- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μεξικό: Πώς η νόσος Covid-19 φέρνει τη «ναρκοελεημοσύνη»
Νέα στήλη - Γράμμα από τη Λατινική Αμερική: Ένοπλες ομάδες στο Μεξικό που ανήκουν στα καρτέλ των ναρκωτικών αρχίζουν να μοιράζουν στους φτωχούς διάφορα είδη πρώτης ανάγκης
Μεξικό: Πώς ο Covid-19 εμφάνισε ξανά το φαινόμενο της «ναρκοελημοσύνης» όπου καρτέλ ναρκωτικών βοηθούν οικονομικά και με είδη πρώτης ανάγκης τους φτωχούς
Καθώς η πολιτική της καραντίνας-λάιτ που αναγκάσθηκε να εφαρμόσει χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό το Μεξικό οδήγησε, όπως και αλλού, στη δημιουργία χιλιάδες ανέργων χωρίς κανένα πόρο, αρχίζει να εμφανίζεται ξανά το φαινόμενο της «ναρκοελημοσύνης» (narcolimozna): ένοπλες ομάδες που ανήκουν στα καρτέλ των ναρκωτικών αρχίζουν να μοιράζουν στους φτωχούς διάφορα είδη πρώτης ανάγκης.
Έτσι π.χ το καρτέλ Golfo μοίρασε είδη πρώτης ανάγκης σε 300 φτωχές οικογένειες στα σύνορα της χώρας με τις Η.Π.Α. Η μοιρασιά από ένοπλες ομάδες του καρτέλ έγινε μέρα μεσημέρι χωρίς να διανοηθεί κανείς να τους σταματήσει. Τα πακέτα βοήθειας φέρουν επάνω επιγραφές της προέλευσής τους π.χ. «Βοήθεια του καρτέλ Golfo».
Ανάλογες σκηνές έγιναν και στην πόλη του Acahuato του Michoacan όπου δραστηριοποιείται η ομάδα «Τα Ενωμένα Καρτέλ». Και εδώ μοιράσθηκαν κιβώτια με φαγητά από ένοπλες ομάδες κάτω από τα αμήχανα βλέμματα των αρχών.
Ξεχωρίζει η περίπτωση της πόλης Jalisco όπου η κόρη του ηγέτη του καρτέλ της Sinaloa «El Chapo» μοίρασε εκατοντάδες πακέτα βοήθειας σε οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων που είχαν ήδη ζητήσει βοήθεια μέσω των κοινωνικών δικτύων. Όλα τα πακέτα έφεραν την φωτογραφία του El Chapo.
Συνολικά υπολογίζεται ότι τέτοιες διανομές έγιναν σε τουλάχιστον 10 περιοχές της χώρας. Όλες έχουν δύο κοινά σημεία:
- Ότι γίνονται μέρα-μεσημέρι από βαριά οπλισμένους άνδρες που επιβαίνουν σε ημιθωρακισμένα φορτηγά και η βοήθεια φέρει το σήμα της ομάδας που την παρέχει.
- ότι γίνεται κάτω από τα μάτια των αρχών χωρίς να τολμάει κανείς να παρέμβει.
Στο Μεξικό ιστορικά οι Νάρκος προσπαθούσαν να ταυτιστούν στο φαντασιακό επίπεδο με τον Ρομπέν των Δασών. Με αυτόν τον τρόπο ρομαντικοποιούσαν τα εγκλήματά τους έτσι ώστε οι αποδέκτες της ελεημοσύνης να ξεχάσουν τις δολοφονίες, τις σφαγές τους μαζικούς τάφους, τις απαγωγές κ.λπ.
Έτσι ο Ismael «El Mayo» Zambada, που θεωρείται ο σημερινός ηγέτης του Καρτέλ της Sinaloa, συνήθιζε να μοιράζει κούτες με μπίρα και τσιγάρα στους χωριανούς του. Επιπλέον είχε φτιάξει έναν βρεφονηπιακό σταθμό που χρησιμοποιούσαν φτωχές οικογένειες και μανάδες χωρίς άνδρες.
Ο Servando Gómez, «La Tuta», τέως αρχηγός των «Ιπποτών του Ναού» της περιοχής του Μichoacan μοίραζε χαρτονομίσματα στον κόσμο που τον πλησίαζε: 600 πέσος (30 ευρώ) σε γυναίκες με μωρό στην αγκαλιά, 200 πέσος στους χωριάτες, 100 πέσος σε παιδιά και εφήβους. Σήμερα εκτίει μια ποινή 55 ετών φυλάκισης.
Τη δεκαετία του '90 ο Amado Carrillo Fuentes, ο «Κύριος των Ουρανών», έγινε ο πιο ισχυρός νάρκο της Λατινικής Αμερικής. Οι συντοπίτες του στην Sinaloa θυμούνται ακόμα τη φιλανθρωπία του, το γεγονός ότι πλήρωνε τα ιατρικά έξοδα πολλών συγχωριανών του καθώς επίσης και για την επιδιόρθωση των δρόμων και την κατασκευή σχολείων.
Για πολλά έτη ένα σημαντικό τμήμα του κλήρου της Καθολικής Εκκλησίας είχε συμβιβασθεί με τη «ναρκοελημοσύνη», ιδιαίτερα καθ' όσον πολλοί νάρκος βοηθούσαν οικονομικά το χτίσιμο εκκλησιών. Στην κηδεία του Carrillo Fuentes o παπάς είπε: «Ζητάμε απο τον Κύριο να δεχθεί τον αδελφό μας στον ουρανό, δεν τον κρίνουμε».
Το 2005 ο επίσκοπος Ramón Godínez Flores διαβεβαίωνε ότι το χρήμα των νάρκος εξαγνιζόταν όταν γινόταν δωρεά στην εκκλησία.
Έπρεπε να περιμένει κανείς μέχρι το 2010 για να δει την εκκλησία να αλλάζει ριζικά στο θέμα αυτό και να καταδικάζει τη «ναρκοελεημοσύνη».