- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Επικίνδυνα παιχνίδια από την Τουρκία με την ελληνική υφαλοκρηπίδα και το Oruc Reis - Διπλωματικός πυρετός στην Ευρώπη - Παρέμβαση ΗΠΑ και απειλές από Ερντογάν.
Κλιμακώνεται επικίνδυνα από την Τουρκία η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, φθάνοντας έως και 20 μίλια εντός αυτής.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», με δύο βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το Oruc Reis «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του «θορύβου» που προκαλείται. Γύρω στις 19.10 το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, εκπέμποντας το σήμα που δείχνει την ακριβή του θέση.
Ελληνικά πολεμικά πλοία συνεχίζουν να εκπέμπουν προειδοποιητικό μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πρέπει να αποχωρήσουν. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.
Ειδικότερα, μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis και παραμένουν σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, με το ΓΕΕΘΑ να προχωρεί στην ανάκληση αδειών για τους αξιωματικούς, οι οποίοι καλούνται πλέον να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στις μονάδες τους.
Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες με το Oruc Reic να το συνοδεύουν τουρκικές φρεγάτες, χωρίς όμως να γνωστοποιεί τον χρόνο και τον τόπο όπου ελήφθησαν.
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις και η αποστολή του Oruc Reis για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τέθηκαν επί τάπητος και σε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020 όταν η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis σε θαλάσσια ζώνη εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ακολούθησε νεότερη τουρκική NAVTEX (μετά την ελληνική αντί-NAVTEX), στην οποία η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι οι προγραμματισμένες έρευνες που κάνει είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Η νέα ένταση στο Αιγαίο και η αποστολή του Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο δεν εξέπληξε την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια εξέλιξη -ειδικά μετά την υπογραφή της «ιστορικής» συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που επιβεβαίωνε εκ νέου το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα, κάτι που η Τουρκία επιμένει να μην αποδέχεται.
Νέες απειλές από Ερντογάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες με το Oruc Reis - Ελάτε για διάλογο
Για το Oruc Reis που βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την Τουρκία και τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο τοποθετήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας». Και ξεκαθάρισε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες.
«Το πιο σημαντικό ζήτημα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν οι απαντήσεις που δώσαμε στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά το έδειξε για άλλη μια φορά και στράφηκε σε συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία δεν είχε νομική βάση» δήλωσε, ο Ερντογάν, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα. Και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που προσπαθεί να "εγκλωβίσει" τη χώρα στις ακτές της, αγνοώντας τα τεράστια τουρκικά εδάφη» προειδοποιώντας πως «όσοι αγνοούν τις εκκλήσεις μας για διάλογο σκοτεινιάζουν το μέλλον τους».
«Ας συγκεντρωθούμε όλες οι χώρες της Μεσογείου. Ας βρούμε έναν τύπο που είναι αποδεκτός από όλους και προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Είμαστε πάντα εκεί για να επιλύσουμε τις διαφορές μέσω διαλόγου. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια και στον τομέα της διπλωματίας έως ότου επικρατήσει η κοινή λογική» υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν.
Και συμπλήρωσε: «Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis αγκυροβόλησε στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας και μετακινήθηκε προς την περιοχή έρευνας. Όπως και στην οικονομία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία της χώρας μας στην ενέργεια».
Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρμεντ για Oruc Reis και Τουρκία
Θέση για τις νέες προκλητικές ενέργειες από την Τουρκία και το Oruc Reis που βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πήρε το Στέιτ Ντιπάρμεντ.
Ειδικότερα, το Στέιτ Ντιπάρμεντ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις κινήσεις της Τουρκίας που «δυναμιτίζουν» την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Για πολλοστή φορά, όμως, δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση σχετικά με το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως «προκλητικές» και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία και το Oruc Reis που βρίσκεται νότια από το Καστελόριζο.
Διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες - Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής
Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η «πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή».
Την ίδια στιγμή η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με το Oruc Reis. Όπως τόνισε πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους Ευρωπαΐους ηγέτες». Επιπροσθέτως, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο» και ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι και αυτό της Τουρκίας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ