Κοσμος

Ισοτιμία τουρκικής λίρας: Κοντά στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της

Ανταλλάσσεται λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 7,4161

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η τουρκική λίρα κυμάνθηκε σήμερα κοντά στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της καθώς τα δεδομένα έδειξαν πως η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε.

Με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων δέκα χρόνων συρρικνώθηκε η τουρκική οικονομία, γεγονός που έφερε την ισοτιμία της τουρκικής λίρας κοντά στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της.

Η λίρα σημείωσε πτώση 0,2%, στις 7,3511 έναντι του δολαρίου, και ανταλλάσσεται λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 7,4161, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε 9,9% το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που τα πήγε καλύτερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μείωση κατά 11,8%.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 19% έναντι του δολαρίου φέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και αναλυτές λένε πως η μείωση της ισοτιμίας του θα ήταν χειρότερη, αν μέτρα που ελήφθησαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχαν ασκήσει πίεση στο δολάριο.

Υποβάθμιση από τον Fitch

Σε αρνητική, από σταθερή, αναθεώρησε την προοπτική της τουρκικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση του αξιόχρεου στο ΒΒ-.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ο οίκος Fitch δεν πείστηκε από τις ανακοινώσεις Ερντογάν σχετικά με το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης Fitch επισημαίνει ότι η μείωση αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, η αδύναμη νομισματική αξιοπιστία, το σημαντικό μέγεθος του ελλείμματος και η μείωση των επιτοκίων ήταν μεταξύ των λόγων που αποφασίστηκε η αναθεώρηση του Οutlook.

Επιπλέον, ο Fitch κάνει αναφορά στις πολιτικές πιέσεις και την περιορισμένη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας -παράγοντας που αυξάνουν τους κινδύνους για την οικονομία της Τουρκίας. Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η φέτος θα καταγραφεί ύφεση της τάξεως του 3,9% στην Τουρκία.

Τέλος, η έκθεση του Fitch κάνει αναφορά στους γεωπολιτικούς κινδύνους, σημειώνοντας ότι συνολικά η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης είναι παρόμοια με εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, η έκθεση σημειώνει ότι οι πιθανές κυρώσεις της ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο, αλλά παραμένει η πιθανότητα να βλάψουν το επενδυτικό αίσθημα.