Αυστρία κατά Ερντογάν: Εκμεταλλεύεται πολιτικά την Αγία Σοφία
Πώς σχολιάζει Αυστριακή υπουργός τη μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί


Νέα πυρά από την Αυστρία κατά Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Ο πρόεδρος της Τουρκίας τη μετέτρεψε σε τζαμί για πολιτικούς σκοπούς.
«Το ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται την Αγία Σοφία για τους πολιτικούς σκοπούς του και τη μετατρέπει σε τζαμί, δείχνει ξεκάθαρα ότι εδώ δεν βρίσκεται στο προσκήνιο η θρησκεία αλλά μία διχαστική πολιτική ιδεολογία» αναφέρει η υπουργός Ενσωμάτωσης της Αυστρίας Σουζάνε Ράαμπ.
Όπως επισημαίνει η αυστριακή υπουργός, «εδώ και δεκαετίες η Αγία Σοφία, ως μουσείο, ήταν ανοικτή σε εκατομμύρια ανθρώπους όλων των πολιτισμών και όλων των θρησκειών και αποτελούσε ένα σημαντικό και όμορφο σύμβολο για την ειρηνική συνύπαρξη».
Ως «νεότερο κρίκο σε μία αλυσίδα προκλήσεων» είχε καταγγείλει πρόσφατα τη μετατροπή από την Τουρκία της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ενώ σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη και στο Βόρειο Ιράκ σημείωνε πως «απλούστατα η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης».
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είχε τονίσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκεί απέναντι στην Τουρκία «μία ισχυρή πολιτική και να μιλά μία σαφή γλώσσα (…) σε μία σταθερή βάση αξιών», και ταυτόχρονα είχε ζητήσει εκ νέου τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι "και εδώ η ΕΕ θα έπρεπε να κάνει μία σαφή τομή και να δηλώσει πως όλα αυτά δεν είναι πλέον επιτρεπτά και σωστά".
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα σημειώθηκε μία νέα διπλωματική ένταση μεταξύ Βιέννης και Άγκυρας, εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων στην αυστριακή πρωτεύουσα ανάμεσα σε Κούρδους και αριστερούς διαδηλωτές από τη μία πλευρά και σε Τούρκους ακραίους εθνικιστικούς και ακροδεξιούς αντιδιαδηλωτές από την άλλη, κατά τις οποίες υπήρξαν τραυματίες, συλλήψεις και υλικές ζημιές. Σε σχέση με τα επεισόδια αυτά, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε κατηγορήσει την Τουρκία ότι «σπέρνει διχόνοια» και εργαλειοποιεί τα περιστατικά για τους δικούς της σκοπούς.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Άγκυρα χρησιμοποιεί την κατάσταση για να «δημιουργήσει κλίμα» για τα δικά της συμφέροντα, και αυτό συνιστά εκμετάλλευση των ανθρώπων με τουρκικές ρίζες που ζουν στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε ο ίδιος, για τον λόγο αυτό είχε κληθεί στο αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στη Βιέννη, για να του καταστεί σαφές «ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην επιδίωξη της Τουρκίας να ασκεί επιρροή στους ανθρώπους εδώ στην Αυστρία και να τους εργαλειοποιεί για τις διαφορές της».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω διαδικτύου - Πολεμούσε ως μισθοφόρος
Οι πιστοί έχουν ξεπεράσει τις 150.000 - Δεκάδες διεθνείς ηγέτες
Βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ
H επίσκεψη που έγραψε ιστορία και το μήνυμα αλληλεγγύης
Αυτοκτόνησε σε ηλικία 41 ετών - Ο αγώνας της κατά της σεξουαλικής κακοποίησης
130 αντιπροσωπείες και 200.000 προσκυνητές αναμένεται να κατακλύσουν την πλατεία του Αγίου Πέτρου
Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης
Χιλιάδες στους δρόμους μετά από ένα βίντεο - πρόβλεψη
Περισσότεροι από 250.000 πιστοί απέτισαν φόρο τιμής στον Ποντίφικα
Δεν είναι γνωστό αν διαθέτει την ανάλογη εμπειρία
Κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης για εκπαίδευση με αλεξίπτωτο
Ο Ουκρανός πρόεδρος επικαλέστηκε συναντήσεις με στρατιωτικούς αξιωματούχους
Εισαγγελείς ζητούν την επιβολή της θανατικής ποινής
Mετά από δεκαετή παύση λόγω της κρίσης στα ακίνητα της χώρας
Οι δύο γειτονικές χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα και έχουν ήδη εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 1947
«Βοήθησε έναν παράτυπο μετανάστη να αποφύγει τη σύλληψη», δήλωσε ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών
Ποιοι αναμένουν έναν μεγάλο σεισμό άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Mετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
H επιθυμία του είναι να ταφεί στην Σάντα Μαρία Ματζόρε
Πρόκειται μια μινιατούρα ντάσχουντ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.