Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Νίκος Δένδιας από Κάιρο: «Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις στην περιοχή»
Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία για την ΑΟΖ, καθορίζοντας τις μεταξύ τους θαλάσσιες ζώνες - Νέο αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία - Δείτε τον χάρτη.
Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε μεταβεί νωρίτερα εκτάκτως στο Κάιρο.
Όπως έγινε γνωστό, Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν για την ΑΟΖ και υπέγραψαν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020.
Οι υπογραφές στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ έπεσαν στο Κάιρο, όπου βρίσκεται ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας. Στις πρώτες τους κοινές δηλώσεις, τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, ξεκαθάρισαν ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, εκτιμώντας ότι συμβάλει στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία που υπογράφει τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα με γειτονική της χώρα για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Η πρώτη ήταν με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020. Για τον σκοπό αυτό είχε μεταβεί στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν έντονη μετά τις υπογραφές με την Ιταλία, την ώρα που οι κινήσεις της Ελλάδας στη διπλωματική σκακιέρα συνεχίζονταν με μεθοδικότητα και συγκεκριμένη στόχευση. Σειρά πήρε η Αίγυπτος και η εντατικοποίηση των επαφών - διαβουλεύσεων που θα οδηγούσαν στην υπογραφή συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καΐρου. Όπως και έγινε.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Κάιρο, όπου έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Ο Νίκος Δένδιας είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, προκειμένου να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν πέσουν οι υπογραφές στη συμφωνία για την ΑΟΖ. Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος και άλλα διμερή θέματα.
Ο Νίκος Δένδιας είχε επισκεφτεί ξανά το Κάιρο στις 18 Ιουνίου 2020 λίγες ημέρες μετά την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε δηλώσει εκείνες τις ημέρες από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα: «Πιάσαμε ξανά το νήμα της διαπραγμάτευσης για τις οικονομικές ζώνες Ελλάδας και Αιγύπτου».
Δείτε τη στιγμή που o Νίκος Δένδιας υπογράφει στο Κάιρο την ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν για την ΑΟΖ - Το αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, ξεκαθάρισαν πως η συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ των δύο κρατών είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο.
Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας για τις θαλάσσιες ζώνες που υπεγράφη στα τέλη του 2019 μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (σ.σ. στηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την κυβέρνηση Ερντογάν) είναι «άκυρο» και «παράνομο».
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα, γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας».
«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών. Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε «υποδειγματική» και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.
Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» ξεκαθάρισε.
Επεσήμανε, ακόμη, πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι «το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης» και διαμήνυσε ότι «μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».
Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται στο ίδιο διπλωματικό πλαίσιο, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.
Αιγύπτιος ΥΠΕΞ για συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας - Καΐρου: Θα βοηθήσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
Από τη μεριά του ο Σάμεχ Σούκρι δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την υπογραφή της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, ότι η συμφωνία «επιτρέπει τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα να προχωρήσουν, μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές».
«Η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για περαιτέρω περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η σχέση με την Ελλάδα είναι «παλιά και πολύ σημαντική για την Αίγυπτο».
«Υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Θα προχωρήσουμε με αυτήν στην επένδυση πολλά υποσχόμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο» ξεκαθάρισε.
«Η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αντιμετώπιση ανεύθυνων πολιτικών για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, εκτός από την παρέκκλιση από τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου» κατέληξε ο Σάμεχ Σούκρι για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρέμεναν υπό την απειλή πυρκαγιάς
Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο συνεργασίας
«Συνεργαστήκαμε σαν ομάδα με τον Τραμπ», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο ρώσος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να εμποδίσει την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ
O Aμερικανός πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει την επιβολή δασμών
Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με ισχυρές μπαταρίες παρέχοντας δωρεάν internet
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών
Iατρικά επείγοντα περιστατικά συμβαίνουν σε περίπου 1 από κάθε 604 πτήσεις
Το 2020 τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Βιέννη
Μίλησε για την πολιτική και τον ρόλο της στη δεύτερη κυβέρνηση του πατέρα της
Τρεις οι νεκροί - Ανάμεσά τους και ένας άμαχος
Το χρωστικό αυτό υπάρχει σε σχεδόν 3.000 προϊόντα διατροφής
Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς
Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών κυρίως από Πακιστανούς στη Βρετανία, η πολιτική ατζέντα, ο Κιρ Στάρμερ, ο Έλον Μασκ και η πολιτική ορθότητα
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τραγούδησε τα «χρόνια πολλά» στην Ιταλίδα ομόλογό του
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ
«Προχώρα, μπορείς να γράψεις ιστορία», απαντούν οι fans του διάσημου YouTuber
Η πρώην πρώτη κυρία απουσίαζε και από την κηδεία του Τζίμι Κάρτερ
O Καναδός ήταν ο πρώτος ξένος Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.