- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Έκρηξη στη Βηρυτό: Στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες από το «σημείο μηδέν» - Έφθασαν τους 135 οι νεκροί - Πάνω από 5.000 οι τραυματίες.
Κόβουν την ανάσα οι πρώτες φωτογραφίες από το «σημείο μηδέν», όπου σημειώθηκε η τρομακτική έκρηξη στη Βηρυτό.
Ο τραγικός απολογισμός από την έκρηξη στη Βηρυτό ολοένα και αυξάνεται, την ώρα που οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα χαλάσματα.
Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα μετατράπηκαν σε ερείπια στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, καθώς το ωστικό κύμα κατέστρεψε τα πάντα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι όλα έγιναν σε μια στιγμή. Τεράστιες ζημιές στο κεντρικό λιμάνι της πρωτεύουσας, ενώ πρόβλημα φαίνεται να δημιουργείται με την επάρκεια των σιτηρών, καθώς δίπλα από την αποθήκη με τις «ξεχασμένες» εκρηκτικές ύλες που τινάχτηκε στον αέρα, υπήρχε κτιριακό συγκρότημα με χώρους γεμάτους σιτηρά.
Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο λιμάνι της Βηρυτού, ότι τουλάχιστον 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος (που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών) ήταν αποθηκευμένα επί 6 ολόκληρα χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.
Οι πρώτες φωτογραφίες από το «σημείο μηδέν», μετά την έκρηξη στη Βηρυτό, αναρτήθηκαν στο Twitter από τον δημοσιογράφο Ριάμ Νταλάτι. Δείχνουν ό,τι απέμεινε από τις αποθήκες σιτηρών, δίπλα ακριβώς από το σημείο όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη στη Βηρυτό.
Διάφορα βίντεο από τη στιγμή της τρομακτικής έκρηξης στη Βηρυτό συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο των social media, την ώρα που ολοένα και περισσότερα κράτη δηλώνουν έτοιμα να στείλουν βοήθεια στον Λίβανο.
Έκρηξη στη Βηρυτό: Αυξήθηκαν εκ νέου οι νεκροί - Έφθασαν τους 135
Οι νεκροί από την έκρηξη στη Βηρυτό ολοένα και αυξάνονται. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τουλάχιστον 135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την τρομακτική έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας.
Δεκάδες οι αγνοούμενοι, με τα σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να εντοπίσουν ζωντανούς κάτω από τόνους μπάζα. Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα αυξηθούν εκ νέου τις επόμενες ώρες. Οι εικόνες από περιοχές κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού παραπέμπουν σε βομβαρδισμένο τοπίο. Ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι», δρόμοι άνοιξαν, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από το «σημείο μηδέν».
«Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους» ανέφερε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας.
Τα νοσοκομεία στη Βηρυτό είναι γεμάτα από τραυματίες, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά τους 5.000.
Δείτε το βίντεο με τις πρώτες εικόνες μετά την τρομακτική έκρηξη στη Βηρυτό
Λίβανος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός - Πρόβλημα με τα σιτηρά - Ψάχνουν τους υπεύθυνους της τραγωδίας
Η κυβέρνηση στον Λίβανο κήρυξε την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού.
Παράλληλα, παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό. Ήδη, στρατιώτες βρίσκονται σε πολλά σημεία της πόλης και συνδράμουν στην επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τραυματισμένων ανθρώπων. «Η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες» ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.
Επιπλέον, η κυβέρνηση στον Λίβανο ζήτησε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε τη φονική έκρηξη.
Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση «ζητά να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη, επεσήμανε η Σαμάντ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης μετά τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.
Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομίας του Λιβάνου Ραούλ Νέχμε εκτίμησε ότι τα αποθέματα σιτηρών στον Λίβανο επαρκούν για «λίγο λιγότερο από έναν μήνα». «Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους» πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο Reuters, υπογραμμίζοντας πως ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ