- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κυπριακές πηγές παρουσιάζουν τον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας που ανέφερε προφορικά ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Τον κατάλογο επιλογών για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας που παρουσίασε προφορικά κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αποκαλύπτει το κυπριακό Alpha Κύπρου.
Ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος παρουσιάστηκε προφορικά ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσης του, κρίνεται ικανοποιητικός από Αθήνα και Λευκωσία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε αντίθεση με προηγούμενες συνόδους υπήρξε ευρεία κατανόηση της ανάγκης για επιβολή κυρώσεων. Το πακέτο παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.
Ο κατάλογος των κυρώσεων
- Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
- Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
- Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
- Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία
- Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
- Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Πολιτική συμφωνία για υιοθέτηση των εισηγήσεων της Λευκωσίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε φορτικά στη διάρκεια της συζήτησης πως δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετεί δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς την υπεράσπιση των αρχών και αξιών της, εστιάζοντας στην απαίτηση του κ. Μπορέλ όπως υπάρξει στήριξη για επιβολή κυρώσεων στο ζήτημα της Λευκορωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη θέση ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συναινέσει σε κάτι τέτοιο, αν υπάρξει αντίστοιχη υποστήριξη για πολιτική συμφωνία για άμεση υιοθέτηση των προτάσεων που υπέβαλε η Λευκωσία τον Ιούνιο για προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα κυρώσεων για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών επαναβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο και καλούν την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.
Aυξανόμενη δυσφορία για την Τουρκία
Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι το Συμβούλιο εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε μονομερή ενέργεια, κάτι το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη να δημιουργήσει ένα χώρο για διαπραγματεύσεις. «Θέλουμε να δοθεί μια σοβαρή ευκαιρία στο διάλογο», τόνισε και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ στην περιοχή. Καλωσόρισε δε προς αυτό τον σκοπό τη γερμανική πρωτοβουλία μεσολάβησης.
Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για περιοριστικά μέτρα που αρχικά στοχεύουν πρόσωπα, στη συνέχεια όμως θα στοχεύουν, πλοία, οντότητες, υποδομές, περιουσιακά στοιχεία, περιορισμό χρήσης λιμανιών, περιορισμούς επί προμηθειών και παροχής τεχνολογίας και άλλα οικονομικά μέτρα σε ό,τι σχετίζεται με τις ενέργειες αυτές καθαυτές τις παράνομες ενέργειες. Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα και επί άλλων τομέων της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή. Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελπίδα όλων είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ