία και με την υποχρέωση των βορειοιρλανδικών επιχειρήσεων να συμπληρώνουν τελωνειακές δηλώσεις για προϊόντα που στέλνουν στη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία).

Η πρόθεση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης έχει προξενήσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση στη Βρετανία όσο και από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτή κατά τη διάρκεια εκτός ημερησίας διάταξης συζήτησης για το θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Λιούις είπε: «Θα έλεγα πως ναι, (το νομοσχέδιο) παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με έναν πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο τρόπο. Αποκτούμε την εξουσία να αναιρέσουμε την έννοια της απευθείας ισχύος του δικαίου της ΕΕ που απαιτεί το Άρθρο 4 (του Πρωτοκόλλου περί Β. Ιρλανδίας) σε συγκεκριμένες, πολύ στενά προσδιοριζόμενες συνθήκες».

Ο Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας πρόσθεσε ότι υπάρχουν προηγούμενα αναθεώρησης διεθνών υποχρεώσεων χωρών λόγω αλλαγής των συνθηκών, ισχυριζόμενος ότι το νομοσχέδιο προωθείται για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για τα συγκεκριμένα ζητήματα μέσω των μηχανισμών επίλυσης διαφορών που προβλέπει η Συμφωνία Αποχώρησης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η πρώην Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο επίσης Συντηρητικός Βουλευτής Σάιμον Χόαρ διατύπωσαν την ανησυχία τους ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «κινδυνεύει να μην αντιμετωπίζεται πλέον ως χώρα που κρατά το λόγο της και που τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Νωρίτερα, την παραίτησή του είχε υποβάλει αιφνιδίως ο γενικός γραμματέας του νομικού τμήματος της κυβέρνησης σερ Τζόναθαν Τζόουνς. Ο ίδιος δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, αλλά εκτιμάται ότι οφείλεται στη διαφωνία του με το νομοσχέδιο και το πώς αυτό φαίνεται να μη συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τζόνσον.

Ο σκιώδης Γενικός Εισαγγελέας του Εργατικού Κόμματος λόρδος Φάλκονερ σχολίασε ότι η παραίτηση του σερ Τζόναθαν «δείχνει πως κάτι υπάρχει πολύ σάπιο σε αυτή την κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.