Κοσμος

Βηρυτός: Βυθισμένο στο λιμάνι το πλοίο που έφερε τη χημική βόμβα

Το χρονικό μέχρι τη φονική έκρηξη με τους 158 νεκρούς και τους 6.000 τραυματίες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έκρηξη στη Βηρυτό: Δορυφόρος δείχνει το πλοίο MV Rhosus να έχει βυθιστεί στο λιμάνι - Είχε μεταφέρει στον Λίβανο το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την τραγωδία.

Νέες εξελίξεις με την έκρηξη στη Βηρυτό, καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες από το βυθισμένο πλοίο στο λιμάνι που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο.

Το χημικό λίπασμα που προκάλεσε τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό, βυθίζοντας στο πένθος τον Λίβανο, είχε εκφορτωθεί και «ξεχαστεί» σε αποθήκες για χρόνια από τις αρχές του Λιβάνου.

Η φονική έκρηξη στη Βηρυτό προκάλεσε νέο κύμα λαϊκής οργής στον Λίβανο. Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, μετατρέποντας αρκετούς δρόμους σε πεδίο μάχης. Το μήκους 86 μέτρων, υπό σημαία Μολδαβίας, MV Rhosus είχε φθάσει στη Βηρυτό τον Νοέμβριο του 2013. Είχε αποπλεύσει από τη Γεωργία με προορισμό τη Μοζαμβίκη. Ο Ρώσος πλοιοκτήτης αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και σκόπευε να βγάλει κάποια πρόσθετα χρήματα, αναλαμβάνοντας τη μεταφορά φορτίου από τον Λίβανο.

Εκεί, όμως το πρόσθετο φορτίο αποδείχθηκε πολύ βαρύ για το Rhosus MV και το πλήρωμα αρνήθηκε να το παραλάβει. Στη συνέχεια οι αρχές του Λιβάνου απαγόρευσαν τον απόπλου του πλοίου, καθώς δεν καταβλήθηκαν τα χρέη ελλιμενισμού, ενώ το έκρινε και μη αξιόπλοο, με αποτέλεσμα το MV Rhosus να μην αποπλεύσει ποτέ.

 

Μετά την κατάσχεση και αποθήκευση του επικίνδυνου φορτίου (νιτρικό αμμώνιο) στην αποθήκη 12 του λιμανιού της Βηρυτού, το Rhosus MV παρέμεινε επί αρκετά χρόνια αγκυροβολημένο. Τον Φεβρουάριο του 2018 σημειώθηκε μεγάλη διαρροή, που προκάλεσε τη βύθισή του, σύμφωνα με δημοσίευμα στους New York Times, που δημοσίευσαν και δορυφορικές φωτογραφίες από το ναυάγιο του πλοίου στη Βηρυτό.

Έκρηξη στη Βηρυτό: «Εγκλωβισμένοι» για μήνες στο μοιραίο πλοίο που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο ο καπετάνιος και το πλήρωμα

Από τη στιγμή που οι αρχές του Λιβάνου καθήλωσαν το πλοίο στα τέλη του 2013, ο καπετάνιος του, Μπόρις Προκόσεφ, και άλλα τρία μέλη του πληρώματος αναγκάστηκαν να μείνουν μέσα σε αυτό επί 11 μήνες, ζώντας από τις προμήθειες.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο καπετάνιος Μπόρις Προκόσεφ, ο Ρώσος ιδιοκτήτης, Ιγκόρ Γκρετσούσκιν, τους εγκατέλειψε χωρίς να καταβάλει τους μισθούς τους ή να ξοφλήσει τα χρέη του στο λιμάνι. Ευτυχώς για εκείνους, οι αρχές του Λιβάνου τούς παρείχαν ορισμένα τρόφιμα μέχρι να λάβει τέλος η απίστευτη ταλαιπωρία τους.

Κάποια στιγμή ο καπετάνιος πούλησε καύσιμα από το πλοίο και με τα χρήματα αυτά προσέλαβε δικηγόρους που φρόντισαν για την απελευθέρωσή τους το 2014. Η αίτηση που υπέβαλαν το 2015 στο δικαστήριο υπογράμμιζε «τον άμεσο κίνδυνο για το πλήρωμα λόγω της "επικίνδυνης" φύσης του φορτίου». Εικόνες, μάλιστα, που είχαν δει εκείνη την περιόδο το φως της δημοσιότητας, έδειχναν τον καπετάνιο πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου με φόντο τις σακούλες με το νιτρικό αμμώνιο.

Το επικίνδυνο φορτίο μεταφέρθηκε προσωρινά στην αποθήκη 12 μετά την απελευθέρωση του πληρώματος και την επιστροφή του στην Ουκρανία το 2014. Παρά τις καταγγελίες και τα διάφορα αιτήματα στις αρμόδιες αρχές για την άμεση μεταφορά τους, οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, δεν έφυγαν ποτέ από εκεί μέχρι τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

«Είναι τραγικό που πέθαναν άνθρωποι. Δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Συνειδητοποίησα ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι που ευθύνεται για αυτήν την τραγωδία» δήλωσε ακόμη ο καπετάνιος του πλοίου που μετέφερε τη χημική «βόμβα» στη Βηρυτό.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ