Κοσμος

Κορωνοϊός: Ντελίριο παρουσιάζει πάνω από 60% των ασθενών σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νew York Times οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των σοβαρά ασθενών είναι άμεσες

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάνω από τα 2/3 των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ εμφανίζει ντελίριο και παραισθήσεις
Πάνω από τα 2/3 των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ εμφανίζει ντελίριο και παραισθήσεις© EPA/SERGI RUGRAND

Έως το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ υποφέρουν από ντελίριο και παραισθήσεις, που μπορεί να είναι και μακροχρόνια επιβλαβείς

Πέρα από τις συνέπειες στο σώμα και στο ανοσοποιητικό σύστημα οι ασθενείς  που νόσησαν σοβαρά από κορωνοϊό αντιμετωπίζουν και άμεσες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Αυτό τουλάχιστον καταγράφει ρεπορτάζ των Νew York Times που μελέτησε διεξοδικά περιστατικά νοσηλείας στα νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 65% με 75% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας εχουν ζήσει ντελίριο ή παραισθησεις. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας που υπέφεραν από πριν από κάποιας μορφής άνοια. 

 Η Κιμ Βίκτορι, 31 ετών ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με την διήγηση των ΝΥΤ αισθανόταν παράλυτη στο κρεβάτι «και κάποιος την έκαιγε ζωντανή. Ξαφνικά κάποιος την έσωσε, αμέσως μετά μετατράπηκε σε γλυπτό πάγου που διακοσμούσε τον μπουφε ενός πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου. Από εκεί μεταφέρθηκε ως πειραματόζωο στην Ιαπωνία. Στο τέλος της επιτέθηκαν γάτες. 

Τέτοιου είδους εφιάλτες συνόδευαν όλη την παραμονή της κ. Βίκτορι στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε εξαιτίας αναπνευστικής ανεπάρκειας που προκλήθηκε από τον ιό. Της προκάλεσαν τόσο μεγάλη ταραχή που ενα βράδυ αφαίρεσε το σωληνάκι από  τον αναπνευστήρα της και ένα άλλο έπεσε από το κρεβάτι της. «Ήταν τόσο αληθινό, κατατρόμαξα», λέει η ίδια πια , αφού ξεπέρασε τον κίνδυνο και επέστρεψε σπίτι της. 

Αυτές οι εμπειρίες δεν είναι μόνο τρομακτικές την ώρα που τις ζουν οι ασθενείς. Tο ντελίριο και οι παραισθήσεις μπορεί να έχουν και επιβλαβείς συνέπειες, να παρατείνουν τη νοσηλεία του ασθενούς, να καθυστερήσουν την ανάρρωσή του και επίσης να δημιουργήσουν κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες που θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ασθενείς μεγαλύτερης ηλικιας που πριν δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας κινδυνεύουν να αναπτύξουν άνοια νωρίτερα από ό,τι θα συνέβαινε αν δεν είχαν νοσήσει από κορωνοϊό με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό στην υπόλοιπη ζωή τους.

«Η κατάσταση είναι πιο δραματική από όσο πιστεύουν πολλοί» λέει στους Times ο Λόρενς Κάπλαν, διευθυντής στην μονάδα συμβουλευτικής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο»

Το μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής στην αναπνευστική υποστήριξη και τα βαριά αναισθητικά συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη του ντελίριου. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα οι ασθενείς τέθηκαν σε τέτοιο περιορισμό ώστε να μην μπορούν να αφαιρέσουν οι ίδιοι τα σωληνάκια τους κατά λάθος. 

«Θέλω να με σκοτώσετε»

«ΑΚ-47» (το επίσημο όνομα του καλάζνικοφ) έγραψε ο Ρον Τέμκο σε ένα χαρτάκι ξαπλωμένος στο νοσοκομειακο κρεβάτι. Ο 69χρονος ,στέλεχος χρηματοπιστωτικής εταιρείας, δεν μπορούσε να μιλήσει εξαιτίας του αναπνευστήρα που είχε στο στόμα του. Μετά έδειξε με το χέρι του το σημείο του σωματος του που ήθελε να τον πυροβολήσουν. Τον λαιμό του.

Σύμφωνα με όσα είπαν στους Times η σύζυγος του και ο γιός του, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του είχε αναπτύξει τόσο έντονα παραληρήματα που ήθελε από την οικογένεια του να τον σκοτώσει. «Ήμουν σε παρανοϊκή φάση, νόμιζα πως εξελίσσεται κάποια συνωμοσία εναντίον μου» λέει ο ίδιος από το σπίτι του πια. Νοσηλεύτηκε για συνολικά 60 μέρες. Στη διάρκεια της νοσηλείας η αναπνευστική του η κατάσταση του κάποια στιγμή χειροτέρεψε. Οι γιατροί ήταν αναγκασμένοι να του χορηγήσουν βαριά οπιούχα αναισθητικά που προκάλεσαν περισσότερες παραισθήσεις.

Πλέον είναι σπίτι του αλλά ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, όχι πια για τον ιό αλλά για την ψυχική του υγεία.

Ο Τέμκο και  η Βίκτορι είναι δύο από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των επιπτώσεων της ασθένειας στην ψυχική υγεία, σε αυτή την πρώιμη φάση της εξοικίωσης μας με τον ιό η ολότητα τους δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Η Βίκτορι λεει πως ενώ πια είχε επιστρέψει για δύο μήνες σπίτι της υπέφερε από συμπτώματα κατάθλιψης και αϋπνία.

Και αυτή πλέον επισκέπεται έναν ψυχολόγο ενώ ο γιατρός της της χορήγησε αντικαταθλιπτικά. «Οι άνθρωποι πιστεύουν πως μόλις βγεις από το νοσοκομεία όλα έχουν τελειώσει», σχολιάζει. «Ανησυχώ για το αν ο ιός που δεν κατάφερε να με σκοτώσει τότε, με όλα αυτά που πια πέρασε το σώμα μου μπορεί να το κάνει στο μέλλον...»

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.