Αυτές τις κυρώσεις πρότεινε στην ΕΕ η Ελλάδα κατά της Τουρκίας
Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του την ενεργοποίηση του άρθρου 42 σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης
Πώς η Ελλάδα πιέζει την Ευρώπη για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία - Τι είναι το άρθρο 42 που ζήτησε να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης.
Η πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχε κάποιο άμεσο αποτέλεσμα σε επίπεδο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι φρόντισαν να καταδικάσουν την Τουρκία να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.
Ωστόσο, δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένα οικονομικά -και όχι μόνο- μέτρα κατά της Άγκυρας για την προκλητική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, πάντως, φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη για το τι θα κάνει σε περίπτωση που η Άγκυρα αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ασκώντας παράλληλα πιέσεις για τον σχηματισμό συγκεκριμένης λίστας κυρώσεων, η οποία θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν.
Διπλωματικοί παρατηρητές εκτίμησαν ότι είναι η πρώτη φορά που δίπλα από την Ελλάδα και την Κύπρο σχηματίστηκε μια ομάδα κρατών-μελών της ΕΕ τα οποία τάχτηκαν ανοικτά κατά της Τουρκίας. Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Εσθονία μεταξύ αλλων εξαπέλυσαν τα πυρά τους για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, μάλιστα, να ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν.
Επιπλέον, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κανένας εκπρόσωπος των κρατών - μελών που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προσπάθησε να δώσει «δίκιο» στην Τουρκία και στις επιλογές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ποιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας μελετά η ΕΕ - Τι ζήτησε η Ελλάδα
Μεταξύ άλλων η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία ζήτησε να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας και συγκεκριμένα μέτρα για τις τουρκικές τράπεζες και την τουριστική βιομηχανία της χώρας.
«Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της» είχε αναφέρει μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ανάμεσα στις κυρώσεις που έπεσαν στο τραπέζι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είναι η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και της προενταξιακής χρηματοδότησης. Μια εξέλιξη που θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για την τουρκική οικονομία, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, συζητήθηκε η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης που περιλαμβάνει και συμφωνίες για δασμούς, καθώς και ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως και η διακοπή πώλησης όπλων και ανταλλακτικών απ’ όλα τα κράτη - μέλη προς την Τουρκία.
Τι είναι το άρθρο 42 που θα ζητήσει να ενεργοποιηθεί η Ελλάδα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης
«Η Ελλάδα διαθέτει ικανές ένοπλες δυνάμεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει. Γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί. Μα καθόλου» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.
Και εξήγησε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συνταγματική υποχρέωση να προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών απευθύνθηκε στους 26 συναδέλφους του που μετείχαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έγινε στις Βρυξέλλες. Πηγές αναφέρουν ότι ο Νίκος Δένδιας εξήγησε πως σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τότε η Αθήνα έχει συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης. Στην περίπτωση κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας με έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης, της Ρόδου ή κάποιου άλλου ελληνικού νησιού, είτε με άλλου είδους τουρκικής ενέργειας σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η Αθήνα θα αντιδράσει στρατιωτικά.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση η Αθήνα θα επικαλεστεί το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ, ζητώντας τη στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.
«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» τονίζεται στο προοίμιο του άρθρου 42 παράγραφος 7 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ.
«Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της» σημείωσε ακόμη ο κ. Δένδιας για την Τουρκία και τις προτεινόμενες κυρώσεις.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρεις οι νεκροί - Ανάμεσά τους και ένας άμαχος
Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς
Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών κυρίως από Πακιστανούς στη Βρετανία, η πολιτική ατζέντα, ο Κιρ Στάρμερ, ο Έλον Μασκ και η πολιτική ορθότητα
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τραγούδησε τα «χρόνια πολλά» στην Ιταλίδα ομόλογό του
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ
«Προχώρα, μπορείς να γράψεις ιστορία», απαντούν οι fans του διάσημου YouTuber
Η πρώην πρώτη κυρία απουσίαζε και από την κηδεία του Τζίμι Κάρτερ
O Καναδός ήταν ο πρώτος ξένος Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας
72 ώρες διορία στην εταιρεία Meta έδωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, προκειμένου να εξηγήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες της κατάργησης της υπηρεσίας ελέγχου του περιεχομένου στις πλατφόρμες της
Ανησυχίες για τις «δημοκρατικές παρεκκλίσεις» του δισεκατομμυριούχου
Τι λένε ισραηλινά ΜΜΕ
Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε
Οι διαφαινόμενες εξελίξεις στο δυτικό πολιτικό σύστημα, κάποιες εκ των οποίων ήδη δρομολογήθηκαν, αποκτούν χαρακτηριστικά ριζικής ανατροπής των κοινωνικών και οικονομικών σταθερών.
O διάσημος συγγραφέας λύνει τη σιωπή του μετά από τις καταγγελίες πολλών γυναικών
Τι αποκάλυψε η εγγονή της 95χρονης ηθοποιού που έχασε τη ζωή της στις πυρκαγιές
Αν το TikTok κλείσει για όλους τους Αμερικανούς χρήστες, οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία
Σύγχρονη ουκρανική λογοτεχνία: Άντρες και γυναίκες που γράφουν μέσα από τα χαρακώματα — με το αίμα τους
Πάνω από 3.000 αστυνομικοί και ερευνητές συγκεντρώθηκαν στην κατοικία του παυθέντα προέδρου πριν από τα ξημερώματα
Στο Λος Άντζελες δεν υπάρχει ανάπαυλα, με τις φλόγες να δυναμώνουν
Για βάναυση «εκκαθάριση» ώστε να γίνουν οι πόλεις πιο ελκυστικές κάνουν λόγο οι ακτιβιστές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.